27 december 2016 
2 min. leestijd

Hoog Sensitief: een vloek of een zegen?

Hoog Sensitief: een vloek of een zegen?
Tijdens de Fitgirls borrel een paar weken terug ontstond er tussen mij en twee andere Fitgirls een verhit gesprek over 'irritante geluiden'. We hadden het erover hoe erg wij ons kunnen storen aan een collega die een wortel eet, een partner die gezellig naast je een zak chips opentrekt en uitgebreid kauwt, of je moeder die heel hard slikt als ze thee drinkt. Natuurlijk zijn er wel meer mensen die dat irritant vinden, maar bij mij gaat dat nét een stapje verder. Het gaat verder dan irritant: het is alles overheersend, zo erg dat ik de kamer moeten verlaten als een collega die wortel gaat eten. Toen ik hier van de week aan terug dacht realiseerde ik me opeens dat dit een perfect onderwerp is voor een blog. Er is namelijk een naam voor: Highly Sensitive Person. En uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 mensen een vorm van HS (High Sensitivity) heeft. HSP een relatief nieuw fenomeen binnen de psychologie, maar wel een steeds vaker voorkomend fenomeen. Dus vandaag vertel ik jou hoe jij kunt herkennen of jij HS bent, en hoe je hier mee om kunt gaan. (Een ander psychologisch fenomeen: ‘misofonie’ wordt nog eens door elkaar gehaald met HSP hoe dat precies zit leg ik hier uit).

Wel of geen officiële diagnose?

HSP is nog geen officieel erkende diagnose binnen de psychiatrie, maar wel een steeds vaker voorkomend verschijnsel. Ook binnen mijn eigen praktijk begeleid ik met enige regelmaat meiden en vrouwen die in meer of mindere mate hoog sensitief zijn. Hoog sensitief kent verschillende vormen; van milde vormen (waar ik mezelf onder reken) tot extreme vormen. Een korte maar veel omvattende beschrijving van HSP is: 'iemand die gevoeliger is voor indrukken dan andere mensen'. Denk hierbij aan geluiden, sfeer, stemming en geuren.

Maar wanneer ben je hoog sensitief?

Een aantal kenmerken:
 • Je voelt de stemming en de intenties van anderen vaak snel en goed aan;
 • Je bent je bewust van subtiele signalen in de omgeving;
 • Je wordt gemakkelijk beïnvloed door de stemmingen van anderen;
 • Tijdens drukke dagen heb je meer behoefte om je terug te trekken in bed, een donkere kamer of een plek waar men ongestoord alleen kan zijn;
 • Je bent bijzonder gevoelig voor de effecten van cafeïne;
 • Je raakt gemakkelijk overvoerd door zaken als fel licht, sterke geuren of harde sirenes;
 • Je hebt een rijke en complexe innerlijke belevingswereld;
 • Je voelt je niet op je gemak bij harde geluiden;
 • Je kunt diep geroerd raken door kunst, muziek of een mooie film;
 • Je hebt een sterk ontwikkeld geweten en kan moeilijk omgaan met onrecht;
 • Je voelt je opgejaagd als je in korte tijd veel moet doen;
 • Je bent erg perfectionistisch.
Als je voldoet aan meerdere van deze kenmerken is het natuurlijk niet automatisch gezegd dat je ook echt Hoog Sensitief bent, maar het is wel een indicatie.

Een vloek of een zegen?

In een artikel op internet las ik het volgende over HSP: 'In negatieve situaties ben je kwetsbaarder, maar in een positieve omgeving kun je juist tot hoogtes komen die anderen nooit zullen bereiken.' En dat zegt alles. Voor mij is mijn HS een zegen, maar wel iets om rekening mee te houden. Mijn belangrijkste tips:
 • Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Hoe meer spullen hoe meer onrust, dus probeer je werkruimte en rust ruimte overzichtelijk te houden.
 • Plan elke dag een rust moment in. Ik doe dit door elke ochtend 40 minuten te wandelen met mijn hond, maar meditatie of yoga kan ook heel helpend zijn. Ga op zoek naar een vorm van ontspanning die bij jou past.
 • Zorg dat je gedurende de dag momenten hebt dat je even alleen en offline bent. Vaak is een kwartiertje al voldoende om je weer een paar uur op te laden.
 • Het schijnt zo te zijn dat mensen die HS zijn cafeïne minder goed verdagen. Ik drink zelf geen koffie, maar voor diegene die wel koffie drinken mogelijk een helpende tip!
 • Geen makkelijke maar wel een hele belangrijke: accepteer dat je een beetje bijzonder bent, een beetje anders, waarschijnlijk maakt dat je juist ook zo'n leuk persoon ;)
Wil je meer weten over dit onderwerp, leren hoe jij het maximale uit jezelf kunt halen en of je nu wel of niet HS bent? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Liefs, Sophie
Shevan
Door

Shevan

op 27 Dec 2016

Pfoe dit komt me heel erg bekemd voor.. zowat alle kenmerken kloppen bij mij en ik heb er wel eens vaker over gehoord en gelezen en me wel vaker afgevraagd of ik het misschien in bepaalde mate heb, vooral bijvoorbeeld in een supermarkt het eerste wat ik vaak opmerk is de muziek en dan ook specifiek welk nummer er op dat moment gedraaid wordt terwijl muziek in supermarkten vaak heel erg zacht staat en alles overstemd wordt door omgevingsgeluiden, nog iets wat ik vaak oppik en waardoor ik ne dan niet meer goed kan concentreren.

