04 april 2018 
2 min. leestijd

Hoe meditatie je kan helpen om gezonder en gelukkiger te leven

Hoe meditatie je kan helpen om gezonder en gelukkiger te leven
Sinds een aantal jaar is meditatie een dagelijkse routine voor mij geworden. Vanaf de eerste keer dat ik incheckte om mijn binnenwereld te verkennen was ik verkocht en werden meditatie en persoonlijke ontwikkeling steeds belangrijker in mijn leven. Het werd een ontdekkingstocht die mij zoveel waardevolle dingen heeft geleerd. Een reis waarvan ik hoop dat iedereen hem een keer mag maken. In dit artikel deel ik met jullie één van de dingen waarbij meditatie mij enorm helpt!

Gezonder leven.

Gezonder leven kan natuurlijk op heel veel verschillende manieren maar wat een enorme bijdrage kan leveren aan je dagelijkse gezondheid is meditatie. Voor mij is dit een belangrijk onderwerp omdat ik een aantal jaar geleden ernstig ziek geweest ben en daarna pas ging merken hoe weinig contact ik met mijn lichaam had. Hoewel het voor mij nog steeds een uitdaging is om mij hier dagelijks bewust van te zijn, voel ik wel steeds beter aan hoe ik mijn lichaam gezond kan houden. Het is een feit dat een heldere geest en lichaam met elkaar samen gaan en verbonden zijn en hoe meer jij je hiervan bewust bent, hoe makkelijk je gaat voelen wat er bij jou past!

Hoe meditatie je hierbij kan helpen?

Door in een meditatie je innerlijke wereld te verkennen, kun je leren om als het ware ‘uit te zoomen’ en in te zien dat jouw gedachten en emoties je iets willen vertellen. Meditatie heeft mij geleerd dat het mogelijk is om je kijk op een bepaalde situatie te veranderen en kan je op die manier ook bewust maken van je lichaam en de manier waarop jij het contact met je lichaam kunt verbeteren. De communicatie met je lichaam is heel belangrijk, hoe meer wij bewust worden van onze lichamelijk processen, hoe meer invloed wij hebben op onze gezondheid. Wat ik in mijn vorige artikelen over meditatie ook heb benoemd is dat gedachten en emoties veel invloed kunnen hebben op de aanmaak van hormonen en chemische reacties. Dit kan gunstig of ongunstig zijn voor onze geestelijke of lichamelijk gesteldheid. Meditatie kan je leren om als het ware een ‘observator’ van je gedachten en emoties te worden waardoor je bepaalde situaties makkelijker in perspectief kunt plaatsen. Ons lichaam word bestuurd door programma’s die ervoor zorgen dat we effectief kunnen functioneren om te kunnen overleven. Soms heb je echter onbewust nog programma’s draaien die verlopen zijn en deze kunnen ervoor zorgen dat je lichamelijk niet optimaal kunt herstellen. Deze programma’s kunnen hormonale patronen in gang zetten die je op dit moment niet meer nodig hebt. Door regelmatig te mediteren kun je als het ware ervoor zorgen dat je lichaam weer de juiste informatie krijgt van jouw huidige situatie. Op die manier weet je lichaam of er bijvoorbeeld meer of minder stresshormonen en welzijnshormonen aangemaakt mogen worden. Soms heeft je lichaam het nodig om in actie te komen, soms heeft je lichaam meer baat bij rust.

Meditatie gericht op het contact met je lichaam.

Door gericht op je lichaam te mediteren en te kijken wat jij nodig hebt om het contact te kunnen verbeteren, kun je er sneller achter komen wat bij jou past.
  • Welke voeding mag jij meer of juist minder eten?
  • Wat heb jij nodig om je goed te voelen?
  • Mag je meer gaan sporten of juist minder?
  • Hoeveel rust heb je nodig na een werkweek om te kunnen herstellen om zo na het weekend weer fit te kunnen beginnen?
Om zo gezond en helder mogelijk te blijven zijn dit belangrijke vragen die jij aan jezelf kunt stellen tijdens een meditatie! Als je begint om je kijk te veranderen merk je pas hoeveel onnodige energie het kost als onverwerkte emoties en gebeurtenissen zich vastzetten in je lichaam en zenuwstelsel en ga je weer ervaren wat jij nodig hebt in jouw lifestyle om je nog gezonder en fitter te gaan voelen.
Dit is de makkelijkste manier om mediteren te leren | Fitgirls.nl
Door

Dit is de makkelijkste manier om mediteren te leren | Fitgirls.nl

op 07 Aug 2018

[…] ons ‘’Grow in Your Flow’’ retreat in Marokko organiseren in november, schreef eerder al een artikel over hoe meditatie je kan helpen om gezonder en gelukkiger te […]

Reactie plaatsen