03 augustus 2017 
3 min. leestijd

Gezonde levensstijl in een leven vol verleidingen

Gezonde levensstijl in een leven vol verleidingen
Het leven zit vol met verleidingen. Kijk maar eens wanneer je een supermarkt binnenstapt, de verleidingen roepen je toe: neem mij, neem mij! Het wordt ons niet makkelijker gemaakt gezonde keuzes te maken. Gemak dient de mens, maar gezond eten is van essentieel belang.

De jaren '70

Als je je afvraagt hoe het toch komt dat het lijkt of we allemaal steeds zwaarder worden, met vage kwalen rondlopen en vaak vermoeid zijn, is het antwoord eigenlijk heel eenvoudig. Nog niet eens zo heel erg lang geleden was het leven een stuk gemakkelijker. Althans wat voeding betreft. Natuurlijk waren er snacks en frisdrank in de jaren zeventig, maar ik kreeg het echt niet iedere dag. Mijn moeder ging op vrijdag de grote boodschappen doen, vaak bij de Cash & Carry, en daar mocht ik chips, limonade en drop uitkiezen. In het weekend kreeg ik 's avonds een bakje chips met een glas cola. Verder dronk ik water en aanmaaklimonade. Als de drop op was had ik pech, want vrijdag werden er pas weer nieuwe inkopen gedaan. Volgens mij bestonden er nog helemaal geen kant-en-klaar maaltijden. Ja, misschien nasi in blik. Dat namen we mee wanneer we op vakantie gingen en dat was echt niet te eten, maar verder aten we altijd vers. En sausjes maakte mijn moeder zelf. Al met al hadden we een behoorlijk gezond leven.

Stoommaaltijden

Tegenwoordig ken ik genoeg mensen die echt leven van stoommaaltijden, diepvriespizza’s en magnetronschotels. Twee á drie keer in de week eten ze bij hun ouders, bijvoorbeeld wanneer hun eigen kinderen daar zijn, en dan krijgen ze een gezonde maaltijd. In de supermarkten liggen de schappen vol met teveel soorten chips, koekjes, snoep, soep in zakken, vage maaltijden in poedervorm en andere verleidingen. Ik kan me voorstellen dat het heel lastig is om boodschappen te doen zoals mijn moeder vroeger deed. We hebben tegenwoordig veel meer keuzes. Vaak denken we niet verder na en pakken we wat ons verleidelijk toeroept.

Gezonde keuzes

Gelukkig kan ik je ook wat leuks vertellen, want gezonde keuzes maken is echt niet zo heel erg moeilijk! Het wil helemaal niet zeggen dat je op een wortel moet kauwen en chiazaad moet eten. Of dat je vooral voor freekeh, gort en quinoa moet kiezen, en niet te vergeten veel spinaziesap moet drinken. Laat ik voorop stellen: ik houd van lekker eten maar geloof mij, gezond kan ook heel lekker zijn.

Feest

Ik ben dol op feestjes en vind het heerlijk om mijn vrienden lekker eten en drinken voor te schotelen. Ik moet eerlijk zeggen; iedereen is dol op mijn eten. Ook met onverwachts bezoek tover ik razendsnel wat lekkers op tafel. Eieren heeft bijvoorbeeld iedereen altijd wel in huis. Met een paar gekookte eieren, een uitje, een augurk, wat mayonaise (zo zelfgemaakt), peper en zout en kurkuma tover je zo een heerlijke eiersalade op tafel. Hetzelfde geldt voor een tonijnsalade. Ik heb altijd wel een paar blikjes tonijn in huis en hierbij geldt hetzelfde verhaal: eitje erbij, ui, augurk en wat mayonaise. Yoghurt werkt net zo goed en is natuurlijk wel beter voor de lijn. Een lekker stokbroodje of Turks brood erbij of gewoon ouderwetse toastjes, een lekker drankje en je middag wordt een succes.

Eenvoud

Waar het om draait zijn de keuzes die je maakt. Door de overvloed aan voedingsmiddelen zie je door de bomen het bos niet meer, je wordt verleid door het gemak. Maar de belangrijkste regel is: houd het simpel. Ga terug naar de basis en denk gewoon na. Wat vind ik lekker? Natuurlijk mag dat ook gewoon een schaaltje rauwkost zijn, dat staat er bij mij ook altijd en mijn kinderen hebben vaak al alles leeg gegraaid voordat ik het op tafel kan zetten.

Herkenning

Maaltijden hoeven ook niet ingewikkeld te zijn. Ook naar onze kinderen toe vind ik dat we het verplicht zijn ze te leren wat echte voeding is. Ik heb nooit snoep verboden, maar laat ze zien en proeven wat er nog meer is. Neem ze mee naar de markt en kijk zelf ook weer eens goed om je heen. Kijk bijvoorbeeld naar de groentekraam en zie wat er heerlijkheden daar liggen. Bedenk dan wat je ermee kan doen. Ik houd van de zomer. Lekker de barbecue aan, groene asperges, rode uien en paprika’s op de grill. Paar druppeltjes olijfolie erover met wat zout en een biefstukje erbij van de slager. Eenvoudiger kan haast niet, maar toch zo lekker én gezond! Ik ben ervan overtuigd dat iedereen van lekker eten houdt, maar de uitdaging is om in te zien dat gemak niet in een pakje zit. Het gemak zit in je hoofd. Denk simpel, kook simpel.
Lotte
Door

Lotte

op 03 Aug 2017

Ik werk sinds kort in de horeca (waar ze mijn sport en gezonde levensstijl niet helemaal begrijpen) en ik wilde dit keer even niet koken voor het werken.. Ik kocht een opwarm lasagne die ik vroeger ook wel een at. De lasagne bleek niet goed te zijn en eenmaal uit te magnetron was het een rare soep.. Er waren geen eens bladen meer, het was letterlijk een soep met een laagje olie bovenop.. Toen besefte ik hoe chemisch het ook alweer was. Ik kook voortaan maar weer hahaha!

FITGIRLS Redactie
Door

FITGIRLS Redactie

op 05 Dec 2017

Hi Lotte, Dank voor je reactie. Wat ontzettend moedig dat je dat doet. Wij zijn zelf ook geen voorstander van opwarm maaltijden en kiezen liever voor voedzame maaltijden. Onder het kopje Food recepten vind je een aantal voedzame maaltijden die snel bereid kunnen worden, misschien heb je hier iets aan! Heel veel succes verder. Liefs Roxy

Reactie plaatsen