30 december 2016 
2 min. leestijd

In 30 minuten helemaal ready voor een gelukkig 2017!

In 30 minuten helemaal ready voor een gelukkig 2017!
Sinds een paar jaar heb ik een vast ritueel aan het einde van het jaar. Het begon heel simpel met de grote gebeurtenissen opschrijven, maar inmiddels heb ik hier een methode voor gevonden die veel dieper gaat. Het kost je maar 30 minuten van je tijd, maar het levert je heel veel op! Als je terugkijkt op het afgelopen jaar kun je patronen herkennen en ze doorbreken. Dit zorgt ervoor dat het veel realistischer wordt om je doelen te bereiken. Je herkent je valkuilen dus je weet precies waar je op moet letten. Het enige wat je nodig hebt is 30 minuten van je tijd, een groot vel papier en een paar pennen.

What to do:

1. Trek een horizontale lijn over de lengte van het papier. Dit is je X-as. Zet je leeftijd van peutertijd tot het heden in stappen langs de lijn. 2. Schrijf de belangrijke gebeurtenissen in je leven bij die leeftijd op. Probeer niet alleen de grote gebeurtenissen zoals diploma-uitreikingen, geboortes en sterfgevallen op te schrijven, maar juist de kleine details zoals waar je woont, welke (en hoeveel) sociale contacten je had, hoe actief je was, en hoe je gezondheid was. 3. Trek een verticale lijn op het papier. De onderkant van die lijn vertegenwoordigt verdriet, de bovenkant vertegenwoordigt geluk. 4. Nu ga je, met behulp van een gekleurde pen of potlood, markeren hoe je je voelde in elke fase van je tijdlijn. Plaats een stip bovenaan bij een ingrijpende gebeurtenis om het geluk wat je voelde aan te geven of zet onderin een stip wanneer er veel verdriet was. Het kan natuurlijk ook ergens in het midden zijn. 5. Verbind de stippen met elkaar om je emotionele tijdlijn te zien. 6. Kijk nu naar de dieptepunten en vraag jezelf af: - Welke omstandigheden hebben deze dieptepunten met elkaar gemeen? - Wat veroorzaakte deze dieptepunten? - Wat zijn vier woorden om te beschrijven hoe ik me voelde in deze tijden? - Hoe hebben mijn acties deze situatie slechter gemaakt? - Hoe hebben mijn acties deze situatie beter gemaakt? - Wat heb ik nodig om te veranderen zodat dit een volgende keer niet gebeurt? - Wat heb ik geleerd over mezelf in deze tijden? 7. Nu kijk naar je hoogtepunten en vraag jezelf af: - Welke omstandigheden hebben deze hoogtepunten met elkaar gemeen? - Wat veroorzaakte deze hoogtepunten? - Wat zijn vier woorden om te beschrijven hoe ik me voelde in deze tijden? - Hoe hebben mijn acties afbreuk gedaan aan deze situatie? - Hoe hebben mijn acties mogelijk te maken gehad met deze situatie? - Wat kan ik doen om meer van deze momenten te creëren? - Wat heb ik geleerd over mezelf in deze tijden?

Done?

Als het goed is heb je nu een aardig verhelderend en misschien zelfs wel confronterend stuk papier voor je liggen. Ik vond het zelf best heftig. Ik ben iemand die leeft in uitersten dus mijn tijdlijn heeft hoge toppen en diepe dalen. Door het zo voor me te zien op papier heb ik hier het afgelopen jaar veel aan gehad. Ook dit jaar ga ik dit overzicht weer maken, dit keer alleen van afgelopen jaar. Natuurlijk maak ik ook een lijstje met doelen voor 2017. Dit jaar staat er wel iets heel anders op dan afgelopen jaar. Ik ben heel benieuwd of jullie deze methode gaan toepassen of dat jullie misschien andere methodes hebben om het afgelopen jaar te reflecteren? Mocht je met bovenstaande aan de slag gaan dan wens ik je alvast veel succes en heel veel hoge stipjes ;-). Op naar een gelukkig 2017!
Reactie plaatsen