28 juni 2016 
3 min. leestijd

Hardlopen als therapie: leren loslaten

Hardlopen als therapie: leren loslaten
Sporten heeft een positief effect op ons zelfvertrouwen en op ons humeur. Daarom kan het goed ingezet worden ter voorkoming of verlichting van psychische problemen. Met Running Therapie help ik mensen de balans weer terug te vinden tussen lichaam en geest. Mensen die vanwege psychische problemen worden doorverwezen naar mij zijn héél divers. In dit blog stel ik er één aan jullie voor en vertel ik waarom het belangrijk is om niet altijd te streven naar de ‘perfecte’ looptechniek. De oorzaken die ten grondslag liggen aan psychische problemen zijn heel divers. Het is vaak een optelsom van biologische, psychologische en sociale invloeden. Denk aan vervelende en onverwerkte gebeurtenissen die zich blijven opstapelen. Hoe jij hiermee omgaat, hangt af van jouw karakter en persoonlijke eigenschappen. Ook is de steun die je hierbij krijgt van jouw familie en vrienden van invloed op de ontwikkeling van deze problemen.

"Wees niet bang voor imperfectie; wees liever echt!"

Psychische problemen kunnen iedereen overkomen en het is absoluut niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Wees niet bang voor imperfectie; wees liever echt! Het leven draait nou eenmaal om vallen en weer opstaan. Wanneer je dat accepteert en hulp aanvaardt, is de belangrijkste stap naar een gelukkige jij gezet.

Lekker lopen = Lekker leven

Als Running Therapeut is mijn uitgangspunt de stemming te verbeteren en mensen met plezier en ontspanning te laten lopen. ‘Plezier en ontspanning’ is voor veel mensen in het begin niet te rijmen met hun ervaring of idee van hardlopen. Veel mensen hebben het idee dat hardlopen draait om snelheid, kilometers en een perfecte looptechniek. Ja, wanneer je traint voor een marathon of hardloopwedstrijd en je binnen een bepaalde tijd zoveel kilometers moet hebben gelopen, zal je focus liggen op één van deze drie onderdelen. Maar hardlopen hóeft helemaal niet zo streberig te zijn. Genieten van de omgeving, een frisse neus halen of je hoofd lekker leegmaken, zijn ook prima doelen.

Let it go en loop with the flow

De één sloft, de ander stampt. De één wappert met de armen, de ander loopt als een robot. X-benen, O-benen, bolle rug, holle rug, een snelle of langzame loper. Is dat erg? Nee! Heb lekker lak aan iedereen die het beter weet of beter kan. Als jij geniet van het lopen en het op jouw manier vol kunt houden, is het goed. FUCK die ‘perfecte’ loophouding! Uiteraard is het belangrijk dat je geen blessures oploopt tijdens het sporten. Wanneer je houding dermate verkeerd is dat het risico’s met zich meebrengt, is het van belang deze te corrigeren. Ook in dit opzicht is luisteren naar je lichaam het allerbelangrijkste. Spierpijn hoort erbij, maar aanhoudende pijn is natuurlijk nooit goed.

Miss -ik loop mezelf voorbij- Perfect

Je bent perfectionistisch, wil alles graag goed doen en wil vooral geen ‘zwakte’ laten zien. Je hebt alles op orde; je carrière, sociale leven (online en offline), gezin, huis en misschien zelfs die slanke taille. Alles past in het ‘perfecte’ plaatje. Je hebt al tijden allerlei signalen als slapeloosheid, aanhoudende hoofdpijn of vermoeidheid genegeerd. Totdat het moment daar is en je volledig instort. De signalen zijn zo heftig geworden dat je er niet meer om heen kunt.

HELP!

Je bent jezelf totaal voorbij gelopen. Je hebt niet naar jezelf geluisterd of weet gewoonweg even niet meer wie of wat je bent. Wat er werkelijk toe doet, is naar de achtergrond geschoven en daar zit je dan; afgestompt van de buitenwereld en gevangen in je eigen leven. Wat nu?!

Drang naar perfectie

Voor een Miss Perfect’blijkt loslaten en ‘lekker’ lopen toch vaak lastig. Zij wil ook tijdens het sporten voldoen aan het perfecte plaatje. Een mooie houding, vlekkeloze beheersing van de techniek en zoveel mogelijk kilometers maken, past beter bij haar hoge persoonlijke verwachtingen. Zij houdt zich ‘perfect’ aan het trainingsschema en zal eerder een training extra doen dan minder. Herken jij jezelf hierin?

‘’Ren jezelf niet voorbij! Maak van het hardlopen een moment van rust.’’

STOP!

Je gunt jezelf geen rust en rent jezelf voorbij! Leer van de omgeving te genieten en maak van het hardlopen een moment van rust in je drukke leven. Stop met streng zijn, met klokken en met calorieën tellen. Focus op de energie die vrijkomt in je lijf, de natuur en wees weer baas van je eigen leven. Loop in het hier en nu, leef in het hier en nu. Leer ontspannen door gedoseerde inspanning en breng lichaam en geest weer in balans. chrissy Fitgirls Chrissy de Vos is eigenaresse van Chrissy Sport & Zorg. Ze heeft interesse voor alles wat te maken heeft met sport, voeding, gezondheid en de invloed van deze factoren op ons brein. Chrissy richt zich voornamelijk op de combinatie tussen verantwoord bewegen: ‘het fysiek’ en het vergroten van de mentale veerkracht: ‘de psyche’. Met Chrissy Sport & Zorg probeert ze zoveel mogelijk mensen te motiveren om in beweging te komen en goed voor zichzelf te zorgen. Door blogs te schrijven over de positieve gevolgen van lichaamsbeweging op het brein, hoopt ze jou te motiveren en inspireren.  
Reactie plaatsen