09 januari 2017 
3 min. leestijd

Hoe ziet het leven van een topsporter eruit?

Hoe ziet het leven van een topsporter eruit?
Ik wilde altijd zó graag topsporter worden. Elke dag sporten en met voeding bezig zijn leek me echt ‘the shit’. Maar het allermooiste leek mij om mezelf de beste van de wereld te kunnen noemen. Helaas beschik ik niet over een paar Keniaanse kuiten waardoor een carrière als hardloopster dan ook uitgesloten is. Gelukkig beschik ik wel over een portie enthousiasme en een iets te grote mond waardoor ik zowaar Henk Grol, Olympisch judoka, aan de tand mocht voelen over zijn leven als topsporter. Dat is óók heel cool.

Een andere jeugd dan een normale tiener

Ik val gelijk met de deur in huis: ‘‘Zo Henk, ik sport dus ook veel. Hoe vaak train jij?’’ Henk begint te lachen en vraagt hoe vaak ik sport. ‘‘Zo’n 4 à 5 keer per week.’’ Henk begint nog harder te lachen. ‘‘Noem je dat veel?’’ vraagt hij. Mijn enthousiasme wordt al iets minder en ik bedenk me dat dat toch best veel is. Henk vervolgt: ‘‘Ik train twee keer op een dag.’’ ‘‘Op één dag!?’’ stamel ik verontwaardigd uit. ‘‘Ja, al sinds mijn twaalfde train ik zoveel. Ik ben gewend om hard te trainen. Naast judo doe ik ook nog aan krachttraining.’’ ‘‘Wow, maar dan heb je bijna geen tijd voor andere dingen,’’ breng ik uit. Henk vertelt dat zijn jeugd er wel iets anders uit zag dan de mijne. Terwijl ik na de middelbare school ben gaan studeren en vaker in de krochten van Amsterdam te vinden was dan in de studiebanken, heeft Henk zijn hele jeugd gegeven aan topsport. ‘‘Hoe zag dat er dan uit?’’ vraag ik hem. Henk vertelt: ‘‘Ik heb veel gereisd om te trainen in trainingskampen over de hele wereld. Maar ik zag weinig van het land of de stad. Ik trainde twee keer op een dag en tussen die trainingen door was ik aan het slapen of eten. Dat is natuurlijk heel anders dan de jeugd die jij hebt gehad met een studie en zuipavonden.’’

Doorgaan waar anderen stoppen

Ik word nieuwsgierig en vraag hem hoe hij dan traint en eet om de beste te zijn. ‘‘Topsporters gaan altijd tot het uiterste. Daarom hebben zij de top bereikt. Dat betekent dat je verder gaat waar anderen stoppen. Als ik krachttraining doe, squat ik net zo lang tot ik niet meer kan lopen. Dus geen 3 setjes: soms zijn dat wel 23 sets! Als je echt sterk wilt worden, moet je jezelf blijven uitdagen.’’ ‘‘En hoe eet een topsporter dan?’’ vraag ik hem. ‘‘Ik ben geen fan van magere producten. Ik heb het advies van Jac Orie gekregen om volle producten te eten zoals volle melk, kwark en boter. Ook eet ik gewoon boterhammen en pasta, je lichaam heeft die koolhydraten nodig om je motor op gang te houden.’’ Op de vraag wat hij niet eet, begint Henk te lachen en antwoordt hij: ‘‘Suiker, dat gaat er bij mij echt niet in, gatverdamme. Mij maak je echt niet blij met een stuk chocola. Doe mij maar een steak van een kilo!’’

Leven na de sport?

Dat het leven van een topsporter er anders uitziet dan dat van mij, wordt me al snel duidelijk. Als je twee keer per dag traint, eet en slaapt, blijft er weinig tijd over voor een studie of om überhaupt na te denken over je ‘carrière’. Henk vertelt me dat hij zich daar soms zorgen over maakt. ‘‘Ik heb best vaak blessures gehad en daardoor een aantal slechte prestaties geleverd. Op die momenten maakte ik me veel zorgen over mijn maatschappelijke loopbaan.’’ Als hij daarover praat, krijg ik een hele andere, serieuzere kant van Henk te zien. ‘‘Wanneer ik besluit om te stoppen, moet ik geheel opnieuw beginnen aan een carrière. Ik heb geen normaal leven gehad waarbij ik ben gaan studeren. Ik heb soms geen idee hoe ik dat zal gaan doen. Ik zet me daarom ook in voor de behoefte van topsporters aan een financiële overbruggingsregeling voor het moment dat zij besluiten te stoppen. Zo’n overbruggingsregeling zal het voor topsporters makkelijker maken om een nieuwe weg in te slaan.’’ Ik heb hier nog nooit over nagedacht en vraag Henk wat hij dan voor zich ziet qua toekomst. ‘’Ik zal altijd hard blijven trainen en daar wil ik iets mee doen. Ik heb daarom een proteïneshake ontwikkeld. Eén van goede kwaliteit, die ook door andere topsporters en recreatief sporters te gebruiken is: Pro Protein. Het is een Whey Isolaat waar ik meer dan 10 vitaminen en magnesium aan toegevoegd heb. Ik was altijd aan het hannesen met potten proteïne, vitaminen en magnesium, super onhandig. Ik heb daarom alle benodigde ingrediënten voor een sporter in één pot gedaan’’. ‘‘Dat klinkt niet alsof je onzeker bent over je toekomst, Henkie!’’ zeg ik. ‘‘Ach, het is allemaal nieuw voor me dus het is even wennen. Gelukkig vind ik het wel heel interessant en de mensen reageren enthousiast!’’. Naast zijn proteïneshakes is Henk ook nog volop aan het trainen. In het voorjaar kunnen we hem dan ook weer zien shinen in zijn judopak. Zet ‘m op Henk!
Reactie plaatsen