10 december 2015 
3 min. leestijd

Hapklaar geserveerd: vijf foodtrends van 2016

Hapklaar geserveerd: vijf foodtrends van 2016
Food is allang niet meer alleen een substantie die je dagelijks in je mond stopt om te overleven. Welnee. Food is hip. Food is sexy. Food is een way of life. ‘Je bent wat je eet’ is nooit eerder zo toepasselijk geweest. Wat jij eet zegt iets over wat je belangrijk vindt in het leven en dus ook direct iets over wie jij als persoon bent. Daarnaast is het nog steeds gewoon übergezellig en, als het goed is, vooral erg lekker! Foos is ook onderhevig aan trends. Sinds ik intensief bezig ben met food- en healthbloggen heb ik dit pas écht in de gaten. Op internet, foodfestivals, in magazines en via roddels heb ik alvast een blik voor jullie geworpen op de nieuwe foodtrends van 2016. Welke rages zetten stevig door en welke nieuwe dienen zich aan? Ik heb vijf foodtrends voor je, hapklaar geserveerd. Bon apetit!
  1. Plant-aardig.

In Berlijn heerst al langer een vegan trend en die zal zich in 2016 zeer zeker ook in Nederland verder doorzetten. Het slechte nieuws over de vleeskwaliteit, het dierenleed en de milieuschade zorgen ervoor dat de vegetarische en veganistische restaurants, blogs, kookboeken en producten niet aan te slepen zijn. Vlees gaat het volgend jaar absoluut verliezen van de plant. En nee, de meeste mensen zullen vlees niet volledig schrappen uit hun voedingspatroon, maar plantaardige alternatieven zullen door steeds meer mensen vaker worden overwogen. [caption id="attachment_13850" align="aligncenter" width="250"]quinoa burgers Quinoa burgers met mozarella en tomaat[/caption]
  1. Verrot lekker!

Fermenteren oftewel het natuurlijk en bewust laten rotten van voedsel, was al een beetje het issue van 2015. Denk aan kimchi (gefermenteerde kool), gerijpt rundvlees en zuurdesem. Ken je het nog niet qua smaak? Dan klinkt het rottingsaspect misschien een beetje goor, maar fermentatie is niet voor niets zo geliefd! Het zorgt voor diepere, rijkere smaken met hoge voedingswaarden. In 2016 zal fermentatie dus nog steeds populair blijven, maar worden we ook vrolijk van kiemen. Net als gefermenteerd voedsel zijn kiemen super voor de spijsvertering en geven ze een pittige sensatie aan je gerecht. Ze vergen alleen wel een beetje geduld, omdat de kiemen wel eerst uit moeten komen. Ongeduldig type? Sommige kiemen liggen inmiddels zelfs al kant en klaar bij de Appie voor je!
  1. Berkenwater

In 2015 zagen we vooral veel kokoswater, meloenwater en een dikke boycottrend op suikerhoudende drankjes. Maar de laatste tijd zie ik steeds meer, en voor mij nog redelijk onbekende, berkenwater in de winkels liggen. Berkensap of berkenwater is al eeuwen een soort wondermiddel dat door de natuur zelf is gemaakt en het bevat veel mineralen en spoorelementen. Vroeger werd berkenwater vooral gebruikt om de haargroei te stimuleren, maar het schijnt ook te helpen bij kwalen zoals jicht, reuma en hooikoorts. In 2016 zullen we steeds vaker flesjes berkenwater zien, maar let wel weer op onnodige toegevoegde suikers uiteraard. Naast berkenwater zal ook berkensuiker (xylitol) een flinke trend zetten. Het bevat 40% minder calorieën dan suiker, het laat de bloedsuikerspiegel minder hard stijgen én het is goed voor je gebit!
  1. De Oosterse keukens

En dan heb ik het natuurlijk niet over de ‘gewone’ Oosterse keuken, maar juist de nog minder bekende zoals Laos, Birma en Vietnam. Op Instagram zagen we in 2015 al veel ‘transparante’ springrolls voorbij schuiven, gevuld met heerlijke kleurrijke groenten. Dit zet zich in 2016 voort in wat meer gewaagdere richtingen zoals gefrituurde snacks met sprinkhanen of bitterballen met meelwormen uit Laos. Op het Foodfestival Amsterdam heb ik me er al aan gewaagd! Durf jij...? [caption id="attachment_13849" align="aligncenter" width="256"]gefrituurde insecten gefrituurde insecten[/caption]
  1. Hoera voor volvet

Bye bye vieze, bewerkte en onnatuurlijke margarine en hoihoi bio-roomboter! Het eten van natuurlijke (dierlijke) vetten blijkt namelijk veel gezonder te zijn dan er tijdenlang werd gedacht. Naast dat er essentiële voedingsstoffen in de vetten zitten, zorgt roomboter, ghee, volle kwark en zelfs reuzel en ossenwit voor een voldaan gevoel waar je uren op kunt teren. In Amerika is het inmiddels al een hype om beenmerg te eten en te bakken/smeren met kippenvet (schmaltz). Eeehhm...ja. Ik pas hier even. Want wie zegt dat we elke trend moeten volgen, toch? De mooiste trend die me opgevallen is de afgelopen tijd is dat we met zijn allen minder verspillen en weer willen weten waar ons voedsel vandaan komt. Duurzaam is het nieuwe heerlijk. De eerste verpakkingsvrije supermarkt werd dit jaar in Utrecht een feit en ook de urban farming trend, daken en lege ruimten benutten, zet stevig door. Uiteraard is hierin nog een lange weg te gaan, maar we zijn ons in ieder geval meer bewust van wat we doen en dat is een trend die wat mij betreft nooit out of fashion raakt.
Reactie plaatsen