19 april 2016 
2 min. leestijd

"Hey Dina, ze missen nog een olifant in Artis!"

Allemaal voelen we ons wel eens een buitenbeentje. Allemaal zijn we wel eens eenzaam. Allemaal barsten we wel eens in tranen uit. Je wordt niet begrepen en dat is vandaag alweer meer dan duidelijk geworden. "Pesten", het klinkt zo onvolwassen, zo schools, zo kinderachtig, belachelijk. Pesten is vaak een combinatie van geestelijk en lichamelijk geweld. Van opgekropte tranen, woedegevoelens en hulpeloosheid. Vandaag is het de Landelijke Dag Tegen Pesten. Vandaag zetten we weer een stapje in de juiste richting.

Sticks and stones may break your bones...

Veel mensen herkennen zich denk ik wel in mijn allereerste beweegreden om gezonder te gaan leven. Al zo lang als ik me kan herinneren worden er opmerkingen gemaakt over mijn lichaam en met name over mijn gewicht. Met schoolzwemmen mocht ik geen bikini's dragen van mijn klasgenootjes en op de middelbare school zeiden de jongens schertsend dat er een olifant van Artis weggelopen was en dat ik terug naar de dierentuin moest. Ik viel gelukkig gewoon een paar kilootjes af en had genoeg vriendinnen die mij wel leuk vonden ongeacht mijn uiterlijk. Met een vriendin van mij liep het echter anders af. Zij creëerde een eetstoornis. Ik vond het heel erg dat ze achteraf tegen me zei: "Het maakte niet uit hoe dun ik was, op het laatste woog ik nog maar 45 kilo, maar ze noemden me nog steeds een dik varkentje." Het lijkt wel alsof mensen anderen omlaag moeten brengen om zichzelf beter te laten voelen, zonder dat men een realistische blik op de werkelijkheid heeft. Afschuwelijk is dat toch? Er wordt echter niet alleen gepest op scholen, ook in je werkomgeving, binnen verenigingen of in het uitgaansleven wordt er met pijnlijke woorden naar elkaar gesmeten. Waarom? Ik weet het niet.

Twee kanten

Ik heb nooit geweten wat er nu precies in het hoofd van een pester omgaat, waarom zeggen ze wat ze zeggen? Denken ze soms niet na? Staan ze niet stil bij de consequenties? Vinden ze het allemaal alleen maar grappig? Ook vraag ik me af of een ex-pester überhaupt doorheeft dat hij ooit iemand gekwetst heeft. Zou hij er spijt van hebben?

Denk na

Denk na over wat je zegt. Reflecteer op je eigen acties. Als pester en gepeste. Blijf jezelf, maar wel de betere versie. Wat je precies tegen pesten kan doen, is in iedere situatie en voor iedere persoon anders, maar laat het je niet tegenhouden om van jezelf een goed mens te maken. Zoek de veilige haven binnen je comfortzone op, maar vergeet ook niet weer naar buiten te komen en van je af te bijten. Niet alleen pijnlijke opmerkingen maken, ook gênante foto's van iemand doorsturen, leugens over iemand verspreiden, zelfs vreemdgaan valt onder pesten. Je kan geen rekening houden met iedereen en soms worden er gevoelens gekwetst en harten gebroken, maar wees altijd eerlijk, verlicht de pijn door het eruit te laten en niet door het op te kroppen. Jij bent meer dan hoe anderen met jou omgaan en en je bent beter dan alles wat ze tegen je zeggen.

Bewustzijn

Vandaag denken we allemaal na. Ben ik pester of gepeste? Zijn de dingen die ik zeg wel gepast en houd ik rekening met de consequenties? Ook ik maak mensen aan het huilen, mij niet bewust zijnde van enig kwaad, maar ik weet wel van mezelf dat ik het weer recht kan zetten en dat ik het recht moet zetten. Niemand zou zich onzeker of kut moeten voelen om de ondoordachte woorden die ik uitsprak. Daar staan we niet alleen vandaag bij stil, daar zouden we altijd over na moeten denken. REFERENTIES www.stoppestennu.nl/
Reactie plaatsen