18 mei 2017 
3 min. leestijd

Hardlopen in stilte: Eva’s Silent Night Run ervaring

Hardlopen in stilte: Eva’s Silent Night Run ervaring
Wiebelend op mijn hardloopschoenen sta ik in de Run2Day op de Overtoom in Amsterdam. Als ik zo meteen de deur van de winkel uit loop, moet ik anderhalf uur mijn mond houden. Niet omdat ik OCD heb, maar omdat ik mee ga doen aan de Silent Night Run. Samen met honderd anderen ga ik 7,5 kilometer rennen door het centrum van de stad. In stilte. Dat betekent dat we geen muziek mogen luisteren of mogen praten met elkaar. Dit is helemaal nieuw voor mij want meestal luister ik naar pompende muziek terwijl ik aan het lopen ben. Ik ben dan ook enigszins onwennig met het idee dat ik zo lang stil moet zijn.

Zen door hardlopen

Juri, initiatiefnemer van Stadswild, vertelt: "In een samenleving met zoveel afleiding willen we juist een mindfulness experience bieden om te midden van de drukte, stilte te vinden. Het mooie van deze run is dat het absoluut niet gaat om de keiharde prestatie. Het gaat over beleving en verbinding. Deze run is dan ook voor iedereen prima te doen." Stipt om 21:00 uur stappen we de Run2Day uit en kan de belevenis beginnen. Iedereen kijkt om zich heen, vragend, want wat gaat er de komende anderhalf uur gebeuren? Juri en Angélique nemen het voortouw en beginnen richting het Vondelpark te hardlopen. Wij volgen, in stilte. Al de eerste paar minuten merk ik dat ik meer ervaar dan tijdens mijn eigen rondje hardlopen. Ik hoor mijn eigen voetstappen, mijn ademhaling. In plaats van dat ik me laat meevoeren op mijn muziek, kijk ik om me heen en zie ik hoe mooi het Vondelpark eigenlijk is. We staan bij het meertje in het Vondelpark en er verschijnen twee prachtige regenbogen. Wauw, ik krijg kippenvel! Zoals ik hierboven al zei, de Silent Night Run is geen wedstrijd en iedereen kan meedoen. Tussen het hardlopen door doen we namelijk oefeningen zoals squats en lunges. Dit natuurlijk ook in stilte. Er is niemand die zegt: 'Zo mensen, nu gaan we eens even lekker 10 keer squatten.' Nee, de trainers laten de groep eerst stoppen en beginnen dan in gebarentaal uit te leggen wat er van ons verwacht wordt. Je hebt dus geen idee hoeveel je moet gaan squatten, maar je geeft je over aan de beleving en het groepsgevoel. Van het Vondelpark lopen we verder over het Leidseplein, door naar De Wallen. Het is daar onwijs druk en niet iedereen is het er helemaal mee eens dat we daar met honderd man over de grachten hardlopen. Er komt een vervelende opmerking en even wil ik de bitchy Eva zijn en een sneer terug maken. Ik besluit om ‘zen’ te blijven en de confrontatie uit de weg te gaan. Wellicht een leermomentje voor mij om wat vaker stil te zijn. Bij een prachtig huisje op De Wallen worden we gestopt. Er verschijnt een mooie vrouw in een wijde baljurk. Op de balustrade begint zij een stuk opera te zingen. Wij staan met honderd man te luisteren en weer krijg ik kippenvel. De Silent Night Run is inderdaad een belevenis!

Vertrouwen opbouwen door stilte

We lopen richting de Dam waar we een grote cirkel moeten maken en elkaars hand moeten vasthouden. Ik ken daar niemand en ineens moet ik contact leggen met een vreemde. Ik sta tussen twee aardige dames in en houd hun handen vast. Juri legt in gebarentaal uit dat de mega grote cirkel nu op de grond moet gaan zitten. Hand-in-hand laat de grote cirkel zich zakken. Je raadt al wat er gebeurt. Als ook maar één iemand in de cirkel zijn evenwicht verliest, valt de hele cirkel van mensen op de grond. Dit is dan ook wat er de eerste keer gebeurt. Ik val op mijn billen in een grote plas en ook mijn buurvrouwen rollen om. We lachen. De eerste keer dat ik de stilte verbreek. Oeps! Nu we allemaal op de grond zitten, moeten we weer proberen op te staan. Dit is nog moeilijker dan het zitten. Ik kijk mijn buurvrouwen hulpeloos aan, want hoe kan je in godsnaam opstaan terwijl jouw handen die van een ander vasthouden?! Juri en Angélique laten ons het zakken en opstaan net zo lang doen tot het helemaal goed gaat. Weer een leermomentje voor mij: vertrouwen hebben in de medemens. Want niemand liet elkaar vallen en samen probeerden we onze ‘taak’ te voltooien.

Silent Night Run on tour

Na de Silent Night Run was ik niet kapot zoals ik na andere runs ben. Ik voelde me juist heel rustig en hoewel ik niet had gepraat met mijn mede-hardlopers, voelde ik toch een mega connectie met hen. Het is een geweldige ervaring en zeker aan te raden! Gelukkig wordt de Silent Night Run niet alleen in Amsterdam georganiseerd, maar ook in andere steden in Nederland:
  • Rotterdam – 19 mei
  • Den Haag – 26 mei
  • Utrecht – 2 juni
  • Breda – 9 juni
Wil jij ook meedoen? Check dan de site van Stadswild en scoor een kaartje vanaf €15,-.
Reactie plaatsen