11 maart 2017 
3 min. leestijd

Handige tips & tricks tegen haaruitval

Handige tips & tricks tegen haaruitval
Voor de meeste vrouwen is het gewoon pure horror: haaruitval. Vanaf het moment dat de blaadjes van de bomen vallen lijkt ons haar gewoon leuk mee te doen. Je haar wordt dunner, het valt uit en je bent wanhopig op zoek naar een oplossing om het te stoppen. Don’t panic, heel veel vrouwen hebben er last van én je kunt er iets tegen doen! Maar wat helpt echt? First of all, niet stressen. Stress kan een oorzaak zijn van haaruitval en dat moeten we nou net niet hebben! Het is normaal dat je per dag 80 tot 100 haren verliest. Blijft je haar bijvoorbeeld in de borstel of in je trui hangen dan hoeft het niets ergs te betekenen. Maar heb je het gevoel dat het bij jou écht extreem is en helpen deze tips ook niet? Dan kun je misschien beter even een bezoekje aan de huisarts brengen.

Wat betekent haaruitval nu precies?

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten haaruitval: circulaire haaruitval, genetisch bepaalde haaruitval en verspreide haaruitval. Deze hebben ook hun eigen oorzaken en je kunt helaas niet tegen alle soorten iets doen.

Circulaire haaruitval

Deze soort haaruitval kan overal plaatsvinden waar haar groeit en in het ergste geval ontstaan er kale plekken. De oorzaak van deze vorm van haaruitval is een ontsteking van de haarzakjes waaruit haar groeit. Bij de een is het erger dan bij de ander; dit is per persoon verschillend. Bij de een is het maar een klein plekje terwijl bij de ander het een grote plek is of zelfs alle haren uitvallen. Wat kun je doen? In de meeste gevallen is de oorzaak van deze haaruitval een samenhang van een aandoening van het immuunsysteem en stress. In sommige gevallen komt het voor dat de haargroei vanzelf weer herstelt, wanneer dit niet zo is zijn er gelukkig nog verschillende behandelingen voor.

Genetisch bepaalde haaruitval

De meest voorkomende vorm van haaruitval is erfelijk haarverlies. Uit onderzoek is gebleken dat één op de twee vrouwen hier last van heeft. Het haar op de hoofdhuid wordt dunner en de hoofdhuid wordt zichtbaar. Dit type haaruitval komt voornamelijk voor wanneer de hormoonbalans van de vrouw verandert, bijvoorbeeld tijdens de pubertijd of de menopauze. Wat kun je doen? Tegen deze vorm van haaruitval kun je zelf niet heel veel doen, maar gelukkig kun je het wel laten behandelen. Bij deze vorm kun je het beste even contact opnemen met een arts.

Verspreide haaruitval

De haaruitval is niet plaatselijk, maar is over het hele hoofd verspreid. Hoewel het verschillende oorzaken kan hebben, wordt het vaak veroorzaakt door voedingstekorten. Daarom is het héél belangrijk om evenwichtige voeding tot je te nemen. Vooral onevenwichtige voeding is niet goed voor je, wanneer je bijvoorbeeld te weinig vlees, vis, eieren of groente eet of een héél extreem dieet volgt. Een ijzertekort kan de kans op haaruitval verhogen. Gelukkig kun je ijzer gewoon uit voeding halen. Denk hierbij aan rund- of lamsvlees, volkorenbrood, broccoli, spinazie of sperziebonen. Eiwitten zijn ook heel belangrijk en deze kun je halen uit eieren of bijvoorbeeld peulvruchten. Don't worry, hier is veel tegen te doen! Wat kun je doen?

1. Herbs

Kruiden zijn een goed middel om haaruitval te voorkomen en haargroei te stimuleren. Fabrikanten van homeopathische middelen zeggen dat kruiden niet alleen het haar versterken, maar ook de groei van nieuw haar stimuleren. Voorbeelden van deze kruiden zijn rozemarijn, lavendel, zaagpalm en heermoes. Ook cafeïne kan de haargroei stimuleren.

2. Goede verzorging

Het komt vooral neer op een goede verzorging. Was je haar bijvoorbeeld niet te vaak, twee tot drie keer per week is echt voldoende. Zorg ervoor dat je een goede verzorgende shampoo hebt die je haar herstelt. Masseer de hoofdhuid goed met je vingertoppen (niet met je nagels) wanneer je je haar wast, zodat ook de hoofdhuid goed schoongemaakt wordt. Je haar op een heel warme temperatuur föhnen, je haar verven of permanenten zijn échte killers voor je haar. Dit kan heel veel schade aanbrengen en leidt op lange termijn tot verhoogde haaruitval.

3. Back to basic

De basis is dus erg belangrijk als je haaruitval tegen wilt gaan. Eet voldoende vis, vlees en eieren en niet te vergeten: eat your veggies! Een goede verzorging van je haar is echt een must, dus let ook op wat voor producten je gebruikt. Laat je niet inpalmen door verschillende reclames over een of ander wondermiddel, maar kies voor de producten waarvan bewezen is dat het werkt. Back to basic dus, want zodra je basis op orde is, gaat het vanzelf een stuk beter!
Reactie plaatsen