27 november 2017 
2 min. leestijd

Heeft voeding een negatieve invloed op acne?

Heeft voeding een negatieve invloed op acne?
Waarschijnlijk hebben we allemaal weleens bepaalde tips gekregen om van onze onzuiverheden af te komen. Minder chocola eten, zuivel schrappen en varkensvlees laten staan bijvoorbeeld. Natuurlijk kan je hiermee rekening houden, maar alleen voeding is niet de oorzaak van acne. Er zijn zelfs nog geen studies die aantonen dat bepaalde voeding acne kan veroorzaken of juist kan voorkomen. Toch is er een relatie met voeding en acne, volgens dermatoloog Ellen Marmur. Natuurlijk zijn, er naast voeding, ook genoeg andere factoren. Hormonen en stress kunnen ook invloed hebben op het ontstaan van acne, maar vaak kan voeding wel een bijdrage leveren aan een zuivere huid. Het is verstandig om zoveel mogelijk met onbewerkt eten te koken en de ‘bewerkte’ versies te beperken. Wat kunnen we juist wel eten voor een betere huid?

Voedingsstoffen voor een zuivere huid

Vitamine A. Vitamine A stimuleert de celgroei en helpt de huidcyclus te reguleren, zodat er geen onderhuidse ontstekingen ontstaan. Dit zit vooral in visolie, zalm, wortelen, spinazie en broccoli. Vitamine E en C. De antioxidanten van beide vitamines hebben een kalmerend effect. Zoals iedereen wel weet zit vitamine C in onder andere citrusvruchten en is vitamine E voornamelijk te vinden in zoete aardappelen, noten, olijfolie, avocado’s en broccoli. Zink. Zink helpt acne te voorkomen door een onaangename omgeving te creëren voor de groei van de P. acnes bacterie. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Is jouw gezicht al erg gevoelig en onzuiver? Dan helpt het ook om de geïrriteerde huid te kalmeren. Zink is dus zowel goed voor het voorkomen van acne-issues als voor het genezen ervan. Probeer daarom regelmatig kalkoen, amandelen, Braziliaanse noten en tarwekiemen aan jouw maaltijd toe te voegen. Omega-3 vetzuren. Vetten zijn niet slecht, ze horen juist thuis in een gezond voedingspatroon. Ze ondersteunen het omzettingsproces van de huidcellen en verhinderen ontstekingen en andere huidproblemen. Kies voor walnoten, lijnzaadolie, amandelen, zonnebloemzaden en vette vis zoals zalm. Selenium. Dit mineraal bevat antioxidanten die de huid helpen beschermen tegen schadelijke stoffen. Uit heeft studie bewezen dat selenium, in samenwerking met vitamine E, acne zou doen verminderen. Je krijgt het binnen door tarwekiemen, tonijn, knoflook, eieren en bruine rijst te eten.

Aan de slag

Nu weet je welke voedingsstoffen jouw huid een boost zullen geven, maar hoe verwerk je deze producten in jouw voedingspatroon? Voeg 's ochtends bijvoorbeeld een eetlepel zonnebloemzaden toe aan je havermoutpap of (plantaardige) yoghurt. Lunch met een tonijnsalade met kiemgroentes en een gekookt eitje. Tussendoor kun je kiezen voor een handje noten en een sinaasappel. Als hoofdmaaltijd neem je een gegrilde zalmfilet met verse, gewokte spinazie met knoflook en zoetaardappel uit de oven. Natuurlijk zijn er nog vele andere opties om mee te variëren en experimenteren. Goede huidverzorging en water helpen ook om een gezonde en gehydrateerde huid te krijgen. Voeding zal niet alle acne laten verdwijnen of voorkomen, maar als we goed voor ons zelf zorgen zal het zeker een bijdrage leveren aan een zuiveren huid! Welke producten komen op jouw volgende boodschappenlijstje te staan?
Reactie plaatsen