23 mei 2016 
7 min. leestijd

Interview: Slechte excuses van Arie Boomsma #1

Interview: Slechte excuses van Arie Boomsma #1
In de drukbezochte Vondelgym van Arie Boomsma zaten Dani, Lizzy en Daphne een paar weken geleden koffie te drinken met schrijver, programmamaker en sportman in hart en nieren: Arie Boomsma. Ze spraken met hem over zijn nieuwe boek “Beweeg” , de tweede vestiging van Vondelgym, maar stelden ook vragen over zijn dochtertje en het verschil tussen moe en lui zijn. In het eerste deel van dit diepte-interview hebben de drie dames van Fitgirls.nl en Arie het over het combineren van het thuisfront met een succesvolle carrière, vullen ze elkaar aan op het gebied van sport en mindset en voelen ze Arie aan de tand wanneer het aankomt op slechte excuses, want ook dé Arie Boomsma is maar een mens... Na het testen van de microfoon door middel van een huwelijksaanzoek van Dani en Lizzy, dat Arie beleefd afwijst, bijt Dani het spits af: Dani:

'Hoe combineer je je gezinsleven met je carrière?'

Arie: Met moeite is alles wat ik doe te combineren. Ik durf van mezelf te zeggen dat ik een bovengemiddelde discipline heb en daarom ook wel veel ballen in de lucht kan houden. Ik wil benadrukken dat het altijd beter is als je maar één ding tegelijk doet, want dan heb je meer focus en concentratie. Alleen is dat niets voor mij: ik geniet van de diversiteit, maar werk in combinatie met een zeer aandacht behoevend gezin, maakt het wel heel moeilijk om die diversiteit vol te houden. Ik kan natuurlijk niet mijn dochtertje dwingen om in mijn structuur te leven. Ik kan niet tegen haar zeggen: Je kan nu even geen poepluier hebben. Zo werkt dat niet. Dani: Ja, je moet je helemaal aanpassen aan de structuur van het kind. Arie: Ja, zij bepaalt echt het ritme thuis en ook al hebben we een goed ritme ingebouwd, tegelijkertijd is de promotie van mijn boek bezig, moet ik veel interviews geven en ben ik nog een tv-programma aan het afmaken, daarnaast zijn we bezig met de voorbereidingen voor het openen van een tweede gym. Dit zijn echt heel veel projecten tegelijk en ik vind dat, eerlijk gezegd, best moeilijk om het allemaal te combineren en ik merk ook dat ik iets kribbiger en geprikkelder ben, omdat het allemaal zo veel tegelijk is. Mijn hoofd zit af en toe echt vol. Eerst had ik het altijd druk met maar één ding, maar nu ben ik bezig met drie of vier heel verschillende dingen tegelijk. Ik heb zelfs al mijn afspraken voor de maanden april en mei moeten cancelen, omdat het gewoon niet kan. Er is gewoon geen ruimte. Ik vind het heel moeilijk op dit moment. Dani: Ja, ik herken mezelf in jouw verhaal. Ik heb zelf ook een dochter van vier en mijn partner en ik hebben allebei een eigen bedrijf. Het blijft altijd zoeken naar een soort balans, je probeert altijd die rust erin te houden, want dat is thuis zo belangrijk. Wat doe jij om rustig te blijven? Arie: Voor mij is sport het anker in mijn leven. Door de structuur die sport creëert, weet ik rustig te blijven. Het maakt ruimte in mijn hoofd, waardoor ik meer tijd lijk te hebben. Ik weet gewoon dat ik iedere dag moet bewegen. Wanneer ik niet in de gym ben, ga ik lekker lang wandelen of fietsen, desnoods ga ik rondjes rennen in de gang. Ik probeer elke dag te bewegen en dat zorgt ervoor dat ik de energie en de kalmte bewaar, maar ook lezen dwingt me in een rustigere ritme. Door te lezen, sluit ik prikkels buiten.

"Voor mij is sport het anker in mijn leven."

Arie Boomsma fitgirls Lizzy:

'Kun je dat eigenlijk goed, dingen loslaten?'

Arie: Ja, totaal. Maar dat komt ook wel door mijn werk. Ik maak heel emotioneel intense programma’s waar ik op dat moment ook vol in emotie en in het moment aanwezig ben, maar als het programma voorbij is, laat ik het ook weer keihard los en ga ik verder naar het volgende. Dit komt ook voor in de sport: je moet kunnen schakelen, loslaten en door. Dani: Dat loslaten, komt dat ook terug in je nieuwe boek ‘Beweeg’? Arie: Ja, zeker. Het gebeurt heel veel dat mensen zich zo veel druk opleggen, maar sporten gaat helemaal niet om sixpacks en uitgemergelde lijven. Het gaat om sterk zijn, fit zijn. Je doel moet niet zijn: Ik wil dat sixpack of ik wil een kleiner maatje. Deze dingen kunnen wel positieve gevolgen van een gezonde levensstijl zijn, maar als dat je doel is, wordt je altijd teleurgesteld. Je zet dan veel te veel druk, het wordt allemaal geforceerd en dan wordt het zwaar. Loslaten is zo belangrijk. Dani: Je moet ook kunnen accepteren waar je staat op dat moment, want je bent dan precies waar je wezen moet. Daar wil Fitgirls.nl zich ook voor inzetten; dat onze lezeressen meer in het moment leven en trots zijn op wat ze bereikt hebben. Komt onze visie ook voor in je boek? Arie: Het mooie van het boek is, dat dat ook terugkomt. We beginnen ieder hoofdstuk met een obstakel of een excuus, of soms ook echt een goede reden waarom mensen niet sporten of ermee stoppen. We geven heel veel tips, adviezen, recepten, trainingen en persoonlijke verhalen, zodat je gemotiveerd kan blijven en kan omgaan met die excuusjes.

