04 mei 2016 
2 min. leestijd

Hoe vrij ben jij?

Hoe vrij ben jij?
Het is 5 mei; Bevrijdingsdag. De reden om met vrienden een gezellig, vaak gratis, bevrijdingsfestival te bezoeken en je vol te laten lopen met goede muziek, alcohol en friet. Je viert een feest, maar sta je ook stil bij wat er eigenlijk gevierd wordt en weet je wel wat vrijheid inhoudt? Zijn wij eigenlijk wel zo vrij als wij denken dat we zijn?

Freedom

Vrijheid is "de mogelijkheid om te doen en laten wat men wil, terwijl een ander dat ook kan. Zowel in lichamelijke als in geestelijke zin." In onze huidige maatschappij mag dan geen oorlog zijn en er heerst er ook geen grootschalig gevoel van onderdrukking, toch kun je vraagtekens zetten bij onze eigen vrijheid. Veel mensen voelen zich namelijk toch vaak opgesloten in de waarden, normen en regels van onze maatschappij. We hebben wel de mogelijkheid om te doen en laten wat we willen, waar we al heel dankbaar voor mogen zijn. Maar het tweede deel van dit verhaal luidt: doen we eigenlijk wel wat we willen en laten we anderen in hun waarden wanneer ze doen wat ze willen?

Ben je wel vrij?

In onze maatschappij wordt er gedeeld en veroordeeld. We doen wat we willen, maar houden onze omgeving altijd in de gaten, reageren op dingen die hierin gebeuren en houden rekening met wat anderen van ons zouden denken. Wanneer je bijvoorbeeld een foto op Instagram plaatst, plaats je hem ten eerste omdat jijzelf het een leuk foto vindt, maar vaak houd je ook in je achterhoofd wat je vriendinnen of je ouders van deze foto zouden vinden. Je zou al kunnen zeggen dat deze situatie je in je vrijheid beperkt. Wanneer jij een leuke foto van jezelf wil posten, maar daarbij de mening van anderen in je achterhoofd houdt en het daarom niet doet, beperk je jezelf in je keuzes. Het wel of niet posten van een Instagram foto is geen heel groot issue -in ieder geval voor mij dan-, maar je zou deze situatie ook in een groter perspectief kunnen plaatsen. Stel je zit vast in een vreselijke kantoor baan, die wel goed verdient. Je wil eigenlijk stoppen en je eigen bedrijfje op gaan starten. Je zal dan vaak denken aan je partner, aan je kinderen of aan de mening van je vrienden, waardoor je gaat twijfelen en jezelf beperkt. De vraag die je dan aan jezelf moet stellen is: neem ik deze stap niet, omdat ik daar zelf voor heb gekozen of omdat anderen hiervoor gekozen hebben? Wanneer iemand anders in hetzelfde schuitje als jijzelf zit, zul je met al je goede bedoelingen diegene misschien ook wel aanraden om het niet te doen.

Eis die vrijheid op

Nog zonder dat je het zelf doorhebt, is er een maatschappij die jouw vrijheid inkadert en door die normen en waarden die de samenleving jouw oplegt, kun je jezelf toch niet vrij voelen. Vandaag vieren we dat we in 1945 zijn gered van de onderdrukking door Nazi Duitsland. Nu vieren we dat we kunnen gaan en staan waar we willen, zonder dat iemand ons daar in belemmert. Grijp die kansen, laat jezelf niet tegenhouden door de mogelijke mening van anderen en onttrek je aan onze ongeschreven regeltjes. Doe wat goed voelt en niet wat je zogenaamd moet, want jij bent vrij. Dus als je vandaag gaat genieten op een Bevrijdingsfestival, denk dan vooral even aan onze opa's en oma's die een oorlog meegemaakt hebben en voor onze vrijheid gestreden hebben, denk aan de weg naar vrijheid die we daarna hebben afgelegd, maar denk ook aan jezelf: ben jij wel echt vrij?
Reactie plaatsen