08 maart 2016 
8 min. leestijd

Interview: Let's meet Kiki & Hajar van Tête-à-Tête

Interview: Let's meet Kiki & Hajar van Tête-à-Tête
Hajar en Kiki zijn de dames achter het online magazine Tête-à-Tête. Beiden zijn ze gepassioneerde journalistes die met hun platform een eigen draai proberen te geven aan de journalistiek. Ze bloggen over mode, beauty, food en reizen, maar doen dit op een positieve en unieke manier. Zij willen je inspireren met verhalen van anderen en informeren over de leukste fashion- en foodtrends. Waarom ze teteatete.nl zijn begonnen en wat dit voor hen betekent, bespraken ze in een inspirerend interview met onze girlboss Dani.

Wie zijn Hajar en Kiki en wat is jullie achtergrond?

Hajar: Ik ben Hajar, een 28-jarige journaliste uit Amsterdam. Zo’n zeven jaar geleden studeerde ik af van de School voor Journalistiek in Utrecht en sindsdien heb ik gewerkt voor televisie, radio en online. Uiteindelijk heb ik in de lifestylejournalistiek mijn passie gevonden. Uit die passie is Tête-à-Tête ontstaan. Kiki: En ik ben Kiki, 23 jaar, woonachtig in Utrecht. Van jongs af aan kliederde ik dagboeken vol en wist ik al dat schrijven mijn passie was. Ik dacht eerst dat de tijdschriftjournalistiek mijn grote liefde was, maar ben toch in de online lifestylewereld terecht gekomen, waar ik nu he-le-maal op mijn plek ben.

Op jullie foto’s komen jullie over als twee vrolijke vrouwen die weten wat ze willen, klopt dit ook?

Hajar: In zekere zin wel. De foto’s die je op de site ziet, zijn gemaakt voor Tête-à-Tête en wij halen nou eenmaal heel veel plezier en energie uit ons ‘kindje’. Kiki: Maar het is echt niet zo dat wij precies weten wat ons eindstation zal zijn en alleen daar naartoe werken. We kijken gewoon waar de rit ons brengt en genieten onderweg met volle teugen!

Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?

Hajar: Veel mensen denken altijd dat wij vriendinnen waren die een site zijn begonnen. Eigenlijk is dat juist andersom. Wij zijn samen aan dit avontuur begonnen en daardoor vriendinnen geworden. Kiki: Hajar kende ik al van de redactie van NU.nl, maar we hadden niet meteen een klik. Pas na een persreis samen in Londen, waar we uren met elkaar aan het gieren waren in de hotelkamer, ontstond er iets. Tete a Tete Dani Fitgirls

Tête-à-Tête betekent een afspraakje onder vier ogen hebben, maar jullie medium is er voor iedereen om te lezen. Wat is het verhaal achter deze naam?

Kiki: Als bezoeker van de site wordt je door ons als het ware even ‘bijgekletst’ over wat er speelt. Het moet een beetje aanvoelen als een onderonsje. Hajar: Daarbij komt nog dat Tête-à-Tête zich écht richt op interviews met inspirerende mensen (zoals jullie founder Dani;)). Kiek en ik hebben daadwerkelijk ‘Tête-à-Tête’s met mensen. Vandaar de naam. Oh ja, en dat het ook nog eens een beetje chique en Frans klinkt, is mooi meegenomen.

Jullie schrijven al voor grotere titels, waarom dan nog Tête-à-Tête erbij?

Hajar: Het is de ultieme vrijheid. Wij hebben besloten om te gaan freelancen, omdat je dan wat meer je eigen invulling kunt geven aan de werkdagen. Als freelancer, werk je ook in dienst van anderen. Bij Tête-à-Tête hoeven wij ons tegenover niemand te verantwoorden. Kiki: We beoordelen alleen elkaar! Maar als Hajar zegt: ‘ik heb gisteren een inspirerend persoon ontmoet die ik wil interviewen voor de site’, vraag ik niet ‘hoeveel bereik heeft die persoon of hoe bekend is ze?’ Wij willen gewoon mooie, eerlijke verhalen delen. Heerlijk!

"Wij willen gewoon mooie, eerlijke verhalen delen. Heerlijk!"

In jullie persoonsbeschrijving staat dat Kiki altijd hoge hakken draagt. Waar komt deze liefde vandaan?

