16 maart 2016 
2 min. leestijd

Get out of your comfortzone: Freerunnen

Get out of your comfortzone: Freerunnen
Zo zie je maar weer, zelfs de sportiefste vrouwen hebben zo hun onzekerheden als het op sport aankomt. Als een sportster in hart en nieren was ik ervan overtuigd dat de sportwereld geen beperkingen voor mij had, maar ik zat ernaast! De komende maanden ga ik samen met jullie de tredes des onzekerheids betreden en overwinnen binnen de sportwereld! Waarom? Omdat ik jullie wil uitdagen om onze grenzen te verleggen en angsten te overwinnen!

Freerunnen

Freerunnen is een alternatieve sport waarbij je met salto’s en gevaarlijke sprongen van A naar B springt. Hartstikke leuk, maar ondanks dat ik dagelijks ijzer sta te liften en mijzelf regelmatig grondig bestudeer in de spiegels van de sportschool om de groei van mijn spieren nauwkeurig in de gaten te houden, word ik al kriebelig van het idee. Freerunnen is toch wat meer voor de waaghalzen, voor de trainingspak-dragende vrouw en de vintage zielen. Als meisjesmeisje kom ik er met een kledingkast vol met jurkjes slecht vanaf... Maar je grenzen opzoeken is leuk, toch? Het is functioneel voor mijn lichaam en ik zal waarschijnlijk trots op mezelf zijn áls ik het durf. Ik durf alles!- Echt?- Tuurlijk, je bent een geëmancipeerde jonge vrouw. Lichtelijk hysterisch en gestoord, dus waarom niet!?

Let’s do this!

Het moment is daar. Samen met mijn sportmaatje Lisa loop ik richting een groep met inspirerende mensen die situaties gaan opzoeken die ik liever vermijd. Mijn hart bonst in mijn keel bij iedere stap die ik zet. Gelukkig heb ik van tevoren mijn research gedaan. Saskia Neville, een vrouwelijke freerunner met een achtergrond in turnen en surfen gaat ons lesgeven. Ze leerde haar turnervaring om te zetten in parkourtechnieken en heeft na jaren van training zich ontwikkeld tot de eerste vrouwelijke J.U.M.P. atleet. Inmiddels heeft ze diverse professionele opdrachten op haar naam staan en is ze een van de meest talentvolle, vrouwelijke freerunners van Nederland. Een ware inspiratie! Ik kan dit!

"Blauwe plekken amahoela, kom maar op met die echte sprongen!"

We starten rustig. De basistechnieken worden mij goed uitgelegd. De eerste twee technieken die je moet beheersen zijn de parkour roll en de precision. De parkour roll is een speciaal ontwikkelde rol die wordt gebruikt om de klap na het springen van een hoogte te verminderen. Handig! Minder zichtbare blauwe plekken, check! De tweede techniek is de precision; een term die gebruikt wordt bij alle sprongen van het ene naar het andere object. Hier moet je erop letten dat je zo precies mogelijk probeert te landen. Na zeker honderd keer oefenen breng ik het er aardig vanaf. Het is net alsof deze jongens mij meer inzicht hebben gegeven in de mogelijkheden van mijn lichaam. Mijn jarenlange krachttraining heeft mij daadwerkelijk sterker gemaakt! Blauwe plekken amahoela, kom maar op met die echte sprongen! Als laatste oefende ik de climb-up, dit is een beweging die vaak moet worden toepast in combinatie met andere technieken zoals een wallrun. Een ultimate goal!

Comfortzone

Deze eerste ervaring heeft mij geleerd dat het soms noodzakelijk is om gewoon iets geks te doen. Alleen zo kan je uit je comfortzone komen! Weet jij nog toen je begon met hardlopen of toen je voor het eerst de sportschool inliep? En kijk nu eens wat je al hebt bereikt! De gym is mijn tweede thuis, maar er zijn nog genoeg manieren om mijn grenzen te verleggen. Geen tijd om af te remmen en achterom te kijken, gebruik je ambitie en blijf gedisciplineerd. Deze zomer is het moment waarop wij samen onze grenzen gaan verleggen! Ben jij er klaar voor? Get out of your comfortzone! s3

Als PR, media en communicatie manager werkt Sam in de fashion en lifestyle branch. Een ware sportvrouw in hart en nieren is ze onder andere een ambitieuze hardloopster en dol op nieuwe uitdagingen. Ze gaat geen mogelijk uit de weg om nieuwe dingen te proberen en werpt zichzelf graag in het diepe om er dan weer sterker uit te komen.

 
Reactie plaatsen