07 maart 2016 
2 min. leestijd

Internationale Vrouwendag: Tomorrow’s wonder women

Internationale Vrouwendag: Tomorrow’s wonder women
Vandaag is het 8 maart en Internationale Vrouwendag: een dag die in het teken staat van de strijdbaarheid en gelijkheid van vrouwen. Gelijkheid is tot op de dag van vandaag verre van vanzelfsprekend, maar gelukkig zijn er initiatieven als Plan Nederland. Zij strijden iedere dag voor de vrouwen van morgen en Fitgirls.nl helpt hier als ambassadeur van Plan Nederland graag aan mee.

Today’s GIRLS, Tomorrow’s WONDER WOMEN

Vrouwen omvatten vijftig procent van de wereldbevolking en doen 65 procent van het werk. Toch verdienen zij slechts tien procent van het wereldinkomen en bezitten zij maar één procent van alle bezittingen. Dat zijn de feiten. Een duidelijk voorbeeld dat er nog veel moet gebeuren omtrent vrouwenrechten en gelijkheid. Plan Nederland strijd elke dag om de situatie omtrent vrouwenrechten en gelijkheid te verbeteren. Zij ondersteunen meisjes in ontwikkelingslanden en bieden hen kansen om hun stem te laten horen en zeggenschap te krijgen over hun eigen leven. Ieder meisje heeft het recht om een wonder woman te worden. De meisjes van vandaag zijn de wonder vrouwen van morgen.

Girl Power-programma

Zo is er het Girl Power-programma, met als doel om een einde te maken aan geweld, meer economische zelfstandigheid en grotere betrokkenheid bij belangrijke besluiten te creëren en goed en toegankelijk onderwijs aan meisjes en jonge vrouwen te bieden. Zo volgde Roksana (18 jaar), dochter uit een arm Bengalees gezin, een kosteloze opleiding tot oogarts assistente waardoor zij nu werk heeft en ze haar gezien niet meer met honger hoeft te laten gaan slapen. Daarnaast volgt zij een vervolgopleiding aan de Open Universiteit. plan2 Cindie (15 jaar) en haar familie, werden slachtoffer van de orkaan Haiyan in de Filipijnen. Cindie besloot dit te zien als een kans en sloot zich via Plan Nederland aan bij een groep jonge reporters. Zij deed verslag over het leven na Haiyan en geeft inmiddels zelf les aan nieuwe, jonge journalisten. Ook Diarata (20 jaar) maakt het verschil. Zij woont in een buitenwijk in Dakar, waar veiligheid verreweg van vanzelfsprekend is. Om hier verandering in te brengen is zij samen met een groepje vrienden gaan lobby'en bij het stadsbestuur voor veilige plekken in de stad. Dit was een succes, maar Diarata wil meer. Samen met Plan Nederland werkt zij aan een nationale code voor de rechten van kinderen, die vele levens kan veranderen. Momenteel volgt zij een opleiding management en ondernemerschap. Haar droom is om een bedrijf op te richten, waarmee zij meisjes kan helpen met het ontwikkelen van hun talenten en het waarmaken van hun dromen. WB-Internationale-Vrouwendag-Diarata-201602-SEN-01-lpr-680x453     Dit zijn slechts drie voorbeelden van meisjes die een kans hebben gekregen van Plan Nederland en deze met beide handen hebben aangegrepen, waardoor zij een mooie toekomst tegemoet gaan.

Geschiedenis

De eerste Internationale Vrouwendag vond plaats in 1911. 8 maart is later de vaste datum voor deze viering geworden, omdat in 1917 vrouwen massaal in opstand waren gekomen tegen het voedseltekort en de verschrikkingen van de oorlog in St. Petersburg. In Nederland werd internationale vrouwendag voor het eerst gevierd in 1912. Deze dag werd georganiseerd door de Sociaal-Democratische Vrouwenclubs. Zij brachten een speciaal feestnummer van hun blad De Proletarische Vrouw uit. 8maart

Sisterhood

Op slechts enkele demonstraties na, is Internationale Vrouwendag tegenwoordig vooral een dag die gevierd wordt. In bijna iedere stad zijn vieringen waar vrouwen bij elkaar komen en waarop bijvoorbeeld lezingen gehouden worden. Niet alleen Plan Nederland staat dus stil bij deze dag. Elk jaar heeft deze Internationale Vrouwendag een thema waarop de focus ligt. Dit jaar is dat Sisterhood. Dit thema sluit perfect aan bij de acties van Plan Nederland en ook bij wat wij, Fitgirls.nl, zijn: een groep stoere chicks die elkaar versterken, we’re all in this together.
Reactie plaatsen