23 november 2015 
2 min. leestijd

Hoe blijf je positief onder negatieve omstandigheden?

Hoe blijf je positief onder negatieve omstandigheden?
Quotes als ‘Blijf doorgaan’, ‘Als het moeilijk wordt, push dan nog harder’, ‘Alleen sterk blijven is een optie’, en andere motiverende teksten kunnen je helpen om door te zetten op momenten dat je even geen zin meer hebt om aan je doelen te werken. Maar wat nou, als je wel aan je doelen wílt werken, maar dat het niet lukt omdat je omstandigheden niet mee werken, of omdat je lijf niet meewerkt? Hoe blijf je positief en krachtig aan je doelen werken, als je omstandigheden negatief zijn en je tegen lijken te houden?

Wat kun je nú doen?

Ongeacht je situatie, ongeacht hoe lastig het voor je is, ongeacht hoe negatief alles lijkt, vraag jezelf in iedere situatie af ‘wat kan ik nú doen?’. Wat is een stap die je nu kunt zetten en welke positief mee werkt aan je doelen? Wanneer je fysiek niet in staat bent alles te doen wat je wilt doen, bijvoorbeeld niet iedere dag een zware workout kunt doen ondanks dat je dat graag zou willen, vraag je dan af wat je nu kunt doen. Misschien kun je een deel van de workout doen, een lichtere versie. Misschien lukt trainen geheel niet maar kun je je eten op orde houden en strak aanhouden om op die manier aan je fysieke doelen te werken. Wellicht kun je kijken hoe je je dag 's morgens in kunt delen zodat je tijd vrij maakt om direct in de ochtend een training te doen, als dat wel lukt voor je. Wat kun je nú doen om een stapje dichter bij je doel te komen? Het hoeft geen grote stap te zijn, een kleine stap is ook een stap dichterbij.

Zie dingen zoals je ze wilt zien

Wanneer je alles door een negatieve bril ziet, zullen je omstandigheden niet opknappen maar eerder verslechteren. Wanneer je geen tijd hebt, geen geld hebt, geen support hebt uit de omgeving, fysiek niet alles kunt, wat er ook is, jij hebt altijd de kans om er anders naar te gaan kijken. Kijk naar wat je wél hebt, wat je wél kunt doen. Wanneer je je omstandigheden de schuld geeft, ligt het probleem ergens anders en de oplossing ook. Wanneer jij kijkt naar de mogelijkheden die er in de omstandigheden liggen, neem je het heft in eigen handen en ligt de oplossing volledig bij jou. Wanneer je situatie tegen lijkt te zitten en je nergens tijd kunt vinden om aan je doelen te werken, kijk dan eens of je wel echt goed kijkt. Heb je écht geen tijd, of scroll je veel op social media? Heb je echt geen vrij uur of besteed je iedere avond een uur of langer aan tv kijken? Heb je echt geen minuut vrij in het weekend, of houd je je bezig met mensen en verplichtingen waar je ook vanaf kunt en niet verplicht naar toe hoeft te gaan? Kijk anders naar je omstandigheden, en je omstandigheden zullen veranderen. Neem het heft in eigen handen en kijk wat je wél kunt doen.

Zet je doelen op één

Als je werkelijk je doelen wilt behalen, moet je daarvoor je best doen. Grote dingen komen niet aanwaaien. Sterker nog, grote dingen lijken soms zo veel energie en moeite te kosten, dat opgeven veel aantrekkelijker is. Maar opgeven helpt je niet bij het bereiken van je doelen en dromen! Zet jouw doelen en dromen op de eerste plaats. Kijk waar je tijd kunt vrij maken. Kijk hoe je ondanks fysieke tegenslagen toch misschien een fit uur per dag kunt hebben, ook al zit de rest van de dag tegen. Kijk hoe je ondanks gebrek aan geld toch mogelijkheden hebt om een klein stapje richting je doel te zetten. Sta eerder op en werk aan je doel, schrap het tv kijken, stop met scrollen op social media, zet je telefoon uit, creëer tijd en mogelijkheden. Je hebt veel meer mogelijkheden dan je vermoedelijk denkt en je omstandigheden bieden altijd kansen, zelfs als dat af en toe niet zo lijkt te zijn. Zelfmedelijden, blijven hangen in negativiteit en kijken naar wat je niet hebt, helpt je geen stap verder. Ondanks dat je omstandigheden niet altijd positief zijn, er tegenslagen komen en het soms lastig is om door te blijven gaan, ben jij de enige die er iets aan kan veranderen en die jouw doelen kan waarmaken. Wat je overkomt heb je geen invloed op, hoe jij er mee omgaat wel!
Reactie plaatsen