Goede voornemens alweer vergeten? 4 manieren om ze toch nog te laten slagen
We zitten alweer op de helft van januari. Wat gaat de tijd toch snel! Heb jij op Oudjaarsdag traditiegetrouw een lijstje gemaakt met voornemens? Misschien wil je meer tijd doorbrengen met vrienden, ga je dit jaar eindelijk beginnen met boxen of wil je stoppen met roken. De eerste week houd je het nog wel vol, maar daarna begint het vaak te verwateren. Gisteren was het ook nog Blue Monday en tsja, eigenlijk ben je de voornemens inmiddels wel vergeten. No worries, we’ve got you!
1. Schrijf je voornemens duidelijker op
Heb jij het gehouden bij een simpel lijstje met een paar woorden? ‘Stoppen met roken’ of ‘afvallen’ zijn mooie voornemens, maar ze zeggen vrij weinig. Waarom wil je dit bereiken? En hoe ga je dit doen? Als je geen concreet plan hebt, blijven je voornemens altijd wensen en worden het geen doelen. Pak je notitieboekje er maar weer bij en schrijf je voornemens nogmaals op, zodat je er zelf ook zin in krijgt. Dat motiveert pas echt.
2. Opnieuw beginnen
1 januari wordt altijd gezien als hét moment om opnieuw te beginnen, maar dat is eigenlijk nergens voor nodig. Oké, het is heel symbolisch, maar het kan je ook tegen gaan werken. ‘Het is al 18 januari en ik ben niets opgeschoten, dus ik kan er net zo goed mee kappen.’ Zonde! Je kunt namelijk elk moment opnieuw beginnen. Iedere dag biedt weer nieuwe mogelijkheden. Laat je dus niet uit het veld slaan. Accepteer dat je je voornemens een beetje hebt verslonsd en move on. Heb een beetje vertrouwen in jezelf! Dat is ook een heel goed voornemen, mocht je er nog eentje zoeken.
3. Patronen doorbreken
Veel dingen doe je omdat je ze al langere tijd zo doet. Je bent eraan gewend en het is een patroon geworden. Dat doorbreek je niet zomaar, want dat kost tijd. De eerste stap is om je hiervan bewust te worden. Wanneer rook je vooral een sigaretje en waarom doe je dat? Of wanneer ben je meestal geneigd om de snacklade in te duiken? Word je bewust van je patronen zodat je ze aan kunt pakken. Wat doe je op dit moment en hoe zou je dat willen veranderen? Door continu tegen je patronen in te gaan, wordt de gezonde keuze al gauw de nieuwe gewoonte.
4. Beloon jezelf
Goede voornemens zijn leuk en aardig, maar je ziet vaak niet direct resultaat. Helemaal niet als het bijvoorbeeld gaat om fitter worden of iets mentaals. Houd je progressie zo goed mogelijk bij, zodat je precies kunt zien hoe goed je bezig bent. Kleine overwinningen zijn nog steeds overwinningen! Beloon jezelf daarom zo nu en dan. Koop iets moois, doe iets wat je al heel lang wilt doen of benoem simpelweg dat je het goed doet. Dat doet ook al veel. We vergeten namelijk vaak hoe belangrijk erkenning is. Die erkenning hoeft niet per se vanuit anderen te komen; het is juist goed als je het tegen jezelf zegt. Zo oefen je direct om wat aardiger en positiever tegen jezelf te praten. Je zult zien dat het volhouden van die voornemens opeens een eitje wordt!