20 april 2016 
3 min. leestijd

In vijf stappen gezond eten volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze

In vijf stappen gezond eten volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze
De Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) is een geneeswijze die al duizenden jaren bestaat. Het basisprincipe is dat lichaam en de geest met elkaar verbonden zijn en dat lichamelijke klachten niet afzonderlijk worden bekeken, maar als één geheel. In dit blog deel ik vijf richtlijnen voor een gezonde leefstijl volgens de Chinese geneeskunde.

Yin Yang

TCG heeft als basis het taoïsme met als theorie Yin/Yang. Yin en Yang zijn zowel tegengestelden als dat ze afhankelijk van elkaar zijn. Zo bestaat licht niet zonder donker, de dag niet zonder nacht. Yin is het donkere, passieve, interne. Yang is juist dynamisch, extern, vluchtig. In een ziek lichaam is er een disbalans tussen yin en yang. Door middel van massage, accupunctuur, het gebruik van kruiden en een dieet wordt de balans in het lichaam teruggebracht. Met de verbintenis tussen lichaam en geest wordt benadrukt dat lichamelijke klachten kunnen voortkomen uit psychische problemen of emoties en vice versa. Iemand met keelpijn heeft niet alleen keelklachten, misschien komt er ook regelmatig hoofdpijn voor of kan die persoon niet zo goed tegen bepaalde voedselproducten. fitgirls_chinese geneeskunde 2

Traditionele Chinese geneeswijze en voeding

In deze post heb ik besproken hoe het overnemen van bepaalde gebruiken uit de traditionele Chinese keuken de gezondheid kan bevorderen. Hier ga ik nog een stapje verder en bespreek ik hoe dit werkt vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde en het traditionele Chinese dieet. Hieronder licht ik een aantal richtlijnen die, ongeacht of je voor- of tegenstander bent van Chinese geneeskunde, op iedereen van toepassing zijn en in veel culturen en samenlevingen zijn overgenomen.
  1. Voeding als medicijn en medicijn als voeding
In tegenstelling tot in het Westen, hebben voeding en geneeskunde een grote overlap in TCG. In China let men erg op hoe het eten het lichaam beïnvloedt. Zo wordt er erg gelet op het eten van de juiste voeding om te voorkomen dat men ziek wordt. Als er kwaaltjes opkomen, wordt de voeding aangepast om hiervan te herstellen. Er wordt bijvoorbeeld aangeraden om pittig te eten in een vochtig klimaat (vanwege de hoge luchtvochtigheid daar), terwijl het wordt afgeraden erg pittig te eten in drogere gebieden. Dit is om de balans (in dit geval door middel van zweten) in het lichaam te bewaren.
  1. One size DOES NOT fit all
Net zoals dat karakters uiteenlopen tussen verschillende mensen, is ieder lichaam ook verschillend opgebouwd. Dus wat iedere persoon nodig heeft aan voeding, kan heel erg verschillen. Dit hangt af van de Yin en Yang in je lichaam. Die is namelijk ook altijd verschillend. Het hangt bijvoorbeeld af van hoe goed je geslapen hebt of dat je ziek bent. Hierdoor is het belangrijk naar je eigen lichaam te luisten en het de voeding te geven dat het nodig heeft.
  1. Eet seizoensgebonden
Seizoensgebonden eten heeft niet alleen te maken met de beschikbare groenten en fruit in specifieke seizoenen, het heeft ook te maken met wat voor een voeding ons lichaam nodig heeft in verschillende weersomstandigheden. In de zomer zou het beter zijn om dingen te eten die ons lichaam afkoelen, terwijl we in de winter juist voeding dat ons opwarmt nodig hebben. Dit alles heeft ook weer verband met het herstellen van de balans. We doen dit al vaak uit onszelf; zo eten we meer frisse salades tijdens de hete zomerdagen en hartige stampotjes tijdens vrieskoude winters.
  1. Houd rekening met je spijsvertering
TCG gaat uit van het principe dat de energie in ons lichaam samenhangt met het vorderen van de dag. Spijsvertering is het sterkst in de ochtend en het zwakst in de avond, en dit Chinese spreekwoord zegt hierover: “Ontbijt als een koning, lunch als een edelman en eet 's avonds als een pauper.” Hiermee wordt aangeraden om met je ontbijt je grootste maaltijd te nuttigen, ’s middags een kleinere en ’s avonds de kleinste.

"Ontbijt als een koning, lunch als een edelman en eet 's avonds als een pauper."

  1. Vind balans.
Aan het eind van de dag is er niet één vast dieet dat voor iedereen werkt. Wat als “gezond” door kan gaan is erg flexibel, er is niet een vast patroon waar nooit vanaf geweken kan worden. In TCG worden extremen ontweken en wordt alles gedaan met mate: eet niet te veel van een soort ingrediënten, eet niet te koud en niet te heet, eet niet te veel en niet te weinig, etc. Alles draait om de balans. REFERENTIES www.chinese-geneeskunde.com/modules/smartsection/item.php?itemid=4 www.meridianpress.net/articles/healthyeating-chinesemedicineperspective.html www.innerlight-wellness.net/the-chinese-medicine-diet/ www.dw.com/en/healthy-eating-in-traditional-chinese-medicine/a-18619239 finger licking fit_marte

Marte is de oprichtster van Finger Licking Fit; een online platform dat draait om gezonde én lekkere recepten. Hier worden regels, beperkingen en trends ontweken en kun je meal-prep tips en de ins & outs van Marte’s leven in Beijing (China) vinden. Wil je meer weten over FLF? Ga dan naar www.fingerlickingfit.com of volg Marte op Instagram @martevanos

Reactie plaatsen