25 september 2017 
1 min. leestijd

Groot sociaal leven maar toch eenzaam? Dit kan de oorzaak zijn

Groot sociaal leven maar toch eenzaam? Dit kan de oorzaak zijn
Hoewel je veel leuke feestjes, uitjes en meetings hebt, voel je je vaak alleen. Dit is een probleem wat steeds meer mensen ervaren. Volgens gedragswetenschapper Gerine Lodder voelen meer dan een miljoen Nederlanders zich erg eenzaam. Een nieuwe stad, school of baan kan een hele verandering zijn. Je moet alles weer opnieuw ontdekken en je kent waarschijnlijk nog niet veel mensen. Daarnaast kan het vergelijken van je eigen leven met die van een ander er ook voor zorgen dat je eenzaamheid toeneemt. Want waarom heeft die vriendin wel zo’n geweldig leven en mis jij voor jouw gevoel heel erg veel?
“Eenzaamheid is een signaal van je lichaam, het motiveert ons om contact te maken met anderen” - Gerine Lodder

Is social media de oorzaak?

Gerine geeft aan dat social media niet de hoofdoorzaak is van de eenzaamheid. Dit zou namelijk betekenen dat de eenzaamheid de afgelopen tien tot twintig jaar enorm gegroeid zou moeten zijn en dit is niet het geval. Hoewel de beelden via social media je soms aan jezelf kunnen laten twijfelen, kunnen mensen dit over het algemeen goed relativeren. Ze begrijpen meestal wel dat dit te rooskleurig is.

Stap uit je comfortzone!

Er zijn een aantal dingen die je aan eenzaamheid kunt doen. Wanneer je bent verhuisd en nog niets kent in je nieuwe omgeving, kan het lid worden van een vereniging of (sport)club een goede zet zijn. Het is misschien een grote stap uit je comfort zone, maar je krijgt er zoveel voor terug en met sporten geef je gelijk een energie boost aan jezelf! Zowel mentaal als lichamelijk ga je er beter van in je vel zitten. In veel verschillende plaatsen is er genoeg te doen voor nieuwe bewoners om in contact met anderen te komen. Goed uitzoeken en jezelf bloot durven te geven is erg belangrijk bij dit probleem. Hiermee willen we natuurlijk niet zeggen dat je eenzaamheid compleet verdwijnt wanneer je deze dingen doet, maar het kan wel een begin zijn. Door dit te delen met jou hopen we de taboe, die rondom eenzaamheid ligt, stukje bij stukje te verbreken. Bron informatie: RTL Nieuws
Reactie plaatsen