29 juli 2016 
4 min. leestijd

Het grote fitness geheim

Het grote fitness geheim
Door alle anti-fitgirl geluiden de laatste tijd, ging ik nadenken over de betekenis van fitness. Waarom wil iedereen zo graag 'fit' zijn? Waarom rent iedereen achter de eerste beste hype aan en waarom zijn sommige mensen tot in het extreme bezig met hun gezondheid? Het heeft allemaal te maken met het mysterie dat om een fit en gezond lichaam hangt. In dit blog leg ik uit waar dit verlangen vandaan komt en wat het grote geheim is van een fitte leefstijl. Achter alle nieuwe hypes en trends zit een bepaald collectief verlangen dat deze ontwikkelingen en media uitingen voortstuwt. Het idee van fit zijn kun je zien als een collectief imaginaire. Het imaginaire zijn onuitgesproken idealen die samen een bepaald fantasiebeeld vormen, en zo onze ervaring van de wereld beïnvloeden. We identificeren ons met iets of iemand en vormen zo ons zelfbeeld en identiteit. 'Fit zijn' wordt geïdealiseerd; iedereen wil immers graag fit en gezond zijn! Er hangt een soort van mysterieus aura omheen; het lijkt onbereikbaar en daardoor zijn trends die je zo snel mogelijk bij dit ideaal lijken te brengen voor velen zo aantrekkelijk.

De heilige graal van het fit worden

Commercie gebruikt dit soort ideologische constructen om jou in de vorm van producten een snelle oplossing om fit te worden, te verkopen. Helaas werken dit soort producten niet. Superfoods gaan jou niet ineens gezond maken, net als dat het dieet boek van Fajah Lourens jou niet haar figuur gaat geven. Het is allemaal afleiding wat juist niet helpt om fit te worden. Dit soort producten spelen ook in op collectieve angsten; iedereen is bang om oud, ziek of uitgesloten te worden van de sociale groep waar zij graag bij willen horen, in dit geval dus de 'fitgirls'. Zij hebben het toch immers allemaal voor elkaar? Daarnaast wil iedereen graag gerespecteerd worden, waardering en aanzien krijgen. Daarom zijn fitness transformaties ook zo populair. Ze geven de persoon die in de spotlight staat de waardering waar ze zo naar verlangen. Daarnaast houden ze het idee in stand dat het voor jou ook mogelijk is om 'fit' te worden, als je maar wist hoe.. Achter elke before/after foto schuilt het idee dat er een bepaald geheim is om fit te worden.

Fit zijn onbereikbaar?

Als het niet lukt om fit te worden, geven veel mensen de methode schuld; het dieet was niet vol te houden, gezond eten is niet lekker en sporten is saai; het werkte gewoon niet! Of ze kwijnen weg in zelfmedelijden; ''zie, ik kan het niet!'' Achter deze op het oog tegengestelde uitingen zit wederom hetzelfde idee. Fit zijn is onbereikbaar, het is moeilijk en niet voor jou weggelegd. Ten tijde van de superfoodhype zochten we allemaal naar een wondermiddel om in no time gezond te worden, daarna wilden we ineens allemaal een sixpack en nu verstoten we deze ideaalbeelden door te verwijzen naar een ander extreembeeld, of gevaar dat op de loer ligt; orthorexia. Het feit dat we alleen maar streven naar uitersten bevestigt weer de heersende gedachte dat fit worden op een normale manier niet mogelijk is.

Niet zeuren en gewoon doorgaan!

Maar wat als ik je vertel dat het WEL kan. Nee, er is geen superfood voor gezondheid, er is geen dieet of programma dat je binnen vier weken een sixpack geeft. Veel mensen worden afgeleid door trends en hypes en gaan hierdoor de mist in: ''Laat ik dit nieuwe dieet eens proberen, misschien werkt dat wel'' of ze kijken te veel naar wat anderen doen; ''Wat voor trainingsschema heeft zij? Volgens mij boekt zij veel sneller progressie.'' Ze gaan de methode te veel overdenken en willen het liefst binnen een week resultaat. Wat eigenlijk het probleem is, is dat velen het geduld en het plezier in hun leefstijl missen om het vol te houden. Ze denken dat mensen die dagelijks trainen iedere ochtend juichend hun bed uit springen om te gaan sporten. Ze vragen zich af; wat is hun geheim? Sorry to break it to you: Het antwoord op deze vraag is niet veel spannender dan: niet zeuren en gewoon door gaan. Er is geen geheim voor discipline; gewoon verstand op nul en doen! Ik heb ook niet altijd zin om te trainen en sleep me ook vaak genoeg door een workout heen. Maar ik ben achteraf altijd blij dat ik ben gegaan! En daardoor houd ik dit al jaren vol.

