13 april 2018 
3 min. leestijd

Hardlopen vermindert klachten van burn-out of depressie

Hardlopen vermindert klachten van burn-out of depressie
Dat hardlopen goed voor je lichaam is, wist je vast al. Dat het ook goed is voor je mentale gezondheid is steeds bekender en wordt steeds beter onderzocht. Wist je dat hardlopen bij een burn-out of depressie enorm kan helpen de klachten te verminderen? Zelf ben ik oneindig vaak begonnen met hardlopen en weer gestopt. Totdat ik een paar jaar geleden echt de smaak te pakken had en door bleef lopen. Ik merkte dat ik fysiek sterker werd, maar de voornaamste reden dat ik gemotiveerd blijf, is dat ik merkte dat ik me mentaal veel beter en rustiger voelde. Ik pieker minder en ik voel me minder gestresst. Hier wilde ik meer van weten en ook anderen helpen, daarom ben ik vorig jaar begonnen als running therapeut: hardlopen ten behoeve van je mentale gezondheid. Wekelijks zie ik mensen opknappen van rustig hardlopen, lekker buiten zijn en weer plezier krijgen in beweging.

Waarom helpt hardlopen bij burn-out of depressie?

Hardlopen en bewegen helpen je op drie niveaus: psychologisch, biologisch en fysiek. Psychologisch: het vergroot je zelfvertrouwen; je kunt immers trots zijn, omdat je naar buiten bent gegaan en een stuk hebt gelopen. Als je het regelmatig doet, dan kun je je grens steeds een beetje verleggen. Daarnaast zul je merken dat je minder ruimte hebt om te piekeren, je voelt meer ruimte in je hoofd: je loopt je hoofd leeg. Biologisch: Van sporten en bewegen maak je zogenaamde geluksstofjes aan, zoals endorfine. Een soort natuurlijk medicijn dus. Ga je regelmatig hardlopen, dan zul je merken dat die stofjes niet alleen tijdens, maar ook na het lopen hun werk blijven doen. Fysiek: Je gaat je conditie verbeteren, je wordt sterker, je gaat beter in je vel zitten: allemaal fysieke gevolgen van hardlopen. Dit voelt goed! Dit geeft extra motivatie en zelf vertrouwen.

En jij kunt dit ook!

Nu denk je misschien nog steeds: ‘hartstikke leuk, dat hardlopen, maar ik kan dat echt niet.’ Zeker als je depressief bent of thuis zit met een burn-out is het niet makkelijk om te beginnen met hardlopen, toch weet ik zeker dat jij dit ook kunt! (Met de kanttekening dat je verder fysiek gezond bent en geen blessures hebt natuurlijk). Iedereen die voor het eerst bij mij komt vind het heel erg spannend, is bang dat de conditie te slecht is of dat het niet zal werken voor hen. Toch gaat ook iedereen tevreden en trots naar huis, echt waar!

Wil je ook beter in je vel zitten? probeer het dan eens met deze tips!

Begin bij het begin, jouw begin.

Dus ga niet direct een half uur door het park hollen alsof je leven ervan afhangt. Dat werkt alleen maar blessures in de hand. Je lichaam moet wennen aan beweging. De kans op afhaken is dus erg groot als je te snel begint. Loop daarom langzaam en wandel tussendoor. Download bijvoorbeeld een beginnersschema van Internet. Leg de lat ook niet te hoog qua afstand.

Nogmaals: loop langzaam!

Ik noem hem gewoon twee keer, omdat ik merk dat mensen dit echt lastig vinden. Bij hardlopen denkt men altijd aan sprinten. Hoeft niet, je gaat het veel langer volhouden als je langzamer loopt. Het tempo komt vanzelf, naarmate je langer aan het trainen bent. Ga samen met een vriend of vriendin hardlopen, zo kun je elkaar motiveren en bovendien is het gezellig. Zorg er dan wel voor dat je beide ongeveer het zelfde niveau hebt, anders ren je jezelf alsnog voorbij. Zoek begeleiding. Een running therapeut kan je erg goed op weg helpen en heeft bovendien verstand van en ervaring van hardlopen en depressie. Je leert beter adem te halen en verschillende technieken zodat je het uiteindelijk langer kunt volhouden en het bovendien uiteindelijk zelfstandig blijft doen. Bovendien een goede stok achter de deur. Over de schrijver: Goudje is dol op hardlopen, dit doet ze om zowel fysiek als mentaal lekker in haar vel te zitten. Tijdens haar werk als coach merkte ze dat ze ook graag iets praktisch wilde doen met jonge vrouwen die depressieve of burn-out klachten hebben: daarom besloot ze om een opleiding tot running therapeut te doen. De combinatie van hardlopen en coaching in de buitenlucht werkt heel goed, door het hardlopen voelen mensen zich lichter, vrijer en sterker. Verder houdt Goudje van reizen, varen en feestjes. Meer informatie over running therapie en Goudje vind je op: www.runfreegroningen.nl
Reactie plaatsen