Gezond tussendoortje: Huisgemaakte ontbijtkoek
Wij houden van lekker en gezond eten, maar het moet vooral eenvoudig en snel klaar zijn. Geen poespas, maar gewoon binnen een handomdraai op tafel. Daarom vind je hier vanaf nu elke week de lekkerste recepten van Voedzaam & Snel. Deze keer een recept voor zelfgemaakte ontbijtkoek. Veel mensen denken dat ontbijtkoek een gezond tussendoortje is, maar niets is minder waar. In ontbijtkoek uit de supermarkt zit onwijs veel suiker! In dit recept is zo min mogelijk suiker gebruikt, maar hoe je ook het went of keert, in dit recept zit door de dadels toch nog wat zoetigheid. Vergeleken met de ontbijtkoek die je kant en klaar in de winkel koopt, bevat deze hier wel veel minder van. Daardoor is de Voedzaam & Snel ontbijtkoek een stuk verantwoorder, maar let op: verantwoord/gezond betekent niet dat je het ongelimiteerd kunt eten.
What do we need?
- Volkoren roggemeel - 125 gram
- Havermeel - 75 gram
- Bakpoeder - 2 theelepels
- Zout - snufje
- Koekkruiden - 2 eetlepels
- Walnoten - 30 gram
- Amandelen - 30 gram
- Verse dadels - 125 gram (8 stuks)
- Ei -2
- Melk - 200 ml
Make, Shake & Bake
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Doe het meel, de bakpoeder, het zout en de koekkruiden in een schaal.
- Vermaal de noten in een keukenmachine en doe deze ook in de schaal.
- schep alles door elkaar.
- Ontpit de dadels en maal ze fijn in de keukenmachine.
- Voeg het meelmengsel, de eieren en de melk toe en vermaal dit tot een bruine, plakkerige massa.
- Leg een vel bakpapier in een cakeblik en giet het beslag hierop.
- Verdeel gelijkmatig en bak in vijftig minuten gaar in de oven.
- Leg eventueel na een half uur een vel aluminiumfolie over de ontbijtkoek om verbranding van de bovenkant te voorkomen.