16 december 2017 
3 min. leestijd

Houd jij van jezelf?

Houd jij van jezelf?
Alles verandert. De wereld verandert, de mensen veranderen, het klimaat verandert en ook de media komt steeds meer in beeld. Het beeld van hoe de mens eruit hoort te zien, hoe zwaar een mens mag zijn, wat een mens mag eten, hoe een mens zich hoort te gedragen etcetra. Als je niet binnen dit plaatje past val je buiten de boot, tenminste dat is vaak de gedachte. "Je hoort er simpel weg niet bij." Wat tot gevolg heeft dat je wordt gepest of uitgescholden, maar het ergste is dat het je zelfbeeld aantast. Je gaat anders naar jezelf kijken en voelt je daardoor niet goed genoeg. Je wilt anders zijn, je wilt binnen dat 'ideale' plaatje passen, maar wat is nou precies dat ideale plaatje? Wie heeft dat bedacht? Waarom is de mening van iemand anders zo belangrijk? Waarom vergelijken we ons steeds meer met anderen? Waarom vergeten we onszelf? Wie ben jij? Wat vind jij? Wat wil jij? Waar is de liefde voor onszelf gebleven?

Zoveel onzekerheid

Ik vind het vreselijk om te zien hoe er zoveel mensen onzeker zijn in en over hun eigen lichaam. En ik weet ook dat de (social) media daar aan bijdraagt. Er wordt een plaatje geschetst van een persoon en zo hoort het dan te zijn. Modellen “moeten” lang en slank zijn. Er zijn tegenwoordig ook wel plus size modellen, maar wat als je die lengte niet hebt? Wie bepaalt er dat kleding beter staat bij lange slanke mensen? Dit is allemaal ooit bedacht door iemand en er wordt nu gedaan alsof dit 'normaal' is en het op de één of andere manier zo hoort. Het is er zo ingeslopen en zo ingeperst, maar dat is natuurlijk met heel veel dingen zo.

Geef kinderen hier les in

Hoe zou de wereld er uitzien als we op de basisschool al les zouden krijgen in hoe we onszelf kunnen accepteren voor wie we zijn? Leren dat ieder persoon anders is, maar mooi op zijn eigen manier. Leren dat perfectie niet bestaat. Leren dat het niet alleen om uiterlijk en gewicht draait. Leren dat gezondheid het belangrijkst is. Hoe zou de wereld er dan uitzien? Nu begint het vaak al op de basisschool dat kinderen elkaar uitschelden en pesten voor hoe ze er uitzien. Dit gebeurd natuurlijk niet alleen op de basisschool, maar dit gebeurd overal, ook door volwassen mensen. We zijn niet zo geboren, dit is ons allemaal aangeleerd. Dus wat als we wat liever zijn voor onszelf en voor de medemens. We hoeven niet gelijk te oordelen en we hoeven ook niet negatief naar onszelf te kijken. Jij kan je hele leven wel negatief naar jezelf kijken, maar dat maakt je leven niet positiever. Als je dan echt ergens mee zit, zijn er gelukkig tegenwoordig een tal van mogelijkheden om daar iets aan te veranderen, denk bijvoorbeeld aan plastische chirurgie. Vraag jezelf eens af of dat je echt zou helpen. Houd je meer van jezelf als je bijvoorbeeld grotere borsten hebt? Ik betwijfel het, want zelfliefde komt naar mijn idee van binnenuit. Wel kan het dat jij je minder onzeker voelt, maar dat is iets anders dan zelfliefde. Houd jij van de persoon die jij op dit moment bent? Zou jij vrienden willen worden met de persoon die jij bent? Probeer dan eens te kijken naar wie jij eigenlijk bent. En dan heb ik het niet over je uiterlijk.

Liefde voor jezelf

Je moet proberen de liefde voor jezelf te vinden en jezelf te accepteren voor wie je bent. Uiteindelijk heb je daar niemand voor nodig, alleen jezelf. Wanneer je dit punt bereikt, zul je merken dat de mening van anderen niks meer is dan een paar woorden die het ene oor in gaan en het andere oor uit gaan. En soms komen ze niet eens binnen en hoor je alleen wat geruis op de achtergrond.

Zie eens hoe prachtig je bent

Probeer nu eens naar jezelf in de spiegel te kijken. Alleen naar jezelf kijken. Aan niemand anders denken. Zie dan eens hoe mooi je bent. Zie dan eens wie jij eigenlijk bent. Zie dan eens hoe uniek je bent. Zie dan eens hoe blij je moet zijn dat je leeft. Probeer dan eens al je imperfecties te omarmen. Probeer dan eens tegen jezelf te zeggen dat je mooi bent. Probeer dan eens te accepteren dat je borsten misschien iets meer hangen dan vroeger. Probeer dan eens dat kleine beetje buikvet als warmte te beschouwen. Probeer dan gewoon eens een beetje meer van jezelf te gaan houden. Liefs, Roos
Reactie plaatsen