27 september 2015 
2 min. leestijd

Hoe Word Ik Zen? - Week 4

Hoe Word Ik Zen? - Week 4
Maar 10% batterij, een verkeerd ingetoetste pincode en géén PUK code, de ochtend van de Dam tot Dam begon alles behalve.. zen. Zonder muziek hardlopen is een no go voor mij, dus enigszins gestresst stond ik bij de start van het hardloopevenement. Taylor Swift en Beyoncé zouden me er dit keer niet doorheen slepen. Hoe zou ik de Dam tot Damloop dan overleven?

Meditatie en Loslaten

Deze week stond in het teken van Lucht. Dit element staat voor beweging en verandering en hoe je daarmee om kunt gaat. Het staat voor loslaten wat je niet nodig hebt en voor spontaniteit. Want hoe meer je loslaat, hoe meer ruimte er ontstaat voor nieuwe dingen. Ik heb deze week dan ook geprobeerd om niks te plannen en zo gebeurde het dat ik ineens mee mocht doen aan de Dam tot Damloop. Mijn zusje kon niet meer, dus met mijn grijpgrage handjes heb ik haar startnummer weten te bemachtigen. Ik was helemaal in mijn nopjes! Totdat ik zondagochtend niet zo heel goed voorbereid aan de start stond. Werkelijk alles ging fout die ochtend. Zou Murphy’s law ook mijn run verpesten? Zonder muziek en Runkeeper begon ik aan mijn 16 kilometer. Het voelde erg onwennig, want ik had geen idee hoe hard ik liep en mijn favo song ‘’Independent Women’’ knalde niet uit m’n oortjes. Het voelde alsof ik iets miste. Ik dacht aan wat Dominique me had verteld over het element Lucht. Ik moest deze week kunnen loslaten wat ik niet nodig had. Had ik muziek en Runkeeper nodig om deze run te overleven? Hell no! In plaats van mee te zingen met m’n muziekjes, ben ik terug gegaan naar mijn ademhaling, net zoals ik doe met mediteren. Ook stond ik meer stil bij de manier waarop ik mijn voeten neerzette tijdens het rennen. Voordat ik het doorhad, zat ik weer in een mega runners high. Het saaie stukje over de dijk en het grijze parcours langs de snelweg heb ik totaal gemist omdat ik ergens met mijn hoofd in de wolken zat (of eigenlijk rende). Ik dacht aan niks, ik zag niks, het was gewoon me and the road. Pas na de finish kwam ik weer een beetje bij zinnen. Holy moly, ik had de Dam tot Dam gewoon in 1:17h gelopen, mijn snelste tijd ooit!

Hoofdstand als Detox

Ook met Yoga was ik ‘’in’’ voor spontane acties. Dominique en ik hebben een les gevolgd bij haar leermeester en dat was een geweldige ervaring! De les duurde maar liefst 3 (!) uur en er werd veel gemediteerd. Voor het eerst was ik niet in slaap gevallen (dat is al een hele verbetering met vorige keer) en ik voelde me helemaal één worden met de mensen om me heen. Nu ik dit schrijf, realiseer ik me dat ik al lekker zweverig begin te klinken. Volgens mij gaat de challenge uitstekend! Om even helemaal lekker in het ‘’Lucht’’ element te blijven, besloot Dominique me spontaan een hoofdstand te leren. Yep, je leest het goed. Ik ging eens even bekijken hoe het leven er "upside down" uitziet. Waar zo’n hoofdstand goed voor is? Door deze yogapose krijgen je bijnieren een mini detox. Hierdoor krijg je positievere gedachten en kan het zelfs depressies tegengaan! Ook schijnt het je seksleven een boost te geven, omdat er extra bloedtoevoer naar je belangrijkste klieren gaan die van invloed zijn op je algehele welzijn. Hier worden ook je seksuele hormonen gereguleerd. Tja…baadt het niet dan schaadt het niet. Last but not least geeft de hoofdstand je ook een natuurlijke facelift doordat de zwaartekracht in tegengestelde richting gaat. Deze effecten heb ik helaas nog niet ervaren, mijn eerste hoofdstand ging vooral gepaard met een tomatenrood hoofd en koppijn. Wel ga ik nu elke avond even een hoofdstandje oefenen, net zolang tot die rimpels in mijn hoofd eruit gezwaartekracht zijn! Dit was Eva's laatste week in haar zoektocht naar ontspanning. Wil jij ook Zen worden? Lees dan vooral ook Eva's blogs over het element Aarde, Water en Vuur.
Reactie plaatsen