01 december 2016 
3 min. leestijd

Hoogtevrees bestaat niet! Zo klom ik over mijn angst heen

Hoogtevrees bestaat niet! Zo klom ik over mijn angst heen
"Ollie, ik heb iets leuks bedacht voor je verjaardag. We gaan klimmen!", waren de woorden die mijn goede vriendin Angela op een dag enkele weken geleden uitsprak. "Past perfect bij je liefde voor extreme sporten," vulde ze aan. Dat is waar, dacht ik enthousiast. Het feit dat ik last heb van hoogtevrees, probeerde ik maar even te negeren. De dag dat ik zou gaan klimmen bij Mountain Network in Amsterdam leek steeds sneller dichterbij te komen. Ik keek de afspraak in mijn agenda met meer en meer zenuwen tegemoet. Ik heb namelijk hoogtevrees. Hoog. Te. Vrees. In zulke mate dat wanneer je boven op een berg staat, je even niet meer weet hoe je heet of waar je bent. Het abseilen dat bij klimmen hoort leek me daarom zacht gezegd geen pretje. Echter, als blogger over extreme sporten én als fan van sport in alle soorten en maten moet je alles eens geprobeerd hebben. Klimmen dus ook. Precies. Gewoon doen dus. Skiën heb ik ook overleefd. Skydiven ze-ker. Dan kan ik dit toch zeker ook wel? Ik moest van mezelf dan ook met de spreekwoordelijke billen bloot. Ooit, in een heel ver verleden, heb ik eerder geklommen. Dat ging eigenlijk best prima. Klimmen vond ik stiekem zelfs best leuk. Maar alles gaat 'best prima' als je jonger bent, niet? Zo kon ik bijvoorbeeld tijdens gym met gemak een salto maken, terwijl ik daar nu niet aan moet denken. Als kind was ik veel onbesuisder en zag ik de risico's van dingen niet in. Dat lijkt vreemd, maar schijnt normaal te zijn. Soms mis ik die kinderlijke onbevangenheid, dus ga ik er weer naar op zoek. De adrenalinekick van iets engs tóch doen, maakt me eigenlijk bijna verslaafd aan het extreme. Eng? Ja. Angst? Zeker. Toch blijft het onbekende, bevreesde en spannende lonken. Ik dwong mezelf daarom, om maar niet al te lang bij het verleden stil te staan en raapte al mijn moed bij elkaar. Enige troost kon ik halen uit het feit dat ik al eens eerder had geklommen. Tien jaar geleden, dat wel. Was vroeger echt alles beter? De dag was aangebroken. Met frisse tegenzin ging ik op naar de klimhal, waar mijn klimteam voor de dag al in de startblokken stond. Na de eerste trappen op weg naar de daadwerkelijke hal te hebben beklommen kon het feest beginnen. Ingesnoerd in tenue en hangend aan het touw keek ik naar boven... Zestien meter leek nog nooit zo hoog. Overgeleverd aan de technieken van mijn mede-klimmers, die net als ik in een ver verleden eens geklommen hadden, begon ik aan mijn eerste tocht.

Over mijn angst heen geklommen

Ik keek naar de blokken die aan de muur bevestigd waren. Hoe pak ik dat aan? Na met trillende handen een aantal onzekere zetten te hebben gedaan, kreeg ik de smaak te pakken. Zonder na te denken over wat er onder me allemaal gebeurde, pakte ik het volgende handvat en weer het volgende. Hup, verder naar boven. Voor ik het wist was ik helemaal bovenaan. Hatsee. 'Blok!', riep ik vol enthousiasme naar beneden als teken dat ik klaar was om weer af te dalen. Ik keek vol trots naar beneden. Oeps. Dat had ik niet moeten doen. Toch nog een klein beetje angst. Het grootste gedeelte ervan was echter omgeslagen in trots. YES! Dat had ik toch maar even mooi gedaan. De verlossende woorden 'blok oké', werden geroepen door de begeleider, waarna ik mezelf achterover liet leunen en met een euforisch gevoel naar beneden werd gehaald. Het voelde bijna letterlijk alsof ik zojuist over mijn hoogtevrees heen was geklommen. Dat was tof! ...makes you stronger. Precies wat het is. Zelf heb ik de rest van de anderhalf uur die tot onze beschikking was met steeds meer enthousiasme geklommen. Ik voel me nu zelfverzekerder en ben ervan overtuigd dat ik mijn hoogtevrees weer wat meer naar de achtergrond heb geduwd. Het werkte bij mij bevrijdend. Wat jou hiermee wil overbrengen? Hoewel avonturen soms ver weg lijken, is niets onmogelijk. Sporten kan je een stuk zelfverzekerder maken en een adrenaline-kick geven die je ook in het dagelijks leven kan helpen. Luister naar jezelf en zoek de uitdaging op, geniet en ontdek dat je veel meer kunt dan je denkt! Ga jij het avontuur aan? Olga Boekhoorn is gek op klimmen, boksen en andere kick-ass extreme sporten. Een hele tijd geleden alweer begon zij met haar eerste skydive en het schrijven van verhalen. Al snel volgde de volgende sporttrip en kreeg ik ook de smaak van het schrijven te pakken. Op extremesportgirls.nl deelt zij al haar avonturen met je.
Reactie plaatsen