Kiki: Als klein kind speelde ik altijd al ‘schoenenwinkeltje’ met de hakken van mijn oma. Na jarenlang zeuren mocht ik óók eindelijk hakken dragen toen ik twaalf werd. Ik trok zwarte pumps aan en heb ze nooit meer uitgetrokken. Mooie schoenen doen echt iets met me.

Hajar, je guilty pleasure is volgens jouw beschrijving 24-kitchen en je lievelingseten chocolade en kaas. Maar wat is nu echt je lievelingsrecept?

Hajar: Helaas gaan chocolade en kaas niet heel goed samen, anders had ik daar wel een recept voor bedacht, haha. Mijn lievelingsrecept is eigenlijk helemaal geen guilty pleasure! Ik maak graag gezonde recepten, ik heb er zelfs mijn eigen rubriek voor op LINDA.TV, dus ik kies voor de acaibowl.

Hajar’s Instagram is vooral lekker eten, terwijl Kiki’s wall meer gericht is op beauty en lifestyle. Zijn jullie persoonlijk ook zo verschillend, en hoe komt dat tot zijn recht in jullie samenwerking?

Hajar: Het zijn zowel de verschillen als de overeenkomsten die ons een goed team maken. Ik ben een echte foodie, maar dat betekent niet dat Kiki niet van lekker eten houdt en hoewel Kiki de shoelover is, heb ik óók een aardige verzameling schoeisel in mijn kast staan. Kiki: Dat is ook waarom onze site zoveel verschillende onderwerpen beslaat. We vullen elkaar op zoveel verschillende manieren aan. Hajar: We vinden het ook onzin om een vrouw gelijk in het beauty-hokje te stoppen, terwijl ze naast een passie voor make-up ook dol kan zijn op reizen, of fan is van Ajax. Onze interesses zijn nou eenmaal uiteenlopend.

Jullie noemen ‘reizen’ twee keer in jullie opsomming in de ‘Over ons’, wat houdt reizen voor jullie in? Vinden jullie ‘goed bereisd zijn’ essentieel voor je blik op de wereld?

Hajar: Reizen is heel lang voor mij een drijfveer geweest om te werken. Ik had een bijbaantje tijdens mijn studie om geld te sparen voor alle reizen die ik wilde maken. Als na die reis mijn potje leeg was, ging ik weer volop werken om de volgende reis te bekostigen. Inmiddels mag ik voor mijn werk regelmatig reizen, dat is een droom die uit komt. Kiki: Reizen staat voor mij gelijk aan inspiratie opdoen. Als ik in een nieuwe omgeving ben, kan echt alles om me heen mij prikkelen. Van de gebouwen in de stad tot de kledingstijl van mensen. Ik denk dat het daarom belangrijk is om af en toe die dagelijkse sleur te doorbreken en jezelf in een nieuwe omgeving te plaatsen.

"Kiki: Reizen staat voor mij gelijk aan inspiratie opdoen."

Het blog heeft een heel persoonlijke touch, hoe belangrijk vinden jullie dit?

Hajar: Zoals we eerder zeiden moeten onze bezoekers het idee krijgen dat ze door ons worden bijgekletst. Dat doe je met vriendinnen ook niet met statisch, afstandelijk taalgebruik. Kiki: Als je een kijkje wil geven in het leven van een lifestylejournalist, moet je de artikelen wel een beetje persoonlijk omschrijven. En laten we wel wezen, we komen ook op bijzondere plekken. Dan is het doodzonde om daar niét over te schrijven, haha.

Jullie interviewen/whatsappen niet alleen inspirerende vrouwen, maar ook mannen. Denken jullie dat mannen in even grote mate vrouwen kunnen inspireren zoals vrouwen dat onderling doen?

Kiki: Jazeker, er zijn genoeg mannen die vrouwen kunnen inspireren. Hajar: Mijn favoriete mannelijke inspiratie is Jamie Olivier. Maar toch, als wij nu om ons heen kijken zijn wij echt blown away met wat vrouwen allemaal kunnen. Er is een soort van positieve girl-boss beweging aan het ontstaan, dat is echt zo mooi om te zien. Kiki: Als vrouwen samenwerken gebeurt er gewoon iets prachtigs. Ik kijk ook sneller op tegen een succesvolle vrouw, dan tegen een succesvolle man. Het is indrukwekkend dat vrouwen zo veel tegelijk kunnen doen. Het is denk ik geen toeval dat alle vrouwen met wie wij een Tête-à-Tête met... hebben gehad, allemaal succesvol én moeder zijn.

Wat betekent fit zijn voor jullie en wat doen jullie zelf om fit te blijven?