Sophie
Door

Sophie

op 29 Dec 2016

Hi Shevan, dankjewel voor je reactie. Intressant dat je het herkent. Die muziek is voor mij ook heel herkenbaar. Mocht je er begeleiding bij willen kun je altijd contact met mij opnemen. Liefs Sophie

Cindy
Door

Cindy

op 30 Dec 2016

Heel herkenbaar! Ooit heeft mijn schoonheidspecialiste dit tegen me gezegd waarna ik me meer in HSP ben gaan verdiepen. Zo goed dat je hier aandacht aan besteed. Zelf heb ik ook een lichte vorm en ik merk vooral heel goed aan mn lichaam wanneer ik rust moet pakken. Soms voelde dat alsof ik minder aankan dan anderen, maar inmiddels weet ik beter! :)

Anika
Door

Anika

op 30 Dec 2016

Wow, ik had hier nog nooit van gehoord, maar vrijwel alle punten kloppen bij mij en ik heb er ook echt wel eens last van, vooral met de vele, sterke, warboel van emoties. Maar ik herken alles heel sterk in mezelf. Ook bijv. de knallen van vuurwerk maken me enorm zenuwachtig en onrustig, ik ben heel gevoelig voor negativiteit, stressgevoelig, perfectionistisch, eigenlijk geen 1 punt dat niet van toepassing is. Blij dat ik er nu een soort van verklaring voor heb :)

Elana
Door

Elana

op 30 Dec 2016

Haai Sophie, Hoe kan ik contact opnemen met je? Ik heb namelijk wel wat vragen. Gr. Elana

Martje
Door

Martje

op 30 Dec 2016

Wat betreft de eet geluiden is Misofonie misschien een betere benaming? Dit gaat vaak samen met HSP. Ik heb het zelf beide en kan er na enige training prima mee uit de weg. De kunst van het genieten is herboren, geniet van de kleine dingen die je opvallen, andere rennen er aan voorbij. En terug trekken is niets mis mee, maar weet wanneer je naar buiten stapt!

sophie
Door

sophie

op 30 Dec 2016

Hi Martje, Klopt idd misfonie komt ook veel voor bij mensen die HS zijn. Een van mijn volgende blogs zal gaan over misfonie en het verschil tussen misfonie en HS. Wat voor training heb je gevolgd, ben erg benieuwd. Mooie laatste zin ook. Liefs Sophie

Joyce
Door

Joyce

op 30 Dec 2016

Heel toevallig om nu deze blog te lezen, ik ben me er net wat meer in aan het verdiepen. Laatst werd ik er door iemand uit mijn omgeving op geattendeerd dat ik misschien wel hoogsensitief ben en ineens ging er een wereld voor me open! Ik herken zoveel eigenschappen en heb me altijd afgevraagd of andere mensen alle emoties en prikkels ook zo heftig voelen. Vooral vroeger heel veel moeite gehad met me afschermen, waardoor ik alle prikkels uit mijn omgeving helemaal 'opzoog'. Ik ben me er nu van bewust dat ik zo ben en zie het als een enorme kracht, maar ook een eigenschap waar je mee moet leren omgaan. Ik kan nog wel wat handvatten gebruiken, dus ben wel benieuwd naar wat meer informatie. Hoor het graag!

Lat
Door

Lat

op 30 Dec 2016

Wat bizar. Iedereen zegt altijd dat t tussen mn oren zit of dart ik me aanstel als ik bijna in paniek raakt als iemand kauwt of soms gewoon niks aan het doen is. Ik hoor zelf de zoomende lantarenpalen of de autamtische afzuiger in huis waar ik soms helemaal van overstuur kan raken zeker als andere dit niet horen of zich hier niet aan storen..

Ingrid Kuiper
Door

Ingrid Kuiper

op 30 Dec 2016

Hi Soof, erg interessant artikel! Ik herken er heel veel in. Ik zou er wel meer over willen weten ook over het maximale uit jezelf halen en of ik hsv ben. Hoe kan ik dit doen?

Sophie
Door

Sophie

op 01 Jan 2017

Hi meiden ik heb jullie allemaal via de mail een antwoord gestuurd. Liefs Sophie

Marla
Door

Marla

op 05 Jan 2017

Ik weet al heel lang dat ik hsp ben. Zelf heb ik geleerd dat ik elke dag minstens 1 dagdeel voor mezelf moet hebben. Ook als ik gewerkt heb dan neem ik altijd een rust moment voor mezelf. Want anders word ik teveel overprikkeld. Ik mis in dit stuk toch een stukje over bijvoorbeeld aardende oefeningen. Maar misschien word dat als te zweverig beschouwd.

Sophie
Door

Sophie

op 05 Jan 2017

Hi Marla, Dankjewel voor je reactie. Nee mooie toevoeging juist. Via mijn you tube kanaal heb ik ook een ontspanningsoefening gepost (So v's Choice). Ik zie aardende oefeningen zeker niet als zweverig, maar juist als heel helpend. Fijn dat je merkt dat zolang je voldoende tijd voor jezelf neemt je minder overprikkeld raakt. Liefs Sophie

Marla
Door

Marla

op 06 Jan 2017

Hi Sophie, fijn dat je ook zulke oefeningen hebt. Ik doe ze heel graag. :) De psychologen die ik ontmoet heb die erkennen of kennen de term hsp helemaal niet. Dus is het wel fijn om te lezen dat het steeds meer bekendheid krijgt.

Sophie
Door

Sophie

op 06 Jan 2017

Dankjewel. Ja ik ben niet zo van in standaard hokjes denken ;) vandaar dat ik ook mijn eigen praktijk ben begonnen en los van de zorgverzekering, dan heb je als behandelaar veel meer vrijheid. Had je mijn fb pagina al gevonden? Ik post regelmatig blogs en vlogs met oa oefeningen voor het bereiken van een gelukkige mindset. Fijne dag verder vandaag.

So V's Choice Voor Zelfacceptatie, Balans en Geluk Gelukkig niet Perfect!
Door

So V's Choice Voor Zelfacceptatie, Balans en Geluk Gelukkig niet Perfect!

op 12 Jan 2017

[…] de week las ik het blog van Eva (collega blogster voor Fitgirls). Ze schreef over hoe zij zichzelf maanden had afgemat voor een marathon. Hoe haar lichaam het […]

Mathiske
Door

Mathiske

op 02 Feb 2017

Hoi Sophie. Zelf twijfel ik of ik inderdaad hs ben. Ik herken heel erg veel in wat je schrijft. Maar het meest bizarre wat me nu niet los laat is dat er pas iemand die aan het hardlopen was, me aansprak en zei dat mijn dochter hoog sensitief is. En ik zelf ook. Op dat moment vond ik het maar raar, maar nu laat het me niet los.

Lis
Door

Lis

op 08 Jun 2017

Hallo Sophie, Ik hoop niet dat het te laat is om op dit bericht te reageren. Ik hoop dat je kunt reageren op mijn bericht.. Heel lang heb ik gedacht dat ik me maar aanstel en mijn naaste omgeving gaf aan dat ik 'niet overal zo op moest letten', maar ik ben gaan googelen en dit bericht van jou is zo herkenbaar voor mij. Ik irriteer mij aan het 'zoomen' van de dimmers terwijl de tv aanstaat, wat mijn man niet eens hoort als het stil is. Het tikken van de klok die twee kamers verder staat, het kraken van het bed, de tv die voor mij al snel te hard staat en sirenes hoor ik al van ver aankomen. Maar ook geluiden van mensen.. hoe ze ademen en eten, ik kan mij er zo aan ergeren! 'Heb jij dat dan niet? Of: hoor jij dat dan niet?' Vraag ik vaak aan mijn man. Ik zal wel gek zijn denk ik vaak.. Daarnaast heb ik van kind af aan al dat ik alles zie, en mij niks ontgaat. 'Jij ziet ook alles' zeiden mijn ouders altijd. Als ik in een (drukke) omgeving ben 'scan' ik alles waardoor ik erg moe word. Ook heb ik een fotografisch geheugen, en weet ik nog heel veel te vertellen van mijn jeugd. Wat mij wel dwars zit is dat ik een control freak ben, met een lichte dwangstoornis. Controleren of de stekkers uit het stopcontact zijn, het gas uit is en de deuren op slot zijn. Dit elke dag en 2x achter elkaar. Gelukkig denk ik daar op mijn werk niet meer aan.. maar 's ochtends kost het me al snel 5 min 'controleren'. Dank je wel alvast.

Sophie
Door

Sophie

op 11 Jun 2017

Hi Lis, Je bent zeker niet te laat! Dankjewel voor je uitgebreide verhaal. Ik mail je morgen terug met een uitgebreid antwoord. Liefs Sophie

Mandy
Door

Mandy

op 14 Apr 2018

Nooit begrepen wat was tot een aantal jaren geleden , veel dingen komen ook vooral kwa gevoel en emotie op mij af , soms kan ik hier slecht mee omgaan en soms heel erg goed. Ik noem mijn HSP geen vloek maar een zege Het is een deel van mijn gave en inmiddels geaccepteerd dat ik zo ben. Het is zeker lastig in deze maatschappij maar geeft niet mee dat je , zo noem ik dat bijzonder bent of je nu ' gewoon ' of HSP hebt. Zelf heb ik redelijk me balans er in gevonden , ook als ik er even niet mee om weet te gaan heb ik mijzelf dingen aangeleerd om te beschermen en niet teveel te laten beïnvloeden door andere mensen.

Reactie plaatsen