20 mei 2018 
4 min. leestijd

Hoe blijf ik fit & gezond als (werkende, alleenstaande) moeder?

Hoe blijf ik fit & gezond als (werkende, alleenstaande) moeder?
Heb jij een zoontje? En dan nog zo strak zijn?!” Ja, ik heb een zoontje. En ja, het kan (écht), weer strak zijn na een zwangerschap. Hoewel strak zijn niet mijn primaire doel is. Mijn doel: gezond zijn door goed voor mezelf te zorgen, een voorbeeld zijn voor mijn kind en een lang & gelukkig leven. En ik denk dat daar ook meteen mijn motivatie is: ik zie sporten en gezond eten niet als iets dat moet, maar iets dat ik wil, dat ik mezelf gun, dat ik zie als lief zijn voor mijzelf. Sporten maakt me blij, zorgt dat ik mijn hoofd leeg kan maken en dat ik meer aan kan. Dit heeft zijn weerslag op mij als moeder zijnde.

Sporten & gezond leven met een pasgeboren baby

Iedereen die (net) moeder (of vader) is geworden weet dat het leven er ineens geheel anders uitziet. Voor mij gold dat ook. Mijn leven veranderde met 380 graden: onderbroken nachten (lees: weinig energie en kortere dagen (later opstaan / vroeger naar bed), het geven van borstvoeding (nog minder energie), plannen van voeding, slaapjes, luiers, kdv, werk, huishouden (rust, reinheid en regelmaat werd mijn core-business) en ikzelf? Ik was blij als ik eindelijk zat. Het was schakelen en wennen een nieuw ritme te vinden om te kunnen sporten en gezond te eten. Eerlijk gezegd kwamen die laatste twee al snel op de laatste plaats. Toch wilde ik een manier vinden om weer te kunnen sporten, maar vooral om weer fit te zijn (een bevalling voelt dan wel alsof je een marathon hebt gelopen, de fitheid erna doet je eerder denken alsof je nooit hebt gesport :-().

Sporten als gewoonte

In het begin vond ik het lastig een nieuw ritme te vinden. Sporten was een gewoonte geworden. Ik sportte 2-3 keer per week direct na werk en 1x in de week op zaterdag of zondagochtend. Al jaren was dit mijn ritme. Nu moest ik mezelf een andere gewoonte aanleren. Mijn zoontje is inmiddels bijna 5 en door de jaren door heb ik diverse dingen geprobeerd: hardlopend naar mijn werk, Bodypump om 7.30 uur ’s ochtends, fitness na werk en thuis sporten (met gewichten en YouTube: Efit 30 en yogaonline waren mijn favoriet). In de afgelopen jaar zijn er voor mij veel dingen veranderd, waarbij ik de laatste 2,5 jaar zelfs de meeste zorg voor mijn zoontje heb, gezien zijn vader en ik 3 jaar geleden uit elkaar besloten te gaan. En toch lukt het mij om te sporten, fit te zijn en gezond te eten (en dat terwijl ik 32 uur werk, een opleiding doe en werk aan mijn eigen bedrijf: de Gelukzaaiers).

Hoe blijf ik fit & gezond als (werkende, alleenstaande) moeder?

1. Ik zorg voor een positieve mindset:

Als ik naar mijn leven kijkt, dan zou ik genoeg redenen kunnen vinden (in mijn hoofd) om niet te gaan sporten. Daarentegen zoek ik juist naar redenen om wél te gaan sporten. Ik denk in mogelijkheden en niet in beperkingen.

2. Sporten & gezond leven als gewoonte:

Als er iets veranderd in mijn leven (nieuwe baan, nieuw huis, nieuw ritme), kijk ik opnieuw naar de mogelijkheden en zorg ik dat sporten weer in mijn ritme komt. Als een gewoonte. En natuurlijk heb ik ook wel eens geen zin, maar dat is met alles in het leven. Door het een gewoonte te maken, op vaste tijden en dagen, ga ik, zelfs als ik geen zin heb.

