08 april 2016 
4 min. leestijd

Geen strand, maar sneeuw. Zomersport in de bergen

Geen strand, maar sneeuw. Zomersport in de bergen
“Is de zomer niet erg saai daar?” Een vraag die mij vaak gesteld wordt als ik vertel dat ik permanent in Oostenrijk woon. De Alpen zijn natuurlijk veruit het meest bekend als bestemming voor een skivakantie, maar naast mooie pistes, gezellige après ski en lekker eten, leent dit gebergte zich ook voor een hele reeks andere sporten. Uitdagende, avontuurlijke en unieke outdoor sporten voor een sportieve zomervakantie.

Mountain hiken: reaching for the top!

De knisperend frisse berglucht dringt je neus binnen terwijl je aan een warme mok koffie nipt, ondertussen genietend van de zon die achter de bergen opkomt. Je bent ver van de bewoonde wereld. Overal om je heen natuur en een dag vol uitdagingen voor je... Een droom? Niet echt, als je gaat mountain hiken! “Hiken, is dat niet gewoon een ander woord voor wandelen?” Ja en nee! Het klopt dat mountain hiking inderdaad een vorm van wandelen is, maar het is veel meer dan wandelingen die je in Nederland kan maken. Met etappes die tot tien uur in beslag kunnen nemen, hoogteverschillen van meer dan duizend meter en bergtoppen die via uitdagende routes beklommen moeten worden, is het een echte outdoor sport! Zeker niet geschikt voor bangeriken. Een stoere chick kan hier goed haar ei in kwijt, maar wat maakt het nu zo leuk om te doen?

Op huttentocht

Als mountain hike gids neem ik regelmatig onervaren mountain hikers mee op huttentocht. Een huttentocht is een bergsportervaring die bij voorkeur niet in de winter plaatsvindt. Iedereen draagt zijn eigen rugzak met benodigdheden. Een meerdaagse huttentocht betekent op tijd ontbijten, op pad en het avontuur tegemoet, maar ook geweldige uitzichten en de pure natuur. Je hebt de mogelijkheid om op moeilijk bereikbare plekken te komen. Ook al heb je een erg goede conditie, de hoogteverschillen, bergtrails en wisselende weersomstandigheden maken dat het voor iedereen een geestelijke- en lichamelijk uitdaging is. Als we als groep uiteindelijk gezamenlijk de berghut bereiken, overheerst een gevoel van triomf en trots! Genietend van heerlijk eten en de gemoedelijke huttensfeer bekijken we de mooiste zonsondergangen die je je kan voorstellen... Op naar de volgende dag! bergsport fitgirls

Tweewielig avontuur

Waar in ons kikkerlandje omafietsen, citybikes en bakfietsen de overhand hebben, zien we in de Alpen stoere mountain bikes en ranke road bikes. Houd jij van een lichamelijk uitdaging waarbij je de wind door je haren voelt en het landschap aan je voorbij ziet trekken? Dan is mountain biken en road biken echt iets voor jou!

Road biken

Een road bike biedt je de mogelijkheid om grote afstanden af te leggen en veel van een land te zien. Met hun lichte gewicht en vele versnellingen zijn deze fietsen ideaal om bergetappes te bedwingen en kronkelende bergwegen te ontdekken. Eén van de meest bekende road bike wegen in de Alpen, ligt bij mij in de achtertuin: de Großglockner-Hochalp-Strasse. Een wereldberoemde bergpas die zich met zijn adembenemende uitzichten en steile stukken perfect leent voor een sessie zweten en doorzetten. Je moet alleen geen last hebben van hoogtevrees!

Downhill mountain biken

Voor de échte durfals is er het ‘downhill’ mountain biken. Met het hart van de Europese mountain bike community op een steenworp afstand in Leogang, is dit een veel beoefende sport hier. Ben je toe aan ruig terrein, een flinke benensessie en niet vies van een beetje modder? Dan is dit iets voor jou! Je kan zelf mountain bike routes verkennen of je techniek verbeteren door samen met een ervaren gids op pad te gaan. Ook een basis cursus voor als je nog nooit gebiked hebt in de bergen, wordt op veel plaatsen aangeboden. Omhoog trappen, daar doen we hierbij niet aan. Met je speciale downhill bike met mega vering neem je de kabelbaan omhoog. Om vervolgens een uitdagende track naar beneden te racen! Een helm en bescherming zijn hierbij zeker aan te raden, want je kan stenen, kuilen en sprongen op je pad verwachten. Maar de kick die je krijgt als je zo'n berg afscheurt, is super gaaf! Gewoon honderd procent #fearless! En mocht je hier helemaal verknocht aan raken, dan is er nog de ultieme uitdaging van een downhill track in de winter... over sneeuw en ijs! bergsport Fitgirls

Paragliding

Voor de laatste categorie bergsporten zoeken we het nog hoger op. De Alpen op zichzelf zijn al mooi, maar vanuit de lucht zijn ze nog beter te bewonderen. Hierdoor is paragliding een veel beoefende sport, door zowel lokalen als toeristen. Vaak wordt dit gecombineerd met een hike tour. Met een speciale rugzak met je glider, hike je naar boven. Het liefst naar een gezellige berghut. Als de wind zich dan in de juiste richting draait, bereid jij je paraglider voor. Met een flinke aanloop...en ja, hier komt echt een potje lef om de hoek kijken...ren je dan zo een bergklif af! En dan...is het genieten. Een geoefende paraglider kan zijn glider lange tijd in lucht houden door van luchtstroom te wisselen. En de uitzichten zijn natuurlijk uniek!

Een zomer in de bergen

Dit is maar een greep uit alle sporten, activiteiten en uitdagingen die de Alpen te bieden hebben. Zelf ben ik ook actief als trail runner, samen met mijn twee honden, mountain biker en wil ik het klimmen weer oppakken. Eigenlijk is er gewoon te veel om uit te kiezen! Mocht je een echte waterrat zijn, dan zijn er tal van kristalheldere bergmeren waar je sporten als zeilen, surfen, body boarding en paddle boarding kan beoefenen. Voor de klauteraars is een kletter-, bergsteig- of via ferratta-tour voor de ultieme klimvakantie. Dus, heb je eens een keer geen zin in een strandvakantie of een city trip en wil je een fit & fearless uitdaging, bezoek dan de Alpen! Via www.holidayhikes.at kun je allerlei informatie vinden over mountain hiken. En op de website van www.zellamsee-kaprun.com/nl staan aanbieders van alle mogelijke bergsportactiviteiten. Laat me weten als je in de buurt bent, dan gaan we samen een drankje doen bij mijn favoriete berghut! Liefs, Gabi
Reactie plaatsen