"Daar wil Fitgirls.nl zich ook voor inzetten; dat onze lezeressen meer in het moment leven en trots zijn op wat ze bereikt hebben."

Lizzy:

Betrap je jezelf weleens op het gebruiken van een slecht excuus?

Arie: Ja, vooral als ik ’s ochtends vroeg op moet staan om te gaan sporten, omdat ik de rest van de dag opnames moet maken. Ik hoorde laatst het verhaal over twee vicieuze cirkels: de cirkel van de slechte energie die steeds erger en slechter wordt, en de goede cirkel, van de positieve energie. Bijvoorbeeld: wanneer je beweegt, wil je goed eten en daardoor krijg je meer energie, waardoor je weer meer kan sporten. Om van die negatieve in die positieve cirkel te komen, is vaak zo moeilijk. Zelf heb ik wel wat trucjes om ’s ochtends van die negatieve in die positieve cirkel te springen. Zo leg ik mijn wekker niet binnen handbereik, daarnaast leg ik al mijn spullen de dag van tevoren al klaar, je moet de obstakels zo klein mogelijk maken. Een andere tip die ikzelf gekregen heb en ook met iedereen deel: durf kleine stappen te accepteren: je hoeft niet van nul keer per week ineens naar zes keer in de week sporten. Je moet kleine stapjes nemen. Neem vaker de trap, pak de fiets, begin met lopen voordat je gaat rennen. Je hoeft niet meteen bij je einddoel te zijn, vergelijk jezelf in het proces niet te veel met anderen. Dani: Ja, het is je eigen proces, niet dat van een ander, dus jezelf vergelijken met iemand anders, die misschien al veel langer bezig is en veel verder is dan jij, is alleen maar frustrerend en onnodig, maar sporten is zo’n grote factor in je leven en ik neem aan dat je het belangrijk vindt dat je dochter ook gaat sporten, maar wat als ze nu helemaal niet wil sporten? Arie: Of het nu over geloof, een gezond leven, sport, kleding, wat dan ook gaat, Ik vind het storend als een ander bepaalt dat je iets wel of niet moet doen. Als iemand zegt: dit werkt voor mij en jij moet dit ook doen, dan vind ik dat altijd uitermate storend. Ik hoop daarom ook dat ik het mijn dochter spelenderwijs kan aanleren. Ik zou nooit zeggen: je moet op een vereniging, maar ze gaat wel hier, rond de gym, opgroeien en dan hoop ik dat ik haar het plezier van sporten wel mee kan geven. Dani: Ja, ik denk wel dat als je gezin een actief leven leidt, dat ze niets anders gewend is en het wel sneller overneemt.

"Je hoeft niet meteen bij je einddoel te zijn, vergelijk jezelf in het proces niet te veel met anderen."

Lizzy:

Hoe maak jij eigenlijk het verschil voor jezelf tussen moe en lui zijn?

Arie: Ik vind dit een hele moeilijke vraag, maar ik denk dat lui meer een karaktereigenschap is en moe iets is dat iedereen weleens is. Wanneer je zware benen hebt en de trap niet opkomt, of als sterretjes ziet als je naar boven komt na het strikken van je veters, dan ben je moe. Lui kun je eruit trainen; je zit heel comfortabel op de bank en wil eigenlijk niet opstaan, omdat de film nog niet af is gelopen, dat is lui. Dani: Ik ervaar nu, omdat ik veel sport, dat mijn mindset versterkt wordt en dat ik daardoor ook sneller en beter aanvoel wat mijn lichaam wil en daardoor betere keuzes maak. Ik weet nu het verschil tussen wanneer ik mezelf wel kan pushen om te gaan sporten en wanneer ik echt te moe ben om te sporten en het dus juist gevaarlijk voor mijn lichaam is als ik naar de sportschool ga en zwaar ga trainen. Ik maak nu echt veel minder excuses. Arie: Dan zit jij dus echt in die positieve, vicieuze cirkel. Mooi hoe dat werkt, hè? Dani: Ja, sport en beweging is zo veel meer dan alleen maar afvallen en bezig zijn met het uiterlijk van je lichaam. Deze boodschap willen we ook toegankelijker maken voor een groter publiek. Arie: Dat die boodschap steeds beter wordt vertegenwoordigd, merk je wel hoor. We leven in de tijd van de zichtbaarheid, met al die social media waar we ook gretig gebruik van maken, waardoor er altijd en focus op de buitenkant ligt. Ik zeg altijd tegen anderen als ik ze iets waardevols mee wil geven: de buitenkant is alleen maar het gevolg, nooit het doel. Arie Boomsma Fitgirls

"De buitenkant is alleen maar het gevolg, nooit het doel."

Mooie afsluiting van deel 1 van dit interview, hè? En Arie blijft ook in deel twee met mooie zinnen gooien. Wil je weten wat Arie het meest aantrekkelijk vindt aan een vrouw, hoe hij denkt over het gebruik van anabolen en waar deze superman onzeker over is? Blijf dan zeker het blog volgen, want deel twee is on it's way. Het boek "Beweeg" van Arie Boomsma bestel je hier!
Reactie plaatsen