03 juni 2016 
3 min. leestijd

Hoe ga ik op een positieve manier om met mijn uiterlijk?

Hoe ga ik op een positieve manier om met mijn uiterlijk?
In een wereld waar het alleen nog maar om uiterlijk lijkt te draaien, is het knap lastig om op een positieve en evenwichtige manier om te gaan met je uiterlijk. De ene keer moet je rondingen hebben, de andere keer moet je dun zijn en weer een andere keer moet je gespierd zijn. Weet je wat? Stop dat ‘gemoet’ naar ergens waar het licht niet schijnt en wees gewoon die persoon die je wil zijn. Punt. Uit. Een kennis die haar borsten laat vergroten, een vriendin die elke dag op de crosstrainer staat te zweten voor dat felbegeerde six-pack, een tante die elke maand botox in haar voorhoofd laat spuiten, een zus die inmiddels haar eigen make-up winkel kan beginnen en een buurvrouw die altijd wel een puntje van kritiek weet te bedenken als het gaat om haar lichaam. Tsja, zo zijn we allemaal bezig met ons uiterlijk. De één wat meer dan de ander, maar hoe kun je nu op positieve manier bezig zijn met je uiterlijk?

83 procent van de vrouwen ontevreden over uiterlijk

Oké, niet schrikken alsjeblieft, maar uit onderzoek van tv-zender TLC is gebleken dat 83 procent van de vrouwen ontevreden is over haar uiterlijk. 83 procent? Jeetje. Dat is behoorlijk veel. De meeste vrouwen vinden zichzelf te dik. Ook vindt bijna elke vrouw een hoop lichaamsdelen ronduit lelijk. "Zonde." Dat is het enige dat ik kan zeggen. Het klinkt misschien cliché, zweverig en diepzinnig, maar iedere vrouw is prachtig. Iedere vrouw heeft iets moois, iedere vrouw is uniek en iedere vrouw heeft het recht om trots op zichzelf te zijn. Ik snap het als je nu denkt: Vertel me eens wat nieuws. Wat een lariekoek, ga lekker op je filosofische berg zitten. Het is niet zo dat ik als Kim Kardashian zonder gêne zeer intieme foto’s de wereld instuur, maar ik moet zeggen dat ik inmiddels zeer tevreden ben met the way I look. Ik zeg inmiddels, omdat ook ik een periode heb gehad waarin ik ontevreden was met mijn uiterlijk.

Een snoepje minder

Ik was twaalf, ging net naar de brugklas en vond mijzelf ietwat dikkig. Als ik nu naar foto’s van toen kijk, denk ik; waar in hemelsnaam was ik dik? Het begon heel onschuldig met het minderen van chips, koekjes en snoepjes. Naarmate de tijd vorderde, wilde ik geen jus meer bij mijn aardappels en geen boter meer op mijn brood. Op een gegeven moment wilde ik helemaal geen aardappels en brood meer en at ik alleen nog maar groente, fruit en wat rijstwafels. Ruim tien jaar lang heb ik diverse eetstoornissen gehad: van anorexia, naar boulimia, naar orthorexia en weer terug naar anorexia. Ik was alles behalve lief voor mijn lichaam. Nu, twaalf jaar verder, kan ik eindelijk zeggen dat ik tevreden ben met mijzelf en een redelijke balans heb gevonden in mijn eetgedrag. Hoe ik nu tegen mijn uiterlijk aankijk? Positief! Vooral, omdat ik mij stukken vrouwelijker voel nu ik een aantal kilo’s ben aangekomen. Ik houd ervan om vrouw te zijn. Niet voor iemand anders, maar puur voor mijzelf. Mijn broer vroeg laatst waarom ik op een doordeweekse woensdagavond mijn haar aan het stylen was en parfum opdeed. Ik ging immers niet uit of iets dergelijks. Uh, ja, dus? Als ik zin heb om mijzelf op te tutten, dan doe ik dat. Ik voel mij daar op en top vrouw bij. De avond daarop lag ik trouwens op de bank met een zak chips in de ene en een reep chocola in de andere hand. Iets met balans ofzo.

6 tips om op een positieve manier bezig te zijn met je uiterlijk

Weet je nog niet zo goed hoe je op een positieve manier kunt werken aan je lichaam? Ben je onzeker over je uiterlijk? Deze tips helpen jou wellicht op weg.
  1. Het begint allemaal bij zelfacceptatie. Sport niet omdat je ontevreden bent met je lichaam, maar focus je op dat heerlijke gevoel dat een workout je geeft. Natuurlijk is het leuk om in dit sportschool je lichaam te shapen zoals jij dat wil, maar pas op dat je niet veel te kritisch wordt.
  1. Soms heb je een reality-check nodig om te beseffen dat je negatieve zelfbeeld misschien niet zo realistisch is. Kijk eens goed in spiegel en trek je eigen woorden in twijfel. Zijn je benen nu echt zo dik? Is je gezicht nu echt zo langwerpig?
  1. Verbeter je zelfbeeld vervolgens door drie punten op te schrijven die jij het mooiste vindt aan jezelf. Hang deze aan je prikbord, op je deur of sla het lijstje op in je telefoon.
  1. Kijk met een kritisch oog naar de media en de ideaalbeelden die zij verspreiden. Hetgeen je op televisie, billboards en social media ziet, is verre van realistisch en draait veelal om marketing. Realiseer je dit wanneer je weer een #fitgirl #nomakeup #victoriasecretmodel tegenkomt. Wees trots op jezelf. Jij bent jij en jouw uiterlijk is uniek.
  1. Draag kleding en gebruik make-up waar jij je goed bij voelt. Uit onderzoek blijkt dat kleding en make-up ons zelfvertrouwen een boost geven en ervoor zorgen dat wij ons sterker en zekerder voelen. Dit betekent niet dat je elke dag dik in de make-up over straat moet, maar dat kleine likje verf kan wonderen doen op een slechte dag.
  1. Vergelijk jezelf niet met anderen. Lastig puntje, ik weet het. Maar probeer het. Het heeft eenvoudigweg weinig zin om jezelf met anderen te vergelijken. Er leven zeven biljoen mensen op de wereld en ieder mens is anders. Iedereen heeft mooie en minder mooie eigenschappen, dat maakt de één niet minder dan de ander.
REFERENTIES Onderzoek TLC Nederland.
Milou
Door

Milou

op 06 Jun 2016

Liefde voor deze vrouw!

Chantal
Door

Chantal

op 06 Jun 2016

Wat een lieve reactie! Dankjewel Milou! :-)

Reactie plaatsen