3. Ik sport vanuit liefde voor mezelf.

Dat ik mezelf gun en niet vanuit dwang of plicht (eerlijk gezegd geloof ik daar ook niet in: ik hoor vaak mensen om mee heen zeggen: “ik moet meer sporten”, “ik mag geen koolhydraten”, etc.). Heb je wel eens geobserveerd wat er gebeurd als je tegen je kind zegt dat hij iets moet doen? Bijvoorbeeld slapen of eten? Wat was haar / zijn reactie? Juist, je krijgt er niks in! Hij / zij bepaalt zelf of hij / zij eet / slaapt. Dwang & plicht werken meestal averechts en dat werkt ook zo bij jezelf. Volg geen dieet, maar zorg dat sport en gezond leven een leefstijl wordt!

4. Ik weet wat mijn (intrinsieke) motivatie is:

Ik sport, omdat ik daar blij van wordt. Het sporten zelf is mijn doel. Het resultaat daarna, het gevoel: blij, energiek, fit, dat is het resultaat. Als ik om me heen kijk, dan denk ik dat dit één van de grootste succesfactoren is. Mensen die fit & gezond zijn sporten, omdat het sporten zelf hun doel is. Je kent de quote (van Confusius) vast wel: “De weg zelf is je bestemming.” Dus bedenk: wat is de reden waarom je gezond en fit wil zijn? Doe je het voor jezelf? Omdat jij dat belangrijk vind en graag wil? Of omdat je denkt dat het moet (door de maatschappij, mensen om je heen?). Ik doe wat past bij mij, waar ik blij van word. En dat verandert zo nu en dan. Op dit moment geef ik sportles, dat vind ik fantastisch om te doen! Ik krijg energie door anderen te motiveren. Daarnaast zorgt het ervoor dat ik zelf ook fit blijf. Daarnaast vind ik het heerlijk om ’s ochtends eerder op te staan voor een Yoga sessie thuis (als iedereen nog slaapt, inclusief mijn zoontje). Dit soort momenten maken mij dus echt gelukkig! Rust, reinheid en regelmaat: in principe eet ik iedere dag op dezelfde tijden, ontbijt, fruit tussendoor, lunch, fruit / noten / cracker tussendoor, avondeten, soms ’s avonds nog een gezonde snack (afhankelijk van mijn dag / activiteit die avond). Dit zorgt ervoor dat ik geen honger heb gedurende de dag en ik daardoor niet wordt verleid om meer te gaan eten. Eet ik buiten deze tijden: ’s avonds bijvoorbeeld, dan merk ik dat ik eerst ga snaaien, want ik moet NU wat eten, dan nog koken (ondertussen heb ik al van alles in mijn mond gestopt en met het avond eten zelf eet ik vaak ook meer (als ik dus met (erge) honger ga eten. Kennis: ik weet wat ik eet. Ik lees etiketten, weet dus hoeveel koolhydraten (toegevoegde suikers / verstopte suikers), vetten en kcal in de producten zitten, die ik eet. Ook hier zie ik dat veel mensen erg worden misleid door reclames en verpakkingen: bijv. “zonder toegevoegde smaak en kleurstoffen”. Vaak is dit bullshit! Als je de verpakking leest, zie je dat het boordevol troep zit! Hou jezelf dus niet voor de gek! Dat is zo zonde. Vooral omdat je kan je best doet gezond te eten en dan geen gezond gewicht bereikt. Dat frustreert en demotiveert! Lees de etiketten of gebruik apps, zoals MyFitnessPal. Waar loop jij tegen aan als moeder zijnde? Let me know, ik ben benieuwd naar jullie struggels! Vind je het leuk om meer over mij te weten? Je kan me volgen op Instagram @gelukzaaiers. Liefs, Saar
Reactie plaatsen