02 september 2016 
3 min. leestijd

Hier heb je mijn antwoord op de 'fitgirl' hype!

Hier heb je mijn antwoord op de 'fitgirl' hype!

'F*ck fitgirls'

Maak je geen zorgen: ik zeik niet deze community af voor ik goed en wel ben begonnen als gastblogger. Het gaat hier om een quote uit een blog van Jenny Alvares, oftewel Healthyfans. In haar ogen heeft de term 'fitgirl' een overwegend negatieve lading: een meisje dat doorslaat in haar gezonde levensstijl. Dat met niets anders meer bezig is dan met sporten en uitsluitend gezond eten en daar, hoewel ze de buitenwereld anders wil doen geloven, geen plezier aan beleeft. Lienke de Jong, oftewel Dear Good Morning, schreef een reactie op het blog. Volgens haar worden alle meiden die met sport en voeding bezig zijn en daarover bloggen en op Instagram posten, inclusief Jenny en zijzelf, bestempeld als 'fitgirls'. En zij is daar trots op, want zij associeert de term met passie, ambitie, plezier en het inspireren van anderen.

Het is een discussie die me aan het denken zette. Op Instagram noem ik mezelf ook een fitgirl, doe ik daar wel goed aan? Ik zie mezelf als gezonde en sportieve stuiterbal die met veel plezier met haar passie bezig is. Eet ik weleens te veel chocola? Jazeker! Heb ik altijd zin om te trainen? Natuurlijk niet! Maar over het algemeen ben ik erg gelukkig met mijn levensstijl en zie ik het als een voorrecht dat ik anderen daar in mijn werk als trainer iets over kan leren. Maar interpreteer ik de term 'fitgirl' daarmee op de juiste manier? In mijn zoektocht die volgde naar de betekenis van het begrip, kwam ik uit op twee essentiële punten.

Balans

Fit zijn heeft betrekking op twee aspecten: lichaam en geest. Zowel je lijf als je hoofd dienen in evenwicht te zijn om je fit te voelen. Sterker nog: ze moeten met elkáar in evenwicht zijn. Fysiek fit zijn (een marathon kunnen lopen of een six pack hebben), zegt namelijk niets over je mindset. Je kunt nog zo strak in je vel zitten, als je daar op een dwangmatige manier mee bezig bent, word je er onmogelijk gelukkig van. En zo werkt het eigenlijk met alles: als je van jezelf … (vul maar in) móet doen/zijn, dan word je er op den duur alleen maar gestrest van. Forceren werkt niet, of het nu gaat om werk, vriendschap of liefde of om sport en voeding.

In die context zie ik de term 'ont-moeten' steeds vaker voorbij komen. Het is een reactie op een maatschappij waarin we altijd maar willen voldoen aan bepaalde verwachtingen en een ideaalbeeld. We móeten sportief zijn en er strak uitzien, anders horen we er niet bij. Maar is het niet mogelijk een fitgirl te zijn zonder je aan strenge diëten en intens zware en strakke sportschema's te onderwerpen? Zeker wel! Een fitgirl is in mijn ogen iemand met een grote liefde voor sporten en gezond eten, maar daarnaast ook kan genieten van een dagje op het strand liggen en een frietje met een dikke klodder mayonaise. Het een sluit het andere niet uit. Integendeel: je moet ook wel eens 'het andere' doen om te zorgen dat het 'het een' leuk blijft en je kunt blijven vasthouden aan je gezonde ritme.

Een fitgirl is iemand die voortdurend op zoek is naar deze balans (ik noem het een zoektocht, want we raken allemaal ook wel eens úit balans). En die bovendien zonder schuldgevoel of schaamte in blogs of op Instagram bericht over beide kanten van deze gezonde en gebalanceerde manier van leven.

Proces

Het vinden van balans is een proces. En zo gaat fit zijn ook niet alleen over het bereiken van een bepaald einddoel. Je bent niet pas fit als je die six pack hebt. De weg ernaartoe is minstens zo belangrijk. Beleef plezier aan het proces, dan bén je al fit. Zo zul je dat ook ervaren. Ik bouw voortdurend aan een nog sterker lichaam en zou een paar blokjes op mijn buik heel leuk vinden, maar weet ook dat door regelmatig te trainen en mijn lichaam goed te voeden ik nu al fit, gezond en sterk bén. Ik vier wat ik al bereikt heb en geniet van de hele ontwikkeling naar steeds dat stapje verder.

#fitgirl

Iemand die zichzelf een fitgirl noemt, zal dat nooit vanuit een negatieve interpretatie van die term doen. Gebruik je de hashtag #fitgirl, dan doe je dat omdat je trots bent er een te zijn. En een fit lichaam en een fitte mindset zijn ook iets om uit te dragen. Er zijn altijd mensen die doorslaan en een bepaalde levensstijl daarmee in een kwaad daglicht stellen. Maar vertegenwoordigen die mensen dan nog wel die levensstijl? Zijn 'fitgirls' die niet genieten van hun manier van leven, wel fitgirls? Wat mij betreft niet: de positieve mindset ontbreekt. Dus blijf ik lekker bloggen als fitgirl en de hashtag #fitgirl gebruiken!

unnamed

Tamar is afgestudeerd in de Literatuurwetenschap, Franse taal en cultuur, maar ontdekte in de laatste fase van haar studie dat haar échte passie bij sport en voeding lag. Inmiddels geeft ze al een aantal jaar groepslessen en is ze personal trainer. Wél nog steeds met een grote liefde voor schrijven en fotograferen. Ze heeft een eigen blog eattrainrepeatnl.wordpress.com en is ook te vinden op Instagram @eattrainrepeatnl

Jenny Alvares
Door

Jenny Alvares

op 07 Sep 2016

Ik raad je aan om mijn posts nog een keer te lezen. En misschien nog wel een keer. Want dit klopt dus echt niet: "In haar ogen heeft de term ‘fitgirl’ een overwegend negatieve lading: een meisje dat doorslaat in haar gezonde levensstijl. Dat met niets anders meer bezig is dan met sporten en uitsluitend gezond eten en daar, hoewel ze de buitenwereld anders wil doen geloven, geen plezier aan beleeft."

Selena
Door

Selena

op 07 Sep 2016

Ik ben het helemaal eens met je conclusie!

Reactie plaatsen