Heeft je lichaam een boost nodig? Probeer deze lever detox!
We doen er alles aan om goede voeding binnen te krijgen die bijdraagt aan onze gezondheid. Een lever detox volgen kan jouw lichaam die boost geven waar je naar op zoek was. Alle recepten zijn super lekker, je komt dus zeker niets tekort en kunt je makkelijk aan dit plan houden. Onze lever zorgt voor ontgifting en helpt ons lichaam om jong, energiek en gezond te blijven. Na een tijdje kan onze lever belast worden door gifstoffen in ons eten, de lucht of de producten die we gebruiken op onze huid. Wanneer je voedingspatroon uit slecht eten bestaat kan dit grote gevolgen hebben op je lever. Je lever gaat trager werken en wanneer onze lever niet optimaal functioneert resulteert dit in constante vermoeidheid, doffe huid, kringen onder de ogen, hoofdpijn, pijnlijke gewrichten en ontstekingen. Ook stemmingswisselingen, slaapproblemen, PMS, slechte concentratie, exceem en nog veel meer effecten horen bij een slecht functionerende lever. Het reinigen van je lever is niet zo makkelijk als het klinkt. De één kan al resultaat boeken door slechts een dagje een ander patroon te volgen. De ander heeft misschien intensieve begeleiding en hulp van een gezondheidsexpert nodig. Hier vind je een voorbeeld van wat je een dag zou kunnen eten, drinken en wat voor gewoonten je jezelf aan kunt leren om je lever iets meer liefde te geven.
1. Rise & shine
Begin je dag met een groot glas water met wat verse citroen. Het drinken van vers geperst citroensap met water in de ochtend helpt om de lever te reinigen en het ontgiftingsproces te versnellen. Het stimuleert de galproductie, reinigt de maag en stimuleert de darmfunctie. Probeer over de hele dag genoeg water te drinken. Streef naar ongeveer 3 liter water per dag. Met wat citroen of fruit kun je het water een lekker smaakje geven.2. Ontbijt
Begin de dag met een lekkere groene smoothie. Het pectine in appels bindt zich aan metaal in het lichaam, met name in de dikke darm, en helpt bij de afscheiding. Dit verlaagt de belasting op de lever en haar ontgifting capaciteiten. Samen met de appel bevat deze smoothie nog meer goede producten voor de lever: peterselie, peer, avocado en citroen.Groene appel, peer en peterselie smoothie
What you need (1 portie)- Groene appel zonder klokhuis - helft
- Verse peterselie - 2 eetlepels
- Het sap van 1/4 citroen
- Rauwe honing of kokosnoot nectar - 1 theelepel
- Bevroren banaan - helft
- Peer - helft
- Avocado zonder pit - 1/4
- Glas water - 1/2
- IJsblokjes - 3
3. Snack
Vergeet je koffie en ga voor een glas kombucha. Je kunt dit zelf thuis maken of bij een organische supermarkt kopen. Kombucha is rijk aan probiotica, die bijdragen aan de algehele spijsvertering en op zijn tijd de gezondheid van de lever steunen. Je kunt ervoor kiezen om een handje walnoten te eten. Walnoten bevatten dezelfde antioxidanten als avocados, die een normaal reinigingsproces van de lever ondersteunen.4. Lunch
Geniet van een paar stukjes pizza met geroosterde groenten, balsamico en rucola. Deze heerlijke homemade pizza kun je niet vergelijken met de pizza die je normaal zou bestellen. De bodem van de pizza bestaat in verschillende varianten. Je kunt een volkoren wrap beleggen of een pizza bodem van Magioni kopen bij de supermarkt.Homemade pizza
What you need (2 porties)- 1 Magioni pizza bodem of een homemade pizzabodem
- Tomaten puree - 2 eetlepels
- Balsamico azijn - 1 eetlepel
- Honing - 1 eetlepel
- Gehakte knoflook - 1 teentje
- Olijfolie - 1 eetlepel
- Dun gesneden ui - 1/2
- Gesneden shiitake champignon - een handje
- Dun gesneden paprika - helft
- Zongedroogde tomaatjes - 1 eetlepel
- Balsamico azijn - 1 eetlepel
- Wat gesneden artisjokken
- Wat verse rucola naar smaak
Make & Shake
- Verwarm de oven voor op 180 graden en maak het deeg voor de bodem klaar.
- Als de bodem in de oven zit warm je wat olijfolie op in een pan. Doe de ui, champignons en paprikastukjes in de pan en laat het bakken totdat het zacht is en de uien gaan karameliseren. Dit duurt ongeveer 7 tot 10 minuten. Laat het vuur niet te hoog staan.
- Als de uien aan het karameliseren zijn kun je de pizza saus voorbereiden. Voeg de tomatenpuree, balsamicoazijn, honing en knoflook samen in een kom en mix tot het goed in verhouding is.
- Na circa 18 minuten is de pizza bodem klaar. Haal hem uit de oven, smeer de pizzasaus eroverheen en voeg de uien, champignons en paprika toe samen met de artisjokken en zongedroogde tomaat toe aan de pizza.
- Doe de bodem weer terug in de oven voor 5 tot 8 minuten. Haal hem eruit als hij goudbruin gekleurd is, strooi er een beetje balsamico overheen en leg er wat rucola bovenop. Enjoy!