23 juni 2016 
3 min. leestijd

Get out of your comfortzone: Tai Chi

Get out of your comfortzone: Tai Chi
Bijna niets zo irritant als een stressvol begin van de dag en dan ook een die hard workout in het vooruitzicht hebben, de horror! We houden van trainen, maar ook wij fitgirls hebben soms gewoon echt geen zin! Omdat ik na Lacrosse, Buikdansen en Freerunnen wel wat rust kan gebruiken, verras ik mezelf en jullie graag met een cursusje ‘lekker relaxen’ oftewel Tai Chi! Deze workout zal me vliegensvlug weer oplappen en mijn lichaam en geest op laden. Meer rustdagen, meer ontspannen, meer balans. Ze staan alledrie op mijn bucketlist, maar komen helaas nooit van de grond, met tegenzin van mijn vriend, die dat alsmaar rondrennen van mij allemaal lichtelijk overdreven vindt. Hij is weliswaar de beste steun die ik mijzelf kan wensen. Hij weet dat ik iedere avond later thuis ben in verband met mijn aandoening genaamd ijzerknuffelaar (cq krachthok), maar ook hij ziet de down sides van een leven in de sportschool; mijn vermoeidheid, chagrijnige snauwen en trillende handen. Laat ik ook eens naar zijn advies luisteren en iedereen weer blij maken: Lijf én mind worden aangepakt! Tai Chi maakt mij weer zen!

Wat is Tai Chi?

Tai Chi is een Chinese vechtkunst die ik vorig jaar in levende lijven heb ondervonden in China. De verschillende stijlen houd ik amper uit elkaar, maar ze zijn allemaal even spectaculair en bijzonder om te zien. De Yang kent de meest langzame uitvoering, terwijl de Chen ook heftige momenten heeft. Hierin zie je het zelfverdedigings aspect zichtbaar terug. In iedere Tai Chi workout worden diverse oefeningen in dezelfde volgorde uitgevoerd. Deze oefeningen noemen we vormen. Één vorm duurt minimaal drie minuten en maximaal twintig minuten. Ingewikkeld nietwaar?

Tai Chi oefeningen

Neem een slokje water en zorg dat je in een comfortabele en rustige omgeving bent. Je kan zelfs een kaarsje aansteken voor het idee. Zorg ervoor dat je al je to–do lijstjes hebt afgewerkt zodat je niet in de verleiding komt om in de meditatie hele boodschappenlijsten door je gedachte te laten varen. Alle langzame bewegingen zul je ontspannen gaan uitvoeren vanuit de buik. Het idee is dat je de tegenstander uit zijn of haar balans haalt. Ideaal in een bitch fight! Het is toch namelijk veel charmanter als je niet jouw fysieke, maar mentale kracht gebruikt om de mean girls uit te schakelen! Laat die Tai Chi oefening maar beginnen! Je gaat met je voeten uit elkaar staan en buigt je knieën een klein beetje. Zorg dat je tenen iets naar buiten wijzen en je hakken verticaal staan in lijn met je schouders. Je houdt een rechte rug en staat ontspannen. Je let constant op je ademhaling. Adem rustig vanuit de buik en breng je handen zo’n 15 centimeter voor je buik. Je handpalmen zijn richting de buik. Je probeert nergens aan te denken en voert alles gecontroleerd en rustig uit. Je armen komen in een horizontale houding met de binnenkant van de polsen naar boven. Je vingers strek je naar beneden. Je ademt in door je neus en blaast weer uit door je mond. Kom terug naar je begin positie (handen voor de buik). Dit is het begin van Tai Chi.

Goed voor lichaam én geest

Ik ben een vrij nuchter persoon, dus laat het ‘zweverige ‘ aspect even voor wat het is. Maar naast de Tai Chi Elementen (Aarde, metaal, vuur, water en hout) is het ook gewoon super goed voor minder stress, lenigheid, lagere bloeddruk, betere spijsvertering en een betere bloedcirculatie. Dit is eigenlijk de basis die onze hard-getrainde lichaampjes zeer hard nodig hebben! Tai Chi geeft je een relaxte houding, wat de drukke vrouw anno 2016 wel kan gebruiken. Herken jij de stress van een dagje niet sporten? Of heb jij op verjaardagsfeestjes een apart schaaltje met veggies aangezien ie-der-een bekend is met jou obsessie voor gezond eten. Pak jij in dat luxe restaurant stiekem toch even Myfitnesspal erbij? Dan is het misschien de hoogste tijd om even te ontladen en te kijken naar alle mooie dingen in het leven! Ook ik, vooral ik, moet de obsessie van 24-7 extreem gecontroleerd gezond willen zijn, soms even wat losser zien te laten. Mijn ijzeren vriendjes kunnen best een dagje zonder mij. Deze vriendjes ruil ik voor mijn gemoedsrust met liefde in voor een relaxt uurtje Tai Chi. Spierpijn gegarandeerd! sam Fitgirls

Als PR, media en communicatie manager werkt Sam in de fashion en lifestyle branch. Ze is een ware sportvrouw in hart en nieren. Ze is een ambitieuze hardloopster en dol op nieuwe uitdagingen. Ze gaat geen mogelijk uit de weg om nieuwe dingen te proberen en werpt zichzelf graag in het diepe om er dan weer sterker uit te komen.

Reactie plaatsen