02 februari 2018 
2 min. leestijd

Hoe houd jij je werk en privé in balans: leer keuzes maken

Hoe houd jij je werk en privé in balans: leer keuzes maken
Veel mensen zullen het met mij eens zijn: er zitten TE weinig uren in een dag, en TE weinig dagen in een week. Je bent veel tijd kwijt aan werken, daarna wil je nog sporten, je wilt nog je vrienden zien, je wilt thuis zijn voor je vriend, tijd maken voor je familie, en oh ja, dan moet je ook nog ergens je me-time inplannen. Natuurlijk wil je af en toe ook nog even op social media kijken, om te zien wie wat heeft geplaatst en of je nog iets ‘gemist’ hebt. Ik kom er steeds meer achter hoe lastig het is om rust te vinden in deze samenleving vol prestatie waarin ik naast mijn werk ook nog tijd over wil houden voor andere dingen.

Ontspanning

Begin december schreef mijn collega Marijke het artikel over tijd maken voor je hobby's. Net nadat dit artikel geplaatst was, ben ik samen met Marijke een paar dagen naar Italië geweest (Bologna) om even samen weg te zijn en om te praten over onze toekomstplannen. Tijdens onze trip hebben wij drie dingen voor onszelf opgeschreven: - Hoe zien mijn dagen er uit (weekplanning)? - Wat vind ik van mijn leven zoals het nu is? - Wat mis ik / zou ik anders willen? Nadat wij dit op papier hadden gezet, werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt: mijn leven bestaat grotendeels uit werken, werken en werken (ik word niet voor niets een workaholic genoemd). Ik heb te weinig tijd voor vriendinnen, sporten, en voor mijzelf.

Keuzes maken

Op de vraag: ‘Wat mis ik?’, was mijn antwoord: sporten, mijn studie afmaken en méér tijd voor sociale contacten. Mijn weekplanning is bijna helemaal gevuld met ‘werken’. Dit hoeft niet erg te zijn, maar als je merkt dat er geen balans is tussen werk en privé en je iets ‘mist’, is het toch verstandig hier iets aan te veranderen. Keuzes maken, klinkt zo veel makkelijker dan het is. Iedere keuze heeft een gevolg. Je hebt controle over je beslissing, maar niet over het gevolg van deze beslissing. Ik heb twee vaste banen (als hulpverlener binnen de gehandicaptenzorg, en als senior-medewerker op de bakkerijafdeling van de Albert Heijn). Van beide banen krijg ik enorm veel energie. Toch weet ik dat ik niet mijn hele leven zo door kan gaan. Eind 2017 kreeg ik vanuit het niets de vraag of ik bij de Albert Heijn meer zou willen werken, en in de toekomst zou willen doorgroeien naar een leidinggevende functie. Dit is niet de baan waar ik voor gestudeerd heb. Toch lijkt mij dit een hele uitdaging en heb ik besloten om hier voor te gaan. Soms komt er wat op je pad en moet je hiervoor gaan. Dit betekent wel dat ik mijn baan in de hulpverlening moet opgeven, wat ik echt onwijs jammer vind. Deze baan geeft mij ook veel energie, daarom heb ik besloten om hier niet helemaal te stoppen, maar om te blijven als invaller.

De beste keuze

Hoe lastig ik het ook vond om te kiezen, ik weet dat ik niet meer heel lang zo door kon gaan, en ik sta volledig achter mijn genomen besluit. Je weet van te voren natuurlijk nooit of je wel echt de juiste keuze hebt gemaakt. Als het voor jou goed voelt is het op dat moment de juiste keuze. Ik kan over een maand eindelijk het sporten weer oppakken, heb weer meer tijd voor vriendinnen (en mijn vriend), heb tijd om mijn studie af te ronden, én heb weer meer tijd om samen met Marijke bezig te zijn met ons bedrijf. Mocht jij ook een belangrijke keuze moeten maken, dan heb ik de volgende tips voor je: - Zet alle voor- en nadelen op papier, weeg deze tegen elkaar af - Probeer niet alleen te kijken naar het financiële plaatje, maar naar het totaal plaatje - Probeer te voelen wat jou gelukkig maakt - Spring in het diepe, en maak een keuze! Welke keuze je ook maakt, het is goed!
“Kies met je hart: je verstand is om keuzes te begrijpen, niet om ze te maken”
Met sportieve groet, Kim
Bettina
Door

Bettina

op 04 Feb 2018

Hihi Kim je worsteling van dichtbij kunnen voelen, als directe collega. Keuzes zijn enorm maar doe wat gelukkig maakt. Succes.

Reactie plaatsen