Fit worden een lijdensweg?

Dit betekent niet dat je gezonde leefstijl een lijdensweg moet zijn. Als je plezier en voldoening uit je leven haalt, blijf je namelijk gemotiveerd om dit vol te houden. Als ik niet train, word ik stront chagrijnig en krijg ik moeilijk rust in mijn hoofd. Het is voor mij echt het enige moment waarop ik alles even los kan laten. En dat is precies mijn motivatie om door te gaan. Natuurlijk heb ik nog steeds moeilijke momenten. Ik maak ook nog wel eens minder gezonde keuzes. Als ik gestrest ben, sla ik bijvoorbeeld snel maaltijden over, drink ik in plaats daarvan te veel koffie en steek ik (te vaak) een sigaretje op. Als ik niet goed eet, merk ik echter dat ik niet genoeg energie heb om te trainen. Zonde, want zo boek ik geen progressie en -nog belangrijker- is het sporten ook niets meer aan. Daarnaast krijg ik, als ik goed eet, de rest van de dag meer werk gedaan en ben ik over het algemeen veel vrolijker. Op momenten dat ik door drukte of stress de neiging heb maaltijden over te slaan, spreek ik mezelf dus streng toe en probeer ik in plaats van die kop koffie of sigaret te pakken, iets te gaan eten. Ik motiveer mezelf om dit te doen door te denken aan het fitte, energieke gevoel dat ik hierdoor krijg, al heb ik er op dat moment totaal geen zin in.

'Fit zijn' is niet onbereikbaar, maar zolang je nooit doorzet of je laat afleiden door elke trend die voorbij komt, zul je je doel nooit bereiken!

Het geheim

Het geheim voor een fitte leefstijl is naar mijn mening heel simpel. Blijf dicht bij jezelf en kies een sport en eetpatroon dat bij jou en jouw leven past, los van alles dat hip is. Vraag jezelf eens af, waarom wil ik gezonder gaan leven, wat wil ik bereiken door vier keer per week te trainen, etc. Zo maak je altijd keuzes die jou als persoon versterken. Kies voor een leefstijl waar jij energie uit haalt, daardoor is het op moeilijke momenten ook veel gemakkelijker om jezelf die schop onder je kont te geven. En besef je dat iedereen struggles heeft, ook al is die persoon al jarenlang bezig met sporten en gezond leven.'Fit zijn' is niet onbereikbaar, maar zolang je nooit doorzet of je laat afleiden door elke trend die voorbij komt, zul je je doel nooit bereiken!
Westers obsessieve kortzichtige dit-is-gezond-dus-ik-eet-het-de-hele-tijd-manier. -
Door

Westers obsessieve kortzichtige dit-is-gezond-dus-ik-eet-het-de-hele-tijd-manier. -

op 06 Aug 2016

[…] schreef een prachtig stuk over het grote geheim van fit zijn. Dat is gewoon je eigen weg volgen en doen […]

Joyce
Door

Joyce

op 29 Jul 2016

Zo waar! Eindelijk eens iemand die het duidelijk weet te verwoorden. Je ziet die tegenbeweging steeds meer komen. De hype is een beetje aan het overgaan en als de motivatie niet uit jezelf kwam, dan verdwijnt ie. Je hoéft niet elke dag met gewichten te slingeren als je het niet leuk vindt! Zoek inderdaad iets wat bij je past, waar je energie van krijgt. Dat kan ook wandelen met de hond zijn. Hetzelfde geldt voor eten. Hoewel ik eten érg belangrijk vind om van te genieten, is het ook echt vooral brandstof voor je lichaam. Van gezond eten ga je je beter voelen en presteer je beter. En gezond eten kan écht heel erg lekker zijn.

Westers obsessieve kortzichtige dit-is-gezond-dus-ik-eet-het-de-hele-tijd-manier. - goingbanhannahs
Door

Westers obsessieve kortzichtige dit-is-gezond-dus-ik-eet-het-de-hele-tijd-manier. - goingbanhannahs

op 12 Oct 2016

[…] schreef een prachtig stuk over het grote geheim van fit zijn. Dat is gewoon je eigen weg volgen en doen […]

Reactie plaatsen