Hierdoor kan social media jou emotioneel beïnvloeden
Heb je er ooit over nagedacht of jouw Instagram feed jouw goals support of juist alleen maar belemmert? We bepalen zelf welke personen wij op social media volgen, maar misschien voel jij je af en toe ook wel eens jaloers, zwak, onzeker, gefrustreerd of zelfs boos na het zien van een bericht op social media. Je bent in ieder geval niet de enige. Wist je dat al die emoties er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat je meer gaat eten? Als social media allerlei negatieve gevolgen hebben, waarom gebruiken we het dan nog eigenlijk?
Een online omgeving die jou ondersteunt
Social-media-platforms kunnen ons dus negatieve emoties geven. Uiteraard kunnen we dit niet volledig voorkomen, maar je hebt het grotendeels zelf in de hand. Ben jij aan het struggelen met emotie eten en wordt dit de laatste tijd wel heel heftig? Heb je daardoor ook moeite met het behalen van je doelen? Kijk dan eens naar wat voor social-media-accounts je volgt. Je kunt onbewust in een negatieve emotie vallen na het zien van bepaalde accounts op bijvoorbeeld Instagram. Volg jij bijvoorbeeld verschillende Victoria Secret modellen met super slanke lichamen, dan kan het zijn dat dit jou demotiveert. Je streeft misschien naar zo'n lichaam maar hebt dit nog niet bereikt, waardoor je misschien negatieve gedachtes krijgt, zoals: ‘dit is niet haalbaar’, ‘ik zal dit nooit halen’, ‘mijn lichaam is zo lelijk’. Wat je niet moet vergeten is dat, in dit voorbeeld, deze modellen ook keihard moeten werken om zo'n lichaam te behouden.
Het gevaar van social media
Sociale druk, vergelijkingen, beledigingen en Fear Of Missing Out (FOMO) zijn allemaal voorbeelden waaruit is gebleken dat social media de perfecte plek is om stress op te bouwen. Stress kan leiden tot verschillende soorten gezondheidsproblemen, en dit moeten we zo veel mogelijk zien te vermijden. Het lastige aan social media is dat wij als gebruikers niet weten wat echt is en wat nep is. Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen; beroemdheden, en ook onbekende mensen, die aardig met hun foto hebben zitten knoeien. Helaas komen er steeds meer apps bij die het veranderen van je uiterlijk op foto's een stuk makkelijker maken. Dat is toch niet wat we willen? Kijk eens kritisch naar de posts die je tegenkomt op social media. Wat kan echt zijn en wat is waarschijnlijk nep? Geloof niet meteen alles wat je ziet of leest, maar denk eerst zelf even goed na of het wel klopt of realistisch is.
Take action
Wat nou als je je eigen Instagram eens aanpast? Neem een momentje om door je feed te scrollen en kijk welke accounts jou helpen je doelen te behalen en welke niet. Ontvolg de accounts die je demotiveren en voeg juist nieuwe accounts toe die je naar je goals leiden. Soms zijn het zelfs familieleden of vrienden die jou demotiveren. Je hoeft ze uiteraard niet gelijk te ontvrienden, maar sta eens stil bij welke accounts jou bepaalde negatieve emoties bezorgen. Start with a clean slate!
Je bent mooi zoals je bent
Wees jezelf. Onthoud dat ieder lichaam anders is en dat iedereen speciaal is op zijn eigen manier. Het gebeurt tegenwoordig onwijs vaak dat mensen verschillende fitness-accounts gaan volgen waarbij zij 'denken' dat het hen motivatie biedt. Overigens moet je goed onthouden dat jij niet precies hetzelfde lichaam hebt als jouw fitness guru. Ieder lichaam is anders en dat is normaal. Haal het beste uit jezelf en vergelijk jezelf niet met anderen, want dat kan uiteindelijk tot veel teleurstelling leiden. Be your own guru.
Wil je meer innerlijke rust en meer in verbinding staan met je lichaam? Download GRATIS ons e-book: 'Vind je innerlijke rust in onzekere tijden' met onze meest waardevolle inzichten!