16 september 2015 
2 min. leestijd

Hoe word ik zen? – Week 3

Hoe word ik zen? – Week 3
Ik lig met mijn ogen dicht op een yogamatje onder een lekkere warme deken. Ik hoor de ontspannen stem van Dominique achter me: "We gaan een visualisatie oefening doen. Je bent in een bos. Het is lekker zomer weer en je voelt de zon op je huid. Je gaat een stukje wandelen en je voelt het gras onder je voeten kriebelen’’. Het zonnetje voelt inderdaad heerlijk op m’n huid! Dominique neemt me verder mee het bos in en mijn ogen worden steeds lomer. Ineens schik ik wakker van een hard snurkgeluid. Verward kijk ik om me heen en dan realiseer ik me dat ik zelf keihard lag te snurken. Oeps…

Element Vuur

Deze week ging ik aan de slag met het element Vuur. Vuur staat voor zomer, waarin alles in bloei staat. Bij de mens staat het voor vreugde, plezier maken en liefde voor jezelf en anderen. Ook staat het voor acceptatie en jezelf durven te zijn. Vreugde breidt zich uit (net als vuur), een glimlach werkt aanstekelijk en gelukkige mensen maken ook anderen gelukkig. Klinkt goed toch? Maar… een teveel aan vuur leidt tot hyperactiviteit en angstgevoelens. Dus ook dit element moet in balans zijn! Ik ben best wel een beetje hyperactief (dat is nog zacht uitgedrukt) dus deze week was wel een uitdaging voor mij. Ook ben ik een enorme perfectionist en vind ik het moeilijk om het te accepteren als iets niet goed gaat. Ik wil het vuur in mij iets temperen en daar gingen we deze week dan ook mee aan de slag. Om het vuur in ons in balans te brengen, hebben we voedsel nodig dat verkoelend werkt, vertelt Dominique. Ik dacht meteen aan Ben&Jerry’s en Gin Tonics, maar dat hoort helaas niet in mijn dieet deze week. Wel mocht ik salades eten, vers fruit en rauw voedsel. Hierbij kun je denken aan komkommer (zonder de Gin Tonic dus), witlof en mung bonen. Kamille thee mocht ik deze week ook aan mijn dieet toevoegen. Ook de yoga oefeningen stonden in het teken van vuur. We hebben ons vooral gefocust op het rekken van de schouders, armen en polsen. Daarnaast deden we oefeningen voor het openen van het borstgebied. Ik dacht dat yoga altijd chill was, maar de vuur oefeningen waren erg dynamisch en actief. Zelfs zo intensief, dat mijn spiertjes in vuur en vlam stonden! Mijn acceptatie werd meteen op de proef gesteld. Bij een bepaalde oefening kreeg ik mijn arm niet zo ver en ik voelde me een beetje voor l*l staan. Bij Dominique verdween haar arm zowat achter haar rug terwijl ik hem niet verder naar achter kon krijgen dan een centimeter (ja echt). Met een hulpeloze blik keek ik Do aan. Dominique kan volgens mij gedachten lezen, want ze zei meteen: "Eef, accepteer dat vandaag je arm niet zo ver komt. Morgen is het weer anders". Ze had gelijk, niet iedere dag is hetzelfde en soms moeten we accepteren dat niet alles gaat zoals we willen.

Ben ik al zen?

Bij mijn vorige challenge was het resultaat makkelijk te fotograferen, maar mijn zenheid is dat helaas niet. Wel merk ik dat ik na 3 weken yoga & meditatie al wat relaxter ben. Ook leef ik meer in het hier en nu. Ik ben deze challenge gestart omdat ik altijd moeite had met "nee’’ zeggen en mijn grenzen aangeven. Daardoor liep ik altijd aan mezelf voorbij. Resultaat? Een mega stresskip met dikke wallen en een opgebrand motortje. Door deze challenge leer ik meer voor mezelf op te komen. Ik heb de afgelopen weken wat afspraken afgezegd om meer tijd voor mezelf te nemen. Ook probeer ik het perfecte plaatje los te laten en mezelf te accepteren hoe ik ben. Ik ben benieuwd hoe ik me over 2 weken voel! Zal ik dan toch echt ooit zen worden? #LETSGETREAL Lees hier over Eva's eerste en tweede week in haar zoektocht naar ontspanning!
Reactie plaatsen