Hajar: Wij sporten allebei regelmatig en proberen goed te eten. En willen nu, zoals ieder jaar rond deze tijd, weer van wat overtollige winterkilo’s af, maar voor ons betekent fit zijn niet de twee slankste meisjes op een feest zijn, maar de twee gelukkigste. Kiki: Fit zijn zit hem niet in het hebben van een sixpack of gespierde billen - alhoewel, dat zou wel fijn zijn, hahaha.

"Voor ons betekent fit zijn niet de twee slankste meisjes op een feest zijn, maar de twee gelukkigste."

Wat vinden jullie van de hype rondom de term ‘Fitgirls’ in vergelijking met de boodschap die wij als merk uitdragen. Vinden jullie je hier zelf ook in terug?

Hajar: Als je mij tien jaar geleden vroeg wat fit is, zou ik zeggen: "iemand die lekker in z’n vel zit en een goede conditie heeft." Maar tegenwoordig wordt het woord fit zo vaak gebruikt, dat ik gelijk denk aan mega strakke Instagram meisjes. Bizar, hè? Kiki: Ik denk dat dat ook is waarom mensen niet meteen begrijpen wat jullie bedoelen met de term ‘fitgirls’. Er kleeft toch iets aan van ‘wij zijn knappe slanke meisjes die gymselfies posten’. Alleen zijn jullie dat helemaal niet. Hartstikke goed dat jullie de term herdefiniëren.

Wat maakt jullie lifestyle community uniek?

Hajar: Wij focussen ons echt op positiviteit. Als iemand ons een verhaal vertelt over wat voor nare dingen hij/zij allemaal heeft meegemaakt, zijn wij niet benieuwd naar de nare verhalen. Wij willen juist weten hoe die persoon zich daaruit omhoog heeft getrokken. Dát is namelijk iets waar onze lezeressen wat aan hebben. Voor het uitmelken van drama gaan ze maar naar een roddelsite. Kiki: Daarnaast proberen we uniek te zijn door middel van onze interviews. We doen geen ‘snelle’ journalistiek over de telefoon. Voor onze rubriek Tête-à-Tête met…, gaan we gewoon minimaal een uur met die persoon zitten kletsen. Daaruit komen toch de mooiste verhalen. Tete a Tete Fitgirls

Wat is jullie ultieme doel?

Kiki: Heb je even? Hahaha. Wij willen echt nog zo veel bereiken, dat het moeilijk is om te spreken over één ultiem doel. Voor nu vind ik het al fantastisch dat we anderen kunnen inspireren. Laatst stapte er in de trein een meisje naar me toe om me te vertellen dat ze onze site ‘echt te gek!’ vindt. Dat is het grootste compliment ooit. Hajar: Een van onze grootste doelen is niet echt tastbaar en we weten waarschijnlijk niet eens wanneer we het bereikt hebben. Het is namelijk voor ons een streven om jonge journalisten, die een passie voor schrijven hebben maar niet in de keiharde nieuwswereld willen werken, een plek te geven. De online journalistiek verandert en de scheidslijn tussen journalist en blogger wordt steeds vager. Wij hopen te laten zien dat je wel degelijk een onafhankelijke journalist kunt zijn én toch een persoonlijke site kunt hebben.

Welke ultieme tip kunnen jullie geven aan meiden met een droom?

Hajar: Heb geduld. Tegenwoordig hoor je - of je het nou wil of niet - overal succesverhalen over mensen die hun dromen hebben waar gemaakt. Dat kun jij ook zijn. Alleen kost dat tijd en toewijding en zul je ups en downs meemaken. Denk even aan die éne persoon naar wie jij zo enorm opkijkt… Ook zij heeft momenten gehad waarin ze met haar handen in het haar zat, wilde opgeven en alles kut vond, geloof mij. Het is doorzettingsvermogen dat mensen van ‘prima bezig’ naar ‘écht succesvol’ tilt. Kiki: Laat je vooral niet meesleuren in negativiteit. In dit wereldje zijn er talloze mensen die over je zullen roddelen, ze willen je zien falen omdat je ‘grootse’ ideeën hebt. Ga uit van je eigen kracht, laat negativisten links liggen en omring je met ‘lieverds’ en andere ondernemers die positieve energie uitstralen om elkaar naar een hoger platform te tillen. En vooral: loop niet te hard van stapel. Hard werken aan je doel is nodig om het te realiseren, maar sta ook af en toe eens stil, neem adem, geniet. De wereld is meer dan alleen werken.
Reactie plaatsen