25 november 2016 
3 min. leestijd

'Gluten zijn altijd slecht voor je!' (en nog 4 andere gluten fabels)

'Gluten zijn altijd slecht voor je!' (en nog 4 andere gluten fabels)
Eerder schreef onze Jamila al dat zij er 5 jaar geleden in het ziekenhuis achter kwam dat haar lichaam slecht reageert op gluten, een eiwit dat in tarwe zit. Ze had wel allerlei vervelende kwaaltjes en symptomen, maar had dat nooit eerder gelinkt aan gluten. Bij allergieën en intoleranties heb je toch constant buikpijn en darmklachten? Niet dus! Feit: Het aantal mensen bij wie coeliaki wordt vastgesteld stijgt. Naar schatting hebben in Nederland zo’n 176.000 mensen deze intolerantie, een groot deel zonder dit zelf te weten. Daarnaast zijn artsen het er ook over eens dat er mensen zijn die wellicht geen coeliaki hebben, maar wel glutensensitief zijn (en dus beter glutenvrij kunnen eten). Maar ja, wat eet je dan nog wel? Veel mensen weten vaak niet hoe-en-wat, zeker in het begin. De mythes, rare verhalen en fabels over gluten vliegen je om de oren. Daarom vonden wij het hoog tijd worden om het een en ander op te helderen: 5 mythes over gluten.

1. ‘Gluten zijn altijd slecht voor je’

Nee, dat is niet waar. Voor mensen die gluten gewoon goed verdragen, is er geen dringende reden om gluten uit hun dieet te schrappen. Gluten en tarwe volstaan dus prima in een gevarieerd eetpatroon, maar dit geldt alleen niet voor iedereen. Personen met coeliakie (glutenintolerantie) mogen absoluut geen gluten eten, zelfs geen rijstwafel besmeren met een mes dat net gebruikt is voor ‘normaal’ brood. Het lijkt onschuldig, maar de consequenties zijn dat allesbehalve! De gluten zorgen voor een beschadiging van de dunne darm, wat tot nare problemen kan leiden. Daarnaast zijn er ook mensen met een glutensensitiviteit of tarwe allergie. Zij kunnen ook veel voordelen ondervinden van weinig of geen gluten in hun voedingspatroon.

2. ‘Als je niet tegen gluten kunt, heb je altijd last van darmklachten’

Dit is ook niet waar! Coeliakie is een zogeheten ‘multi-systeem’ aandoening. Dit houdt in dat symptomen elk gebied van je lichaam kunnen beïnvloeden en dit dus ook kan verschillen per persoon en in mate van ernst. Mensen met glutensensitiviteit hebben bijvoorbeeld verschijnselen die lijken op coeliakie, maar ook op het prikkelbare darmsyndroom. Denk bijvoorbeeld aan buikpijn, diarree of juist verstopping of een opgeblazen gevoel. Maar ook andere klachten zoals migraine, vermoeidheid, gewrichts- en spierpijn en een tintelend gevoel in de armen of benen komen vaak voor, terwijl je dit niet meteen laat denken aan een glutenintolerantie of –sensitiviteit. Darmklachten komen dus vaak voor, maar dat hoéft niet per se.

3. ‘Coeliakie is een voedselallergie’

Fabel! Coeliakie is geen voedselallergie, maar een auto-immuunziekte. Bij coeliakie beschadigt het slijmvlies van de dunne darm door het eten van gluten. Andere delen van het lichaam kunnen ook worden beïnvloed. Naar schatting heeft 1 op de 100 mensen in Nederland last van glutenintolerantie, maar slechts 1 op de 8 weet dit ook van zichzelf!

4. ‘Met een glutenvrij dieet, kun je nooit meer ‘normaal’ eten’

Ondanks dat veel producten gluten bevatten, zijn er genoeg die ook glutenvrij zijn! Denk aan de verse en onbewerkte producten: vlees, vis, zilvervliesrijst, boekweit, fruit, groente, aardappelen, maïs, pinda’s, noten en peulvruchten. Daarnaast zijn er tegenwoordig gelukkig voldoende glutenvrije producten te vinden, zoals Schär (gewoon bij de supermarkt, trouwens!). Jamila schreef ook al in haar artikel dat haar lichaam hier ontzettend goed op reageert. Schär heeft een groot, divers assortiment voor mensen die gluten willen vermijden, maar nog wel lekker willen blijven eten. Denk aan brood(meel), crackers, muesli, pasta, koekjes en pizzabodems. Eigenlijk alles wat je verwacht te moeten missen in een glutenvrij dieet :). Wat ik hier persoonlijk ook fijn aan vind, is dat het heel handig is voor mensen zoals ik, die zelf geen allergie of sensitiviteit hebben, maar soms wel een glutenvrije moeder, vriendin of collega te eten krijgen. En je proeft bijna geen verschil, dus ik kan lekker met ze mee-eten!

5. ‘Je kan eroverheen groeien’

Nee, dat is helaas niet waar. Coeliakie heb je voor het leven. Zodra deze mensen wel gluten eten, reageert het immuunsysteem hierop en beschadigt dit de darmwand. De enige manier om van de klachten af te komen is door glutenvrij te eten. Het darmslijmvlies kan zich dan herstellen wat de opname van voedingsstoffen bevordert, en daarmee dus ook de gezondheid. Heb je het gevoel dat jij misschien ook niet goed tegen tarwe of gluten kunt? Ga er dan sowieso mee naar de huisarts om het erover te hebben. Laat je vooral niet gek maken door alle verhalen en blijf er zeker niet mee rondlopen. Heb je je laten onderzoeken en is er vastgesteld dat je glutenintolerant bent? Wees gerust, er zijn genoeg glutenvrije opties, zoals de producten van Schär, die als lekkere vervanging kunnen dienen. En zoek je nog een heerlijk recept voor de feestdagen? Check dan dit recept! Dit blog is geschreven in samenwerking met Schär. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Fitgirls.nl.
Reactie plaatsen