12 augustus 2016 
4 min. leestijd

Hoe CrossFit mijn mindset heeft veranderd

Hoe CrossFit mijn mindset heeft veranderd
Van ‘je wordt wel een beetje breed’ tot ‘wauw die schouders’, het klinkt iedere (cross)fitgirl waarschijnlijk bekend in de oren. Maar wat houdt ‘fit’ zijn nu precies in en waarom kies ik voor de PR bel in plaats van een slank spiegelbeeld? In dit persoonlijke blog ga ik in op mijn definitie van fit zijn en leg ik uit hoe Crossfit mijn kijk op 'fit zijn', zowel in lichamelijke als fysieke zin, heeft veranderd.

Cross-FIT

In mijn vorig blog sprak ik over The Games die vorige maand plaatsvonden: de Crossfitcompetitie gericht op de top van de topatleten met voor de winnaar de titel ‘The fittest on earth’. Eigenlijk is dit het doel van Crossfit: zo functioneel mogelijk de tien fysieke eigenschappen van de mens trainen, om een fitter persoon te worden in het dagelijks leven. Over anderhalve week staat mijn eerste wedstrijd, sinds mijn heftige enkelblessure, voor de deur. Een dergelijke wedstrijd vraagt zowel fysiek als mentaal veel van je en je moet dan als het ware ook op je ‘fitst’ zijn. Los van de trainingen, komt dit ook neer op dingen zoals ingebouwde rust, een gecontroleerde ademhaling, een ijzersterk doorzettingsvermogen en een gestructureerd voedingspatroon. Kortom, je wilt dat je lichaam zo goed mogelijk wordt voorbereid om maximaal te presteren. Echter, wie bepaalt de definitie van ‘fit’? Voor mij staat 'fit zijn' voor letterlijk en figuurlijk goed in je vel zitten, je gelukkig en gezond voelen en dit is overduidelijk een samenhang van zowel fysieke als mentale gesteldheid.

Een veranderd spiegelbeeld

Hoe krijg je het voor elkaar om die 500 meter sneller te roeien, die pull ups te killen of je squats met meer gewicht uit te voeren? Logischerwijs, vraagt dit om meer kracht en dus een sterker lichaam. De afgelopen maanden heb ik mijn lichaam flink zien veranderen: na mijn val kreeg ik al snel een spaghettibeentje door mijn gebroken enkel en werd ik slapper en zwakker, maar nu ik inmiddels weer in de buurt kom van mijn oude conditie pas ik niet meer in mijn nieuwe kleding, zie ik mijn schouders en benen groeien en loop ik continu met open handen en blauwe plekken. Dit heeft tegelijkertijd wel het resultaat dat ik sprongen maak betreffende mijn prestaties gedurende workouts. Oftewel, ik kom ik op het punt waar veel vrouwelijke sporters zich bevinden: gaat de keuze voor een slank lichaam of het maken van PRs? Want het feit dat ik me sterker en fitter voel dan ooit tevoren, toont zich niet alleen in mijn zelfreflectie, maar ook in mijn spiegelreflectie. Hier komt echter meer bij kijken dan training alleen. IMG_5244

Van diëten naar eten

Continu wordt bewezen dat beweging en voeding onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn om ‘fit’ te worden en je te blijven voelen. Het lastige is alleen dat de meningen over de optimale verhoudingen en patronen zo ver uit elkaar lopen. Online zie je begrippen voorbij komen als paleo, cutten, bulken en zijn er dagelijkse discussies over macro’s. Hoeveel eiwitten, koolhydraten en vetten horen er thuis in je dieet. Wat werkt en wat niet? Vroeger ging ik van Sonja Bakker naar shakes, alles om slanker te worden.. Maar ook diëten om sterker en ‘droger’ (qua vetpercentage te worden) heb ik overwogen. Inmiddels focus ik minder op mijn uiterlijk en meer op waar ik me écht goed bij voel.

'''Inmiddels focus ik minder op mijn uiterlijk en meer op waar ik me écht goed bij voel!''

Eten als brandstof

Bij CrossFit ligt de nadruk niet op het esthetische en musculaire beeld, maar op je fysieke prestaties. Dit idee probeer ik ook door te voeren in mijn voedingspatroon. Ik wil letterlijk en figuurlijk zo goed mogelijk in mijn vel zitten om mijn lichaam te ondersteunen en gemoedstoestand te bevorderen. Mijn persoonlijke aanpak bestaat dan ook uit een 80/20 balans. Enerzijds doe ik veel aan ‘meal preppen’ en zie je dus mijn koelkast vol staan met afgemeten maaltijden bestaande uit rijst-kip-groenten. Op deze manier ben ik er zeker van dat ik mijn lichaam goed en gezond onderhoudt en het geen brandstoffen tekort komt. Zeker nu ik richting de wedstrijd ga en mijn trainingen zwaarder zijn, betekent dit dan een hogere inname. Daarnaast heb je de overige 20 procent: naar mijn mening wordt niemand vrolijk van obsessief diëten of jezelf van je favoriete snacks blijven ontzien. Oftewel, wanneer ik zin heb in iets lekkers, een keer uiteten ga of een hectisch weekend heb, laat ik die bakjes mooi in de koeling staan of vul ik ze aan met extra’s. Gewoon, omdat ik daar zin in heb.

Geen obsessie

Het kernwoord voor mij is dus opnieuw ‘balans’. Ga na wat je wilt bereiken en hoe belangrijk de training en voeding voor je is. Daarna is het een kwestie van jezelf als doel een leefstijl aanmeten waar jij resultaat mee boekt, die geen obsessie wordt en goed vol te houden is. Focus vooral op een leefstijl waar jij je goed bij blijft voelen. De één vindt ondersteuning in een vast eetschema, terwijl dit voor een ander kan voelen als een beperking. Als laatste, ga bij jezelf na welke ‘cheats’ of momenten je simpelweg te lekker of belangrijk vindt om over te slaan en probeer deze gewoon ook af en toe te nemen! Persoonlijk kan ik op deze manier dan ook genieten van zowel vooruitgang in mijn sport als van lekker eten… En bovendien; zolang ik blijf trainen hoef ik me ook niet druk te maken om die extra reep chocolade! IMG_5243

Wat betekent 'fit' voor jou?

Eigenlijk is de essentie van de vraagstukken betreffende voeding, prestatie en looks terug te brengen naar de vraag wat 'fit zijn' betekent voor jou, en wat wilt je doen om dit te bereiken. Wil je graag 95 procent van je dieet aanpassen om weer in maat 36 te passen? Verplaats je focus dan naar conditie en en verlicht je krachtsessies. Voel je je net als ik simpelweg te prettig bij Crossfit en wil je graag vooruit gaan in je prestaties? Let it go! Een ‘bulky’ uiterlijk als die topatleten die strijden voor de titel van 'Fittest on Earth' krijg je niet zomaar hoor, anders stonden we allemaal wel op The Games! Belangrijker nog, fit zijn gaat verder dan het fysieke en esthetische plaatje! Door Crossfit heb ik angsten overwonnen, blijf ik mijn grenzen verleggen, heb ik een beter zelfbeeld, ben ik meer gedreven en gedisciplineerd en zit ik lekkerder in mijn vel dan ooit tevoren. En is dat zelfvertrouwen niet de grootste ‘kracht’ van fitheid?!

Dus met mijn kledingkast vol met Crossfit outfits en materiaal, mijn koelkast gevuld met Tupperware bakjes en mijn work-outs op het strand tijdens vakanties, lepel ik vrolijk mijn pindakaaspot leeg met mijn handen vol met blaren en bereid ik mij voor op de Antwerp Throwdown. In mijn volgende blog volgt hier een verslag van.

Reactie plaatsen