02 september 2015 
3 min. leestijd

Hoe word ik zen? #LETSGETREAL

Hoe word ik zen? #LETSGETREAL
Een nieuwe maand, een nieuwe uitdaging! Dit keer is het een challenge waarvan ik klotsoksels krijg als ik er alleen al aan denk, terwijl het juist een mega ontspannen maand moet worden. Rara, wat ga ik doen? Deze Sporty Spice gaat de wondere wereld van yoga en meditatie ontdekken!

Professioneel planner goes mañana mañana

Mijn agenda staat altijd bomvol. Ik vlieg van de sportschool naar werk, om vervolgens te chillen met mijn vriendinnetjes. In het weekend gooi ik me vol met wodka en verken ik de krochten van Amsterdam om op zondag de hele dag brak op de bank door te brengen. Dit leventje vind ik heerlijk want dan heb ik nooit tijd om na te denken. Deze maand wordt er dus een rem op mijn ik-ga-altijd-maar-door-motortje gegooid. Klinkt misschien heerlijk maar voor een adrenalinejunk is het even wennen (lees: afkicken).

Mental break-down

Dominique van den Bos is mijn begeleider tijdens deze yoga challenge. Zij heeft al vele yogacursussen gevolgd over de hele wereld en daarnaast geeft ze Shiatsu massages en Reiki behandelingen. Zodra ik bij haar de kamer binnen stap, word ik helemaal zen. Dominique straalt een en al rust uit, terwijl ik als een tornado naar binnen kom stormen. Onder het genot van een gember theetje bespreken we wat ik deze maand wil bereiken. Ik wil meer rust vinden en meer bij de dag leven. Dominique blijft doorvragen waarom ik dat per se wil en voordat ik het weet, zit ik keihard te huilen. Het huilen stopt maar niet en die dag heb ik een dikke mental break-down. Pas die dag realiseer ik me dat ik altijd dingen voor anderen doe, soms zelfs tegen mijn zin in. Ik ga altijd maar van feestje naar feestje, bang om iets te missen. En als iemand iets aan mij vraagt, zeg ik vaak ‘’ja’’ terwijl ik ‘’nee’’ denk. Het gesprek met Dominique is heel erg confronterend maar het geeft me wel meer inzicht in mezelf. Dominique raadt aan om te beginnen met elementen yoga. Bij deze vorm van yoga ga ik per week aan de slag met de volgende elementen: aarde, lucht, water, ruimte en vuur. Deze elementen zijn ook in ons lichaam te vinden. Deze vorm van yoga brengt mijn energie weer in balans.

Element aarde

Ik begin mijn challenge met het element aarde. Als er sterke verandering is van het weer, of de seizoenen, zorgt het aarde element ervoor dat we zelf stabiel, gegrond en aanwezig zijn terwijl alles om ons heen veranderd. Door yoga oefeningen te doen van het aarde element, krijg je meer bewustzijn, ervaar je meer tevredenheid en leer je je grenzen aan te geven. Echt iets waar ik op dit moment aan toe ben!

Yoga oefeningen met het aarde-element

Ik heb twee keer in de week yoga gedaan met Dominique waarbij de lessen in het teken stonden van het element aarde. Dat betekent dat we vooral oefeningen hebben gedaan met een focus op de benen (waarmee je aardt) en de core. Een voorbeeld van een aarde oefening is de ‘’warrior’’ waarbij je voeten als het ware een wortel zijn, die vast in de aarde zitten om balans te houden. Ik voelde me echt een houten Klaas maar gelukkig is Dominique erg lief voor me. Bij yoga draait het niet om wat je niet kan, maar om wat je wél kan. Een hele positieve insteek!

Mediteren

Rustig op een kussentje zitten ‘’niks’’ doen is totaal niet Eva. Normaal spring ik uit bed en ren ik door naar de sportschool. Maar van Dominique moet ik naast yoga ook mediteren. Ik word dus echt gedwongen om elke dag een rustmomentje te nemen. Braaf heb ik deze week iedere ochtend een kussentje gepakt om mijn eerste dagen ‘’chill’’ te beginnen. Mijn eerste meditatiemomentje was super ongemakkelijk. Ik zat te wiebelen en mijn ademhaling versnelde enorm terwijl deze juist rustiger zou moeten worden. Dominique gaf me daarom een tip. Als je gedachten tijdens het mediteren alle kanten opgaan, probeer je dan te focussen op je ademhaling. Voel hoe er koude lucht in je neus gaat en warm weer je neus verlaat. Elke keer als er weer een gedachte op komt, focus je je weer op je ademhaling. Door me te focussen op mijn ademhaling, ging het mediteren telkens iets beter! Wel heb ik besloten om het mediteren voor het slapengaan te doen, ik word er namelijk nogal duf van. Voor mij niet echt een goede start van de dag ;-) Ik ben benieuwd hoe ik de volgende weken ga ervaren! Eva is een echte sportfreak en vindt het vooral leuk om mee te doen aan wedstrijden. Of dat nou marathons, triatlons of obstacle runs zijn, Eva is altijd in voor een challenge. Vanaf haar eerste challenge 'ik wil spieren zien' gaat ze naar haar volgende uitdaging: 'Hoe word ik zen'. Haar ultieme droom is om ooit een Iron Man te gaan doen!
Valerie
Door

Valerie

op 03 Sep 2015

Als je gedachten tijdens het mediteren alle kanten opgaan, probeer je dan te focussen op je ademhaling. Die tip kreeg ik ooit ook en ik pas het nu echt de gedurende de hele dag toe als ik even tot mezelf wil komen of merk dat ik onrustig aan het piekeren ben. Helpt echt!

Reactie plaatsen