08 augustus 2016 
2 min. leestijd

Hoeveel maaltijden moet je per dag eten?

Hoeveel maaltijden moet je per dag eten?
Hoeveel maaltijden moet je nu eigenlijk eten per dag? Uit een kleinschalig, kort onderzoek onder jonge vrouwen is gebleken dat het beter voor je is om regelmatig meerdere porties per dag te eten. Het gaat dan om zes porties eten op een dag. Maar waarom zou je zes keer per dag moeten eten? Het antwoordt ligt verscholen achter de termen: stofwisseling en verzadigingsgevoel.

Zes keer per dag eten om af te vallen

De onderzoekers stellen dat wanneer je met regelmaat eet (zes keer per dag) je lichaam meer warmte zal produceren dan wanneer je minder vaak (drie keer per dag) of vaker (negen keer) per dag eet. Een lichaam dat meer warmte produceert is het bewijs dat de stofwisseling op dreef is (je bent dus calorieën aan het verbranden). Of dit verschil in dit zogenaamde thermische effect afneemt in verloop van tijd is echter onduidelijk

Regelmatig eten voorkomt dat je sneller honger krijgt

Daarnaast blijkt uit dit onderzoek dat wanneer je regelmatiger eet, je minder snel last van een hongergevoel krijgt en sneller een vol gevoeld ervaart na je maaltijd. Dit heeft te maken met de aanmaak van het hormoon leptine. Hoe minder je hiervan aanmaakt, hoe meer trek je krijgt in eten. Door onregelmatig te eten, maak je minder leptine aan. Maar ook je slaappatroon heeft hier een sterke invloed op.

Wat betekent dit concreet?

Moet je nu dus zes keer per dag gaan eten? Wellicht, vooral als jij merkt dat je weinig structuur hebt in je huidige eetpatroon.

Minder vaak eten kan ook gezond zijn!

Maar minder keren op een dag eten zou ook wel eens heel goed kunnen werken. Dit heeft ermee te maken dat wanneer je gedurende een korte periode, bijvoorbeeld 24 uur, minder calorieën binnen krijgt dan je nodig hebt, je lichaam een aantal heel gunstige herstelprocessen in gang zet. Je lichaamscellen krijgen letterlijk een opschoonbeurt. Dit positieve effect treedt niet, of minder op als je zes keer per dag eet, omdat je lichaam dan meer bezig is met het verteren van het eten. Hierdoor verbrand je meer calorieën maar heeft je lichaam het ook moeilijker om de cellen op te schonen. Af en toe wat minder vaak eten, is dus best aan te raden! Wanneer je dit interessant vindt, raad ik je aan om ook eens de eerder gepubliceerde blogs over intermittent fasting te lezen!

Regelmatig eten gezonder?

Hoeveel keer je uiteindelijk moet eten voor je gezondheid heeft waarschijnlijk meer te maken met een regelmatig leefpatroon dan een regelmatig eetpatroon. Denk aan een regelmatig slaappatroon (wat de aanmaak van je honger- en verzadigingshormonen beïnvloedt) en de mate waarin je steeds ‘gedwongen’ wordt om de afweging te maken om wel of niet te eten. Met een regelmatig slaappatroon en ritme in je dag, ook op het gebied van eten, weet je beter waar je aan toe bent en is de neiging om vaker, of te veel te eten kleiner.

Hoe vaak per dag eten?

Regelmatig eten geeft je structuur, maar of je nou drie of zes keer per dag eet heeft, maakt niet zoveel verschil. Als ik je nu zou zeggen dat je zes keer moet eten en je hierdoor twee van de zes keer geheel zonder aandacht een mueslireep wegwerkt omdat het nou eenmaal moet (niet omdat je trek hebt) is dat een signaal dat vier eetmomenten beter in jouw ritme passen. Ook hangt het af van jouw voorkeur, eet je liever een aantal grote porties op een dag of ben je een echte kleine eter die graag snackt? Oftewel, het is belangrijker dat het aantal eetmomenten past bij jou voorkeuren en leefstijl!

Referenties:

Maha H Alhussain, Ian A MacDonald & Moira A Taylor. 2016. ''Irregular meal-pattern effects on energy expenditure, metabolism, and appetite regulation: a randomized controlled trial in healthy normal-weight women.'' 15 juni 2-16. Am J Clin Nutr 2016 104: 1 21-32.
Reactie